Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank     Gewasbescherming & desinfectie    Fado & Hi-Wett


  Hoe bestrijd je effectief meeldauw met Fado en Hi-Wett?

  Meeldauw
  Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 11-11-2019

  Bijna iedere teler heeft wel eens last gehad van echte meeldauw. Door het steeds kleiner wordende pakket aan bestrijdingsmiddelen en de vergroening van teelten maakt het lastig om deze hardnekkige schimmel te bestrijden. Daarom is het van belang om preventief te werk te gaan en de kans op echte meeldauw te verkleinen. Daniël Cornelisse – technische adviseur bij Nufarm – vertelt je hoe je echte meeldauw voor kan zijn.

  Fado® is een biologische fungicide tegen echte meeldauw. “Fado® werkt als een soort vaccin! De plant bouwt haar eigen weerbaarheid op.” Volgens Cornelisse komt dit doordat Fado® de receptoren in de plant activeert. Hierdoor worden meerder systemen in de plant aangezet die de weerbaarheid tegen echte meeldauw verhogen. “Meeldauw maakt geen kans meer wanneer Fado® preventief wordt ingezet”, aldus Cornelisse.


  Wanneer kan je Fado het beste toepassen?

  Volgens Daniël Cornelisse zijn er meerdere factoren belangrijk bij het toepassen van Fado®. “Het is belangrijk om een goede bladbedekking te realiseren. Richt daarbij op de onderzijde van het blad en gebruik daarbij voldoende liters water. Het is belangrijk om de toepassing uit te voeren bij geopende huidmondjes. Overdag zijn de huidmondjes geopend en kan Fado® in combinatie met Hi-Wett optimaal door de plant worden opgenomen.”


  Voordelen van Fado

  • Effectief tegen meeldauw
  • Biologisch
  • Geen residu
  • Geen MRL
  • Veilig voor het gewas


  Hoe kan je de effectiviteit van Fado verbeteren?

  Fado® kent velen voordelen, maar vooral wanneer het wordt toegepast met een super uitvloeier zoals Hi-Wett. “Fado® is goed. Fado® in combinatie met Hi-Wett is beter!”, aldus Cornelisse. Hi-Wett is uiterst veilig voor het gewas. 


  Waarom is het combineren van Fado en Hi-Wett belangrijk?

  “In onderstaande video’s is goed het verschil te zien wanneer Hi-Wett wordt toegevoegd. Hi-Wett creëert van druppels een film-laag, waardoor er meer huidmondjes worden bereikt. Hierdoor kan Fado® een nog krachtiger signaal activeren in de plant. Hoe meer huidmondjes geraakt worden, hoe krachtiger het signaal, hoe beter de werking. We hebben uitvoerig onderzoek gedaan en hieruit is gebleken dat Fado® echte meeldauw effectief kan voorkomen. Hi-Wett toevoegen aan Fado® gaf het betrouwbaarste resultaat”


  Gerelateerde video's


  Wat is de verhouding Fado en Hi-Wett in de spuitvloeistof?

  • Fado®: 4ltr/ha 
  • Hi-Wett: 20 ml op 100 liter water (0,02%) 


  Ervaringen van telers

  “Fado® heeft een breed etiket en mag in vrijwel alle teelten onder glas ingezet worden. Er zijn veel ervaringen in roos, gerbera, aardbei, komkommer, tomaat etc. De reacties die we krijgen zijn zeer positief. Telers zijn verrast als een biologisch middel zo effectief kan zijn.”


  Benoemde producten
  Vragen over Fado en Hi-Wett

  Heb je vragen over het gebruik van Fado en Hi-Wett, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Jan Krouwer, of stel je vraag via onderstaand contactformulier. 


  Jan KrouwerOver Jan Krouwer

  Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vindt hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


  Do not delete this link