Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank   Gewasbescherming   Chemische gewasbescherming   Kwaliteitverbetering met Dazide Enhance


Kwaliteitverbetering met Dazide Enhance

Dazide Enhance
Geschreven door Leonie van Rooijen | Laatste update: 27-02-2020

Iedere teler streeft naar een optimale plantgroei. Om de plant hier een beetje bij te helpen, kan je groeiregulatoren inzetten. Dazide Enhance is zo’n groeiregulator dat speciaal ontwikkeld is voor de sierteelt. In dit artikel vertellen we je meer over de werking en voordelen van Dazide Enhance. 


Wat is Dazide Enhance?

Dazide Enhance is een groeiregulator speciaal ontwikkeld voor bloemisterijgewassen (bedekte teelt). Het middel beïnvloedt de groei van de planten door de celstrekking te remmen. Hierdoor ontstaat er o.a. een meer compacte plant en een gelijkmatiger bloemdek. Na toediening zorgt het middel ervoor dat planten stevigere bloemtakken en een mooie donkere bladkleur krijgen.
Het middel heeft een korrelvorm wat als voordeel heeft dat er weinig stof vrijkomt bij het klaarmaken van de spuitoplossing. Dazide Enhance lost gemakkelijk op in water en geeft geen zichtbaar residu na toepassing.Werking Dazide Enhace

Dazide Enhance heeft als  werkzame stof daminozide (85%). Het middel penetreert langzaam door de waslaag maar eenmaal in het blad heeft het een snel effect als anti-gibberelline. Daminozide wordt niet via de wortels opgenomen. Na opname van het middel zorgt de stof daminozide voor de remming van de cel strekking in de groene delen van de plant. Denk hierbij aan de stengels en bladeren. Daarbij is het van belang om de behandeling te richten op de groeipunten. Dit omdat de werkzame stof niet door de hele plant wordt getransporteerd en er op volgroeide bladeren en stengels geen strekking meer plaatsvindt.Voordelen Dazide Enhance

Goede stuurbare groeiregulator, geeft geen heftige en langdurige werking.
Granulaatvorm is makkelijk en veilig in gebruik
Optimaal oplosbaar in water, geeft geen zichtbaar residu
Geen negatief effecten op de volg teelt
Goede plantverdraagzaamheid
Flexibel in gebruik bij hogere concentraties


Toepassen Dazide Enhance

Voor het toepassen van Dazide Enhance is het goed om te weten dat het middel met voldoende water gespoten moet worden. De werkzame stof moet de gelegenheid krijgen om door de plant te worden opgenomen. Belangrijk is dus om het niet toe te passen onder sneldrogende (weers)omstandigheden op een goed groeiend gewas. Voor een goede opname is een behandeling vroeg in de ochtend aan te raden. Het gewas wordt actief en de instraling van de zon is over het algemeen zo laag dat het gewas niet te snel zal drogen. De werkzame stof van Dazide Enhance wordt buiten de plant redelijk snel afgebroken. Het heeft daarom geen ongewenste groeiremmende effecten op de volg teelt. 

Gerelateerde producten

Dosering Dazide Enhance

Groeiregulatie is afhankelijk van zeer veel factoren daarom is het niet mogelijk dosering te gebruiken.Het is aan te raden om op eigen kennis van het klimaat en andere externe factoren in te schatten hoeveel er van het middel nodig is. Wel zijn er adviesdoseringen die als leidraad beschouwd kunnen worden. Hieronder hebben we de  adviesdoseringen op een rijtje gezet:

Ras

Begin

Dosering

Max

Pot- en perkplanten zoals Aster, Azalea, Brassica, Cosmos, Dicenta, Lobelia, Nemesia, Phlox, Salvia, Tagetes, Viola, Zinnia

Planthoogte ca. 2 cm, voor het bloemknop stadium

0,1-0,3% (10 g tot 30 g per 10 l water)

Max. 3 keer per gewas

Kalanchoë

Planthoogte ca. 2 cm, voor het bloemknop stadium

0,1-0,3% (10 g tot 30 g per 10 l water)

Max. 3 keer per gewas

Hortensia (hydrangia macrophylla)

Nieuwe scheutgroei van ca. 1-2 cm

0,4% (40g per 10 l water)

Max. 3 keer per gewas

Petunia and Calibrachoa

Afhankelijk van ras en omstandigheden

0,4-0.6% (40 g per 10 l water)

1-5 keer per gewas

Zonnebloemen

Afhankelijk van ras en omstandigheden

0,4% (40g per 10 l water)

Max. 3 keer per gewas

Potchrysanten

Nieuwe scheutgroei ca.2 cm

0,2-0,5% (20g tot 50g per 10 l water)

 

 

Standaard snijchrysanten

Afhankelijk van groeikracht en omstandigheden

0,2-0,4% (20g tot 40g per 10 l water)

1-3 keer per gewas

Snijchrysanten, snelgroeiende rassen zoals Euro

 

0,5% (50g per 10 l water)

 

 

 

 

Chrysanten, cultivars Shoesmith en Rivalry

1 week na einde belichting:

1 week na eerste toepassing:

Bloemknoppen zichtbaar:

0,06% (6 g per 10 liter water)

0,1% (10 g per 10 liter water)

0,2% (20 g per 10 liter water)

 

Meer informatie over Dazide Enhance

Heb je vragen over het gebruik van David Enhance of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Leonie van Rooijen via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie, op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Leonie van RooijenOver Leonie van Rooijen

Leonie van Rooijen is productspecialist gewasbescherming. Met 30 jaar ervaring in de tuinbouwsector adviseert zij over geïntegreerde gewasbescherming en over de mogelijkheden van het inzetten van biologische gewasbeschermingsmiddelen. Met haar brede kennis en ervaring is zij in staat om persoonlijk advies te geven. Je krijgt van Leonie een eerlijk advies, praktisch en met aandacht voor de bijzonderheden van jouw onderneming. Advies op maat waar je mee aan de slag kunt.


Do not delete this link