Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Hoe gebruik je een feromoonval?

Hoe gebruik je een feromoonval?

Feromoonval in gewas met delta capsule
Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 18-08-2020

In de tuinbouw wordt de feromoonval, of deltaval, steeds vaker ingezet in de gewasbeschermingsstrategie. Feromonen kunnen namelijk helpen om planten te beschermen tegen bepaalde plagen, maar ook om plagen (in een vroeg stadium) te signaleren in het gewas. In dit artikel geven onze specialisten uitleg over het gebruik van feromoonvallen. 


Wat zijn feromonen?

Feromonen zijn chemische geurstoffen die onbewust door mensen en dieren worden afgescheiden met als doel om ‘opdrachten’ door te geven aan een ander wezen van dezelfde soort. Er zijn verschillende soorten feromonen met ieder een eigen uitwerking: de ene werkt als lokstof, terwijl de ander juist een afstotende werking heeft. Niet alleen het verspreiden van deze stoffen gebeurt onbewust; de reactie van een ander wezen op de ‘opdracht’ verloopt ook automatisch. 

Van veel feromonen is de samenstelling inmiddels achterhaald, waardoor deze chemisch nagemaakt kunnen worden. Zo worden chemische seksferomonen bijvoorbeeld gebruikt in parfums.


Welke soorten feromonen zijn er?

In de natuur zijn er zeer veel verschillende types feromonen. In de tuinbouw gebruiken we voornamelijk deltavallen die een fermooncapsule bevatten:

  • Seks- of voortplantingsferomonen
  • Verwarringsferomonen

In ons assortiment vind je diverse feromooncapsules tegen o.a. de Turkse mot, Floridamot, koolbladroller en Tuta absoluta.

Detaval met seksferomoon

De feromoonval bevat een plakbodem met seksferomoon. De werking van een seksferomoon is als volgt: de mannetjes worden door de lokstof aangetrokken en zullen op zoek gaan naar de bron. De capsule met het feromoon ligt op een plakbodem. Hierdoor blijven de mannetjes kleven in de deltaval, waardoor voortplanting niet meer mogelijk is.


Deltaval met verwarringsferomoon

Normaal wordt een mannetje van een plaaginsect aangetrokken door het vrouwtje door middel van feromonen die ze uitscheidt. Door over de hele kas zeer veel feromonen in te zetten verstoren deze de mogelijkheid van de mannetjes om de vrouwtjes nog te kunnen vinden. Dit dient preventief te worden ingezet als de allereerste mot gevonden wordt.

Let wel dat deze feromoonvallen vooral dienen als indicatie om de plaagdruk vast te stellen. Natuurlijk kunnen er erg veel mannetjes mee worden weggevangen maar er zullen altijd andere correcties moeten worden gedaan om de plaag te beheersen.

Benodigdheden voor feromoonvallen

Bekijk alle

Video - Hoe plaats je een feromoonval?

  • Bekijk de video hiernaast om te zien hoe je een feromoonval plaatst in de kas. 


Plagen wegvangen

Met behulp van feromoonvallen en deltacapsules kunnen veel plagen weggevangen worden. Hiermee worden mannelijke motten weggevangen, zoals de Tomatenmineermot, Turkse mot en de Duponcheliamot. Hieronder een overzicht met alle deltacapsules uit het assortiment.

Hoe gebruik je een feromoonval?

Wanneer je een feromoonval gebruikt, moet je rekening houden met een aantal zaken:
  • Maak bij voorkeur gebruik van handschoenen.
  • Hang de feromoonval vlak boven het gewas, zodat deze makkelijk te bereiken zijn voor de plaaginsecten.
  • Haal de deltacapsules uit de plastic verpakking en leg ze op de plaat in de feromoonval. De capsules werken op temperatuur, dus als ze warmer worden dan de opslagtemperatuur, komt het feromoon vrij en gaan ze werken.
  • Gebruik je feromoonvallen met verschillende soorten feromonen tegen dezelfde plaag (dus bijvoorbeeld lok- en vluchtferomonen), zorg dan dat er minimaal 50 meter afstand tussen de vallen zit. Zo voorkom je dat de verschillende feromonen met elkaar vermengen. Dit zou namelijk het effect verstoren.
  • Vervang de deltacapsules in de feromoonval voor het beste resultaat iedere 6 tot 8 weken, afhankelijk van de tijd van het jaar. Bij hogere temperaturen en een hoger stralingspercentage gaan de feromonen namelijk korter mee, omdat de stoffen dan sneller verdampen.


Hoe kun je feromoonvallen combineren met gewasbeschermingsmiddelen?

Feromoonvallen kunnen gecombineerd worden met gewasbeschermingsmiddelen. Door insecten met behulp van feromoonvallen naar een puntbron van gewasbeschermingsmiddelen te lokken, hoeft er slechts op een klein oppervlak gebruik gemaakt te worden van gewasbeschermingsmiddelen. Zo bespaar je op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Een ander voordeel hiervan is dat een kleiner deel van het gewas in aanraking komt met de gewasbeschermingsmiddelen, waardoor er minder sprake is van residu.
Meer informatie over het gebruik van een feromoonval

Heb je vragen over het gebruik van een feromoonval, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Kevin van Kester via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”


Do not delete this link