Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Columns Gewasbescherming    Winner

Winner | Maakt een einde aan trips

Winner
Geschreven door Sandra van den Bosch | Laatste update: 24-08-2020

Tripsen veroorzaken jaarrond schade in de teelt van diverse potplanten. Met het wegvallen van verschillende chemische middelen de afgelopen jaren is het van belang om het nog beschikbare pakket afwisselend in te zetten.


Sandra van den Bosch, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman: ”Trips is een hardnekkige plaag. Het beestje heeft namelijk de neiging om weg te kruipen in moeilijk te bereiken delen van de plant. De combinatie van het inzetten van biologische en chemische middelen is daarom het meest effectief. Dit vereist het maken van continue keuzes, omdat chemische middelen nadelig zijn voor het biologisch materiaal.”


Jaarrond plaagdruk

Arjan de Hoog, van orchideeënkwekerij De Hoog Orchids in Delfgauw en Pijnacker beaamt dit: “Wij telen de orchidee Dendrobium nobilé op 5 hectare en hebben jaarrond last van trips. De plaag vinden we terug in alle teeltfases: in de opkweek, de tussenfase en de afkweek. Trips weet zich in Dendrobium goed te verschuilen. Ze kruipen weg tussen de schutbladen en de stam waardoor we ze met contactmiddelen lastig kunnen raken. De basis is de biologische bestrijding van spint en trips. Deze natuurlijke vijanden strooien we uit over het gewas met een verblazer. Omdat we de trips, met de inzet van natuurlijke vijanden, jaarrond helaas niet met 100% onder controle krijgen, moeten we af en toe corrigeren met chemische middelen. Op advies van specialist Sandra van den Bosch zijn we vorig jaar ook gestart met het bijsturen met het middel Winner. Winner is een contactmiddel en voor het beste resultaat kiezen wij ervoor om het middel een aantal keren achter elkaar in te zetten met behulp van een spuitboom. Het product Winner is niet zacht voor de aanwezige natuurlijke vijanden, daarom is het belangrijk om hier het juiste moment voor te kiezen."


Afwisseling

Arjan geeft aan dat ze bij De Hoog Orchids zelf wekelijks scouten en insecten tellen op de biosignaalplaten. “Door het wegvallen van chemische middelen is het de laatste drie jaar lastiger om trips goed te bestrijden. De middelen zijn minder breedwerkend en in overleg met Sandra van den Bosch bespreken we op regelmatige basis de beste strategie en aanpak voor bestrijding. Afwisseling van middelen is belangrijk en Winner is hierin één van de vaste keuzes.”


Effectieve tripsbestrijder in de sierteelt

Winner is een effectief bestrijdingsmiddel tegen alle tripsstadia. Het middel heeft een snelle aanvangswerking en een korte nawerking op biologie.

Trips is in veel sierteeltgewassen lastig te bestrijden. Dat geldt vooral voor populaties die minder gevoelig zijn voor middelen die al ingezet worden. Winner is daarom een zeer welkome afwisselpartner.


Gerelateerde artikelen


Vraag het een specialist!
Wil je meer informatie over de werking van Winner of een advies op maat? Neem dan contact op met specialist Sandra van den Bosch via onderstaand contactformulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie, op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Sandra van den BoschOver Sandra van den Bosch

Sandra is productspecialist gewasbescherming. Een belangrijke focus van haar advisering ligt in de sierteelt, zowel in de potplanten als in de snijbloemen. Zij adviseert kwekers over de aanpak om ziekten en plagen te voorkomen en te bestrijden. ‘Ik vind het vooral belangrijk om een goede binding te hebben met de kweker, actief mee te denken en persoonlijk advies te geven. Ik wil de klant altijd te hulp staan, waar en wanneer dan ook.’


Do not delete this link