Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Gewasbescherming   Eretmocerus eremicus als natuurlijke vijand tegen witte vlieg


Eretmocerus eremicus als natuurlijke vijand tegen witte vlieg

witte vlieg

Geschreven door: Kevin van Kester | Laatste update: 07-12-2020


De sluipwesp Eretmocerus eremicus is een biologische bestrijder van de bekende tabaks- en kaswittevlieg. Ze parasiteert de larvenstadia van de witte vlieg en draagt bij aan de bestrijding door middel van gastheervoeding. Deze sluipwesp wordt vooral ingezet in verschillende groente- en sierteeltgewassen.


Wat is Eretmocerus eremicus?
Eretmocerus eremicus is een sluipwesp die zowel de kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum) als de tabakswittevlieg (Bemisia tabaci) bestrijdt. Oorspronkelijk komt deze natuurlijke vijand uit woestijngebied, waardoor het gewend is aan temperaturen tot 40 graden. Het is dan ook niet gek dat deze sluipwesp vooral zomers goed functioneert en tot 150 larven parasiteert. Een groot voordeel van de inzet van Eretmocerus eremicus ten opzichte van andere natuurlijke bestrijders van witte vlieg, is dat de sluipwesp ook aan gastheervoeding doet. Dit wil zeggen dat de larven van de witte vlieg ook als voedsel gebruikt worden. In vergelijking met de sluipwesp Encarsia formosa, is Eretmoceris eremicus minder gevoelig voor chemische middelen, effectiever bij hoge temperaturen en een betere bestrijder van de tabakswittevlieg.

Uiterlijke kenmerken van de Eretmocerus eremicus 

De Eretmocerus eremicus is met een grootte van slechts 1 mm slecht zichtbaar voor het blote oog. Je kunt het beestje met behulp van een loep herkennen aan de geel(bruine) kleur en groene ogen. Kenmerkend zijn de drie rode stippen die zich tussen de ogen bevinden. Vrouwtjes en mannetjes kun je van elkaar onderscheiden door de verschillende hoeveelheden antennesegmenten. Waar mannetjes er drie hebben, hebben de vrouwtjes sluipwespen er in totaal vijf.


 
 Vrouwtje Mannetje


Een zeer goed zoekgedrag 

De sluipwesp Eretmocerus eremicus heeft een behoorlijk zoekgedrag en legt ook flinke afstanden af. Deze twee eigenschappen maken de sluipwesp een zeer effectieve en bewezen bestrijder tegen witte vlieg.


Welke plagen kun je bestrijden met Eretmocerus eremicus?

Deze sluipwesp is in te zetten tegen de volgende witte vlieg soorten: 

Hoe bestrijdt Eretmocerus eremicus witte vlieg? 

Eretmocerus eremicus bestrijdt met name de larven uit het tweede en derde stadium op twee manieren: 

1. Ze legt er een eitje onder:

Nadat het eitje van de sluipwesp is uitgekomen, kruipt de larve van de sluipwesp in zijn/haar prooi, waardoor de larve van de witte vlieg na enkele weken sterft. Het eitje van de sluipwesp overleeft wel en komt kort daarna uit.

2. Hij/zij zuigt de prooi leeg:
De sluipwesp kan de witte vlieg ook bestrijden door het aan te prikken en vervolgens leeg te zuigen. In dat geval wordt de witte vlieg gebruikt als voeding.

 

Hoe zet je Eretmocerus eremicus in?

De sluipwesp is in verschillende verpakkingen te verkrijgen. Wij verkopen de Eretmocerus eremicus onder de naam EREMIcontrol De manier van inzetten hangt af van het type product: 
  • Kartonnen kaartjes ( EREMIcontrol cards)
De kaartjes hang je op in het gewas op een hoogte van circa 75 centimeter onder de top van de plant. De hoeveelheid per hectare hangt af van de plaagdruk. De kaartjes worden bij voorkeur van 1 april t/m 30 september ingezet. De temperatuur is in deze maanden namelijk optimaal (tussen de 20 en 30 graden) om de poppen op de kaartjes uit te laten komen.
  • Mixverpakking met Encarsia formosa ( ENCAR/EREMIcontrol mix )
Deze kaartjes bevatten naast poppen van de sluipwesp Eretmocerus eremicus ook poppen van de sluipwesp Encarsia formosa. De inzet van de mixverpakking is hetzelfde als de bovenstaande kartonnen kaartjes. Deze twee sluipwespen hebben specifieke eigenschappen die elkaar goed aanvullen. Samen bestrijden deze sluipwespsoorten verschillende soorten wittevlieg, zijn ze effectief bij verschillende temperaturen en bestrijden ze verschillende larvale stadia.
  • Los materiaal ( EREMIcontrol )
Bij temperaturen onder de 20 graden adviseren we het gebruik van los materiaal, om de uitkomst van de sluipwespen te bevorderen. Dit losse materiaal kan eenvoudig met de hand worden verstrooid op de bladeren van het gewas. Het losse materiaal is ook uit te strooien middels een handverblazer of bioverblazer. Het is belangrijk om het uitgestrooide materiaal minimaal een week in het gewas te laten liggen (vanaf 25 graden). Hoe lager de temperatuur, hoe langer poppen nodig hebben om uit te komen.

EREMIcontrol

Opslag van Eretmocerus eremicus

Wanneer je de Eretmocerus eremicus niet direct inzet, is het belangrijk om de verpakking in het donker te bewaren bij een temperatuur tussen de acht en tien graden. Houd de verpakking daarbij horizontaal.
Let op: de voorkeur gaat uit naar direct inzetten of uiterlijk binnen achttien uur na binnenkomst. 


Waar moet je op letten bij de inzet van Eretmocerus eremicus?

Indien je de Eretmocerus eremicus inzet in de tomatenteelt, is het belangrijk om niet te intensief blad te plukken. Dit kan een goede populatieopbouw van de sluipwesp verhinderen. Zorg daarnaast voor een zo optimaal mogelijk kasklimaat met een temperatuur tussen de 20 en 30 graden. 
Meer informatie over de Eretmocerus eremicus als natuurlijke vijand? 

Wil je meer informatie over de inzet van Eretmocerus eremicus als biologische bestrijder, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met Kevin van Kester via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”


Do not delete this link