Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Formulering van gewasbeschermingsmiddelen

Formulering van gewasbeschermingsmiddelen

Formulering gewasbeschermingsmiddel

Geschreven door Kees Kouwenhoven | Laatste update 06-11-2019

Een gewasbeschermingsmiddel bestaat nooit alleen uit de werkzame stof; hier worden ook andere stoffen  aan toegevoegd zodat het gewasbeschermingsmiddel veilig en efficiënt toegepast kan worden. Dit noem je een formulering. De meest voorkomende formuleringen van gewasbeschermingsmiddelen zijn de EC, SC, SL, EW en WG-formulering. In dit artikel geeft onze specialist uitleg over deze verschillende soorten formuleringen. 


EC formulering

EC staat voor emulgeerbaar concentraat. Bij een EC formulering is de werkzame stof opgelost in een heldere oplossing. Als de formulering in contact komt met water, ontstaat er een emulsie. Vaak is zo’n emulsie wit, maar bij emulsies met een kleine druppelgrootte blijft de vloeistof helder. SC formulering

Een SC formulering is een suspensie concentraat. Dit wordt ook wel een flowable genoemd. Bij een SC formulering is de actieve stof een vaste stof die wordt vastgehouden in een suspensie. Deze suspensie vormt een bepaalde structuur in het water die lijkt op een net. Hierdoor wordt de actieve stof egaal in het water verdeeld. Dit type formulering wordt meestal gebruikt bij contactwerkende middelen. EW formulering

EW is de afkorting voor emulsie in water. Een emulsie in water is in principe een kant-en-klaar gewasbeschermingsmiddel. De emulsie bevat namelijk een werkzame stof in vloeibare vorm die vaak al is opgelost in de emulsie. Bij een EW formulering hoef je alleen nog water toe te voeren om het gewasbeschermingsmiddel te verdunnen. Toch komt dit type formulering niet vaak voor, omdat er weinig werkzame stoffen zijn die goed oplosbaar zijn in water. 


SL formulering

Een SL formulering (soluble liquid) is een wateroplosbaar concentraat. De werkzame stof is bij een SL formulering opgelost in een waterachtige mix. Daardoor is de aangemaakte spuitvloeistof altijd helder. SL formuleringen komen – om dezelfde reden als EW formuleringen – niet vaak voor. 

SL formulering


WG formulering

WG staat voor water dispergeerbaar granulaat. In de volksmond worden WG’s spuitkorrels genoemd. Deze spuitkorrels lossen op zodra ze in water komen, waarna de werkzame stof zich egaal door het water verdeelt als je roert. 

WG formulering


WP formulering

Een WP formulering is een spuitpoeder. Een spuitpoeder bestaat uit een werkzame stof waar kalk aan is toegevoegd. Dit poeder lost op in water. Een WP formulering bevat over het algemeen een hoge concentratie van de werkzame stof. Wel laat spuitpoeder relatief veel residu achter op het gewas. 


Overige formuleringen

Andere formuleringen van gewasbeschermingsmiddelen die in mindere mate voorkomen in de tuinbouw, zijn:
  • DP formulering (stuifpoeder)
  • GR formulering (granulaat)
  • AE formulering (aerosol, in een spuitbus)
  • SP formulering (wateroplosbaar poeder)
  • OD formulering (oliedispersie)

Klik hier voor een overzicht van alle mogelijke formuleringen van gewasbeschermingsmiddelen.


Soorten stoffen

Zoals eerder genoemd, bestaat de formulering van een gewasbeschermingsmiddel uit een combinatie van de werkzame stof en een of meerdere andere stoffen (zoals hulpstoffen en uitvloeiers). In onderstaande afbeelding zie je welke stoffen er aan een formulering toegevoegd kunnen worden.

Formulering van gewasbeschermingsmiddelen


Vragen over formuleringen van gewasbeschermingsmiddelen

Heb je een vraag over de formulering van een gewasbeschermingsmiddel, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Kees Kouwenhoven, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vindt hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link