Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Columns Gewasbescherming   Column vergroening 2021

Vergroening gewasbescherming | Gaan we het halen?

Vergroening
Geschreven door Henk van Daalen | Laatste update: 20-10-2021

Gaan we het als tuinbouwsector halen? Dat is de vraag die direct boven komt drijven, wanneer gesproken wordt over de Toekomstvisie Gewasbescherming 2030. Deze visie, opgesteld door een mix van allerlei stakeholders in de glastuinbouw, beschrijft het doel om een transitie in denk- en werkwijze te realiseren. Een transitie waarbij steeds minder gekeken wordt naar de specifieke werking van natuurlijke vijanden en gewasbeschermingsmiddelen. In plaats daarvan wordt meer en meer gewerkt met een systeem dat vanuit zichzelf weerbaar is en bestand is tegen diverse invloeden van buitenaf.

Een zinssnede uit deze visie van vijf bladzijden spreekt mij bijzonder aan: ‘In 2030 is Nederland toonaangevend in de wereld op het gebied van duurzame gewasbescherming en is dit het business model waarmee Nederlandse telers en partijen in de keten zich op de internationale markt onderscheiden.’

Deze doelstelling straalt positiviteit uit. Positiviteit die noodzakelijk is om de gestelde, ambitieuze doelen te realiseren. Met deze positieve insteek doen wij als Royal Brinkman hard ons best om de visie zo goed mogelijk te realiseren. Hierbij maken we gebruik van biostimulanten, zetten we correctiemiddelen (die altijd noodzakelijk zullen blijven) in waar nodig en maken we zoveel mogelijk gebruik van de zogenoemde ‘groene gewasbeschermingsmiddelen’.

Waar we echter de meeste energie in steken, is het onderzoek doen naar de mogelijkheden van het introduceren van natuurlijke vijanden in allerlei soorten gewassen. Dit doen we voornamelijk samen met onze partner Agrobío. Hierbij werken de onderzoeksafdelingen van Agrobío en Royal Brinkman zeer nauw samen. Bij het ontwikkelen van nieuwe systemen, gebaseerd op natuurlijke vijanden, stellen we ons allereerst altijd weer dezelfde vraag: “Kunnen we van de natuurlijke vijand een populatie opbouwen in het gewas?” Een populatie die zichzelf blijvend kan ontwikkelen in het gewas, biedt allerlei voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat de natuurlijke vijand al op sterkte is, voordat de plaag zich aandient. 

Alweer een aantal jaren geleden hebben we hierin mooie resultaten geboekt met de inzet van de roofmijt Transeius montdorensis, samen met een voermijt. Dit heeft ertoe geleid dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tegen trips en spint hard is afgenomen in onder andere Chrysant en Roos. Meer recent hebben we als aanvulling op de strategie met Montdorensis en voermijt de inzet van Orius Plus met voer geïntroduceerd. Hierdoor kunnen nu in meerdere teelten ook volwassen trips bestreden worden en is het aanslaan van Orius in Paprika sterk verbeterd. Maar daar laten we het niet bij. Wij gaan verder om de strategie van het bijvoeren ook bij andere natuurlijke vijanden, zoals luisbestrijders, toe te passen. 

Ook voor de potplantenteelt proberen we zoveel mogelijk stappen te zetten. Om ook hier met onze bijvoerstrategie nog meer aan de slag te kunnen. Op deze manier dragen wij ons steentje bij om de systemen zo robuust mogelijk te maken. Blij word ik ervan wanneer ik zie hoeveel telers bereid zijn om, samen met onze specialisten, de handschoen op te pakken en met onze strategie aan de slag te gaan.

In hoeverre we er als glastuinbouw uiteindelijk in zullen slagen om aan de Toekomstvisie Gewasbescherming te voldoen, durf ik nog niet te zeggen. Dat de hierboven genoemde ontwikkelingen hieraan een belangrijke bijdrage leveren, is echter wel zeker.


Vragen over vergroening?

Wil je meer informatie over vergroening van gewasbescherming of een advies op maat? Neem dan contact op met Operationeel Product Manager Henk van Daalen via onderstaand contactformulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie, op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 



Henk van DaalenOver Henk van Daalen

Henk van Daalen, operationeel productmanager gewasbescherming bij Royal Brinkman, was voorafgaand aan zijn huidige functie werkzaam als productspecialist gewasbescherming en heeft hierdoor ervaring in de praktijk opgedaan. ‘Door de vele verschillende teelten die langskomen bij Royal Brinkman krijgen we te maken met een grote variatie aan producten en specificaties. Ik vind het een leuke uitdaging om in te spelen op de steeds veranderende behoeften van de markt. Hierdoor is geen enkele dag hetzelfde!’ 






Do not delete this link