Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Columns Gewasbescherming   Bladluisbestrijding

Bladluisbestrijding in groente- en sierteelt

Bladluis
Geschreven door Henk van Daalen | Laatste update: 04-02-2021

Bladluizen zijn een veel voorkomende plaag in zowel groente- als sierteelt. Voorheen werden bladluisbestrijding gedaan middels een breed scala aan middelen zoals Plenum, Actara, Admire of Calypso. Steeds meer van deze insecticiden zijn inmiddels verboden of zullen op korte termijn wegvallen. Luis zal dus op een andere manier onder controle gehouden moeten worden. Onderstaand staan enkele chemische en biologische oplossingen voor bladluisbestrijding beschreven, zodat je in staat bent om, ondanks het wegvallen van een fors aantal middelen, bladluis nog steeds onder controle te houden via een geïntegreerd gewasbeschermingsplan. 


Natuurlijke vijanden inzetten

Het onder controle houden van bladluis gebeurt meer en meer (deels) met behulp van natuurlijke vijanden. Nu is uiteraard de vraag: welke natuurlijke vijanden zijn het meest effectief? Gelukkig zijn er diverse natuurlijke vijanden beschikbaar. Voor preventieve inzet wordt vooral gebruik gemaakt van sluipwespen en zweefvliegenGalmuggengaasvliegen en lieveheersbeestjes kunnen naast preventief, ook uitstekend curatief worden ingezet. Probeer een zo preventief mogelijke strategie te hanteren. Het structureel, preventief inzetten van natuurlijke vijanden is van groot belang om je niet te laten verrassen!


Natuurlijke vijanden

Video bladluisbestrijding

  • Bekijk de video hiernaast om een beeld te krijgen van het bestrijden van bladluis met natuurlijke vijanden. 


Chemische correctiemiddelen

Chemische correctiemiddelen

Ondanks dat er veel middelen met een werking op bladluis zijn weggevallen, zijn er nog steeds middelen over die je kunt gebruiken als correctiemiddel. Hierbij valt te denken aan Teppeki, Closer, Mainspring, Gazelle, Batavia, Sivanto, Pirimor of Pediment. Bespreek vooraf met je gewasbeschermingsspecialist of het middel wat je wilt gebruiken is toegelaten in jouw teelt en of deze te combineren is met natuurlijke vijanden.


Groene middelen


Preventieve inzet en gebruik groene middelen

Overweeg om naast de inzet van natuurlijke vijanden en eventuele correctiemiddelen gebruik te maken van groene middelen van natuurlijke oorsprong. Deze middelen, zoals Azatin, FLiPPER, NeemAzal, Requiem Prime of Oikos, helpen bij het onderdrukken van een luisaantasting en zijn te combineren met de inzet van natuurlijke vijanden.Vragen over bladluisbestrijding?

Wil je meer informatie over het bestrijden van bladluis of een advies op maat? Neem dan contact op met Operationeel Product Manager Henk van Daalen via onderstaand contactformulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie, op werkdagen zelfs binnen 24 uur. Henk van DaalenOver Henk van Daalen

Henk van Daalen, operationeel productmanager gewasbescherming bij Royal Brinkman, was voorafgaand aan zijn huidige functie werkzaam als productspecialist gewasbescherming en heeft hierdoor ervaring in de praktijk opgedaan. ‘Door de vele verschillende teelten die langskomen bij Royal Brinkman krijgen we te maken met een grote variatie aan producten en specificaties. Ik vind het een leuke uitdaging om in te spelen op de steeds veranderende behoeften van de markt. Hierdoor is geen enkele dag hetzelfde!’. 


Do not delete this link