Home > Kennisbank​​​​

De 3 grootste oorzaken van derving in de tuinbouw

Derving in de groenteteelt is een steeds bekender en belangrijker fenomeen voor veel AGF-bedrijven. Er is een onderscheid tussen verborgen en zichtbare derving. Het ontstaan van derving heeft verschillende oorzaken die vragen om uiteenlopende oplossingen en adviezen.
Paprika teelt
Leonie van Rooijen
Specialist Gewasbescherming  | 15 oktober 2021 | 4 min. lezen

Wat is derving?

Derving is het verlies van inkomsten door bepaalde factoren. Er is een verschil tussen zichtbare derving en verborgen derving. De factoren van derving zijn:
  1. Meestal heeft derving een sociale oorzaak:
    Goederen beschadigen door intern of extern transport.
  2. Verse producten zijn onverkoopbaar:
    De producten zijn over de datum;
    De producten zijn onverantwoord;
    Het is productieafval.

Zichtbare derving

Zichtbare derving is een duidelijke vorm van derving. Je ziet aan de groente en het fruit dat het niet meer goed is om te eten, doordat er bijvoorbeeld bruine vlekken op schimmel opzit. Dit komt door het overschrijden van de houdbaarheidsdatum of door slechte kwaliteit van het product. Dit kan verschillende redenen hebben. Zichtbare derving kun je onderscheiden in: 
  • Zichtbare derving en onbruikbare producten: Een product kan zo slecht zijn en niet meer aan de kwaliteitseisen voldoen, waardoor het product niet meer verkocht wordt. 
  • Zichtbare derving en bruikbare producten: Dit zijn producten die er niet meer goed uitzien, gelet op de kleur, geur en smaak. Deze producten kunnen nog wel verkocht worden, aangezien ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid van klanten, maar klanten kopen het waarschijnlijk niet meer. Zichtbare derving zorgt ervoor dat een product onverkoopbaar is.

Verborgen derving

Verborgen derving heeft te maken met vraag en aanbod van klanten en AGF-bedrijven. Er bestaan 3 varianten van verborgen derving: 
  • Verkoop van producten met een lagere marge: Om zichtbare derving tegen te gaan, verkopen veel AGF-bedrijven hun goederen voor een te laag bedrag. Het product is verkocht, maar wel met een lagere marge. Dit is ook een vorm van verborgen derving.
  • Inkoop van producten met een hogere prijs: Het kan gebeuren dat een bedrijf te weinig producten inkoopt. Als dit het geval is, koopt de inkoper extra producten voor een hogere prijs. Hierdoor behaalt de inkoper een lagere marge.
  • Ingekochte producten zijn niet afgekeurd: De inkopers krijgen ook wel eens producten binnen die niet goedgekeurd zijn. Het afkeuren van inkomende goederen is ook verborgen derving.

Oorzaken van derving

Derving heeft drie oorzaken en elke oorzaak heeft een andere aanpak nodig om het tegen te gaan:
  1. Bederf vanwege slechte kwaliteit of overschrijden van houdbaarheid
  2. Breuk vanwege intern transport
  3. Retouren en claims voor niet voldoen aan klantspecificaties

1. Bederf vanwege slechte kwaliteit of overschrijden van houdbaarheid

Groente en fruit verliezen hun kwaliteit als ze de houdbaarheidsdatum overschrijden. Daarnaast bederft het snel als het niet koel bewaard wordt. Bij 4 °C in de koelkast groeien bacteriën en schimmels nauwelijks. Bewaar groente en fruit zo lang mogelijk in een koele ruimte te bewaren voor transport. Daarnaast kun je derving door ziektes en plagen te voorkomen door gebruik te maken van een hygiëneplan. Het opstellen van een hygiëneplan doe je zo.

2. Breuk vanwege intern of extern transport

Derving kan ontstaan door breuk tijdens intern en extern transport. Als een kar of pallet met groente omvalt, ontstaat er derving: zowel zichtbaar als verborgen. Dit behoort tot zichtbare derving en verborgen derving. Deze producten kunnen niet meer verkocht en geconsumeerd worden. Een aantal tips om breuk vanwege intern transport tegen te gaan zijn:
  • Maak gebruik van stuwzakken, waardoor pallets en karren niet omvallen of beschadigen. 
  • Gebruik droogmiddelen om vocht tegen te gaan in het vervoersmiddel. Dit kan namelijk ook zorgen voor schade aan de producten. 
  • Om schade tijdens het laden en lossen te voorkomen is het aan te raden zelf aanwezig te zijn of een specialist in te schakelen.

3. Retouren en claims voor niet voldoen aan klantspecificaties

Geretourneerde producten vallen ook onder derving. De producten zijn wel verkocht aan een klant, maar geretourneerd vanwege het niet voldoen aan de klantspecificaties. Dit kan betekenen dat ze niet meer voldoen aan de kwaliteit of dat de verkeerde producten zijn geleverd. Zorg ervoor dat je personeel goed getraind is om fouten te voorkomen. Daarnaast kan het dubbelchecken van het papierwerk veel fouten vermijden.

Belang derving tegengaan

Veel bedrijven zijn al bezig met het tegengaan van derving. Waarom is dit precies belangrijk? 
  • Door het tegengaan van derving in de groenteteelt kun je meer producten verkopen. De producten zijn niet alleen verser, maar ze zien er ook beter uit;
  • Je houdt meer geld over, doordat je meer producten kunt verkopen;
  • De producten worden verkocht voor de normale prijs.
Gerelateerde producten
  
Contactformulier
Staat je antwoord er niet bij? Vul het contactformulier in en Leonie van Rooijen neemt contact met je op. Op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Ook interessant voor jou

De 3 grootste oorzaken van derving in de tuinbouw

Derving in de groenteteelt is een steeds bekender en belangrijker fenomeen voor veel AGF-bedrijven. Er is een onderscheid tussen verborgen en zichtbare derving. Het ontstaan van derving heeft verschillende oorzaken die vragen om uiteenlopende oplossingen en adviezen.
Zoek in de Kennisbank
Vind antwoord op je vraag in onze kennisbank. 600+ artikelen, geschreven door onze specialisten.
Leonie van Rooijen
Leonie van Rooijen
Specialist Gewasbescherming  | 15 oktober 2021 | 4 min. lezen
Deel dit artikel
Paprika teelt
Onderwerpen in dit artikel

Wat is derving?

Derving is het verlies van inkomsten door bepaalde factoren. Er is een verschil tussen zichtbare derving en verborgen derving. De factoren van derving zijn:
  1. Meestal heeft derving een sociale oorzaak:
    Goederen beschadigen door intern of extern transport.
  2. Verse producten zijn onverkoopbaar:
    De producten zijn over de datum;
    De producten zijn onverantwoord;
    Het is productieafval.

Zichtbare derving

Zichtbare derving is een duidelijke vorm van derving. Je ziet aan de groente en het fruit dat het niet meer goed is om te eten, doordat er bijvoorbeeld bruine vlekken op schimmel opzit. Dit komt door het overschrijden van de houdbaarheidsdatum of door slechte kwaliteit van het product. Dit kan verschillende redenen hebben. Zichtbare derving kun je onderscheiden in: 
  • Zichtbare derving en onbruikbare producten: Een product kan zo slecht zijn en niet meer aan de kwaliteitseisen voldoen, waardoor het product niet meer verkocht wordt. 
  • Zichtbare derving en bruikbare producten: Dit zijn producten die er niet meer goed uitzien, gelet op de kleur, geur en smaak. Deze producten kunnen nog wel verkocht worden, aangezien ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid van klanten, maar klanten kopen het waarschijnlijk niet meer. Zichtbare derving zorgt ervoor dat een product onverkoopbaar is.

Verborgen derving

Verborgen derving heeft te maken met vraag en aanbod van klanten en AGF-bedrijven. Er bestaan 3 varianten van verborgen derving: 
  • Verkoop van producten met een lagere marge: Om zichtbare derving tegen te gaan, verkopen veel AGF-bedrijven hun goederen voor een te laag bedrag. Het product is verkocht, maar wel met een lagere marge. Dit is ook een vorm van verborgen derving.
  • Inkoop van producten met een hogere prijs: Het kan gebeuren dat een bedrijf te weinig producten inkoopt. Als dit het geval is, koopt de inkoper extra producten voor een hogere prijs. Hierdoor behaalt de inkoper een lagere marge.
  • Ingekochte producten zijn niet afgekeurd: De inkopers krijgen ook wel eens producten binnen die niet goedgekeurd zijn. Het afkeuren van inkomende goederen is ook verborgen derving.

Oorzaken van derving

Derving heeft drie oorzaken en elke oorzaak heeft een andere aanpak nodig om het tegen te gaan:
  1. Bederf vanwege slechte kwaliteit of overschrijden van houdbaarheid
  2. Breuk vanwege intern transport
  3. Retouren en claims voor niet voldoen aan klantspecificaties

1. Bederf vanwege slechte kwaliteit of overschrijden van houdbaarheid

Groente en fruit verliezen hun kwaliteit als ze de houdbaarheidsdatum overschrijden. Daarnaast bederft het snel als het niet koel bewaard wordt. Bij 4 °C in de koelkast groeien bacteriën en schimmels nauwelijks. Bewaar groente en fruit zo lang mogelijk in een koele ruimte te bewaren voor transport. Daarnaast kun je derving door ziektes en plagen te voorkomen door gebruik te maken van een hygiëneplan. Het opstellen van een hygiëneplan doe je zo.

2. Breuk vanwege intern of extern transport

Derving kan ontstaan door breuk tijdens intern en extern transport. Als een kar of pallet met groente omvalt, ontstaat er derving: zowel zichtbaar als verborgen. Dit behoort tot zichtbare derving en verborgen derving. Deze producten kunnen niet meer verkocht en geconsumeerd worden. Een aantal tips om breuk vanwege intern transport tegen te gaan zijn:
  • Maak gebruik van stuwzakken, waardoor pallets en karren niet omvallen of beschadigen. 
  • Gebruik droogmiddelen om vocht tegen te gaan in het vervoersmiddel. Dit kan namelijk ook zorgen voor schade aan de producten. 
  • Om schade tijdens het laden en lossen te voorkomen is het aan te raden zelf aanwezig te zijn of een specialist in te schakelen.

3. Retouren en claims voor niet voldoen aan klantspecificaties

Geretourneerde producten vallen ook onder derving. De producten zijn wel verkocht aan een klant, maar geretourneerd vanwege het niet voldoen aan de klantspecificaties. Dit kan betekenen dat ze niet meer voldoen aan de kwaliteit of dat de verkeerde producten zijn geleverd. Zorg ervoor dat je personeel goed getraind is om fouten te voorkomen. Daarnaast kan het dubbelchecken van het papierwerk veel fouten vermijden.

Belang derving tegengaan

Veel bedrijven zijn al bezig met het tegengaan van derving. Waarom is dit precies belangrijk? 
  • Door het tegengaan van derving in de groenteteelt kun je meer producten verkopen. De producten zijn niet alleen verser, maar ze zien er ook beter uit;
  • Je houdt meer geld over, doordat je meer producten kunt verkopen;
  • De producten worden verkocht voor de normale prijs.
Gerelateerde producten
  
Contactformulier
Staat je antwoord er niet bij? Vul het contactformulier in en Leonie van Rooijen neemt contact met je op. Op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Leonie van Rooijen
Ook interessant voor jou
Hoe vergroot je de plantweerbaarheid?
Plantweerbaarheid vergroten is een steeds belangrijker begrip in de glastuinbouw. De komende jaren zal het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen steeds verder worden teruggedrongen, terwijl stressfactoren wel bestreden moeten worden om te kunnen voldoen aan de wereldwijd toenemende voedselbehoefte.
Welke hulpstoffen voor chemische gewasbescherming zijn er?
Hulpstoffen verhogen de effectiviteit van chemische gewasbescherming. Ze zijn verwerkt in de formulering van gewasbeschermingsmiddelen, of zijn beschikbaar als product dat later aan de spuitoplossing kan worden toegevoegd.
Welke soorten groeiregulatoren zijn er?
Groeiregulatoren zijn middelen die de groei van planten kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld de ontwikkeling van wortels, stengels en bladeren en vrucht- en zaadontwikkeling.