Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Soorten chemische gewasbescherming    Wat is een fungicide?

Wat is een fungicide?

Fungicide
Geschreven door Leonie van Rooijen | Laatste update: 02-09-2020

Een fungicide is een (chemisch) gewasbeschermingsmiddel dat schimmelziektes beheerst, door de schimmel die de ziekte veroorzaakt te remmen of te doden. Schimmels zijn de belangrijkste oorzaak van het verlies van gewassen, en dus voedsel tekorten,  wereldwijd. Het is soms lastig om vast te stellen welke schimmelsoort zich in een gewas bevindt. Raadpleeg daarom altijd een gewasbeschermingsspecialist, of laat het controleren door een laboratorium voor plant pathogenen in de land- of (glas)tuinbouw, wanneer je een schimmel in het gewas ontdekt, zodat je geadviseerd kan over het gebruik van de juiste bestrijdingsmiddelen.Bij schimmels maken we onderscheid in;
  • Water minnende schimmels (oömyceten of pseudoschimmels als PythiumPhythophthora of valse meeldauw). Deze schimmels hebben vocht nodig om planten te kunnen infecteren of zich te verplaatsen. 
  • Necrotrofe schimmel die een voorkeur hebben voor dode plantencellen zoals bijvoorbeeld Botrytis. Goede hygiëne, zoals o.a. het verwijderen van dode plantendelen is hier onder meer een passende maatregelen. 
  • Biotrofe schimmels daarentegen hebben weer levende cellen nodig om te kunnen infecteren en zich te vermenigvuldigen. Voorbeelden hiervan zijn meeldauw-soort Sphaerotheca pannosa op roos en Japanse roest (Puccinia horiana) op chrysant.  Deze schimmels hebben vaak een beperkte waardplantenreeks. Zij hebben niet altijd vocht nodig om te kunnen kiemen. Meeldauw gedijt zelfs beter bij droge omstandigheden.

Naast voor de goede omstandigheden voor de schimmel om een plant te kunnen infecteren moet de plant hier ook gevoelig voor zijn. Het verhogen van de plantweerbaarheid kan ook (gedeeltelijk) bijdragen aan het tegen gaan van infecties.


Aandachtspunten bij fungiciden

Houd bij het gebruik van fungiciden rekening met het volgende:
  • Veel schimmels ontwikkelen zich goed in een vochtig klimaat. Zorg daarom voor goede luchtcirculatie en zorg ervoor dat de bladeren van het gewas niet te lang en te vaak nat zijn. Het toevoegen van een uitvloeier aan een gewasbespuiting, kan indien van toepassing, zorgen voor het sneller opdrogen van het gewas. Ook toevoegingen aan het water, het zogenaamde droogregenen, na het over het gewas water geven zorgt voor een snellere droging van het gewas.
  • Schimmels kunnen zich onder andere ook verspreiden via gewaswerkzaamheden met messen en scharen. Zorg daarom dat deze regelmatig schoongemaakt worden.
  • Hoewel ze de ontwikkeling van nieuwe symptomen kunnen vertragen of stoppen, zijn de meeste fungiciden puur bedoeld om ziekten te voorkomen. Preventief of licht curatief toepassen geeft vaak het beste resultaat.

Gerelateerde producten
Meer informatie over fungiciden

Heb je vragen over het gebruik van fungiciden, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze gewasbeschermingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Leonie van RooijenOver Leonie van Rooijen

Leonie van Rooijen is productspecialist gewasbescherming. Met 30 jaar ervaring in de tuinbouwsector adviseert zij over geïntegreerde gewasbescherming en over de mogelijkheden van het inzetten van biologische gewasbeschermingsmiddelen. Met haar brede kennis en ervaring is zij in staat om persoonlijk advies te geven. Je krijgt van Leonie een eerlijk advies, praktisch en met aandacht voor de bijzonderheden van jouw onderneming. Advies op maat waar je mee aan de slag kunt.

Do not delete this link