Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming    Chemische gewasbescherming    Tips voor het gebruik van Mainspring tegen trips en mineervlieg

Tips voor het gebruik van Mainspring tegen trips en mineervlieg

Mainspring
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 05-01-2021

Mainspring is een chemisch gewasbeschermingsmiddel op basis van de werkzame stof cyantraniliprole. Dankzij de brede werking kun je onder andere trips, rups en mineervlieg bestrijden. Voor een effectieve werking is het belangrijk dat je het middel op de juiste manier gebruikt. In dit artikel geven onze specialisten een aantal tips voor het gebruik van Mainspring. 


Hoe werkt Mainspring?

Mainspring mag toegepast worden in bedekte sierteeltgewassen. Het middel heeft een translaminaire werking, wordt opgenomen door de waslaag en wordt vandaaruit verdeeld. Hierdoor wordt zowel de onder- als bovenkant van het blad bereikt. De insecticide zorgt ervoor dat de spieren van de trips, rups, of mineervlieg verkrampen, met verlamming als resultaat. Door die verlamming kan het insect niet meer op zoek naar eten of zichzelf voeden, waardoor het uithongert en uiteindelijk sterft. Het effect is enkele minuten na het gebruik van Mainspring al zichtbaar. 


Tips voor een behandeling met Mainspring

Zet je Mainspring in tegen trips, dan vraagt dat om een andere aanpak dan wanneer je het middel inzet tegen mineervlieg. Iedere plaag heeft namelijk andere eigenschappen. Houd hier dus rekening mee.

Gerelateerde producten


Tris bestrijden met Mainspring

Wanneer je Mainspring inzet bij het bestrijden van trips, dien je de suikerlokstof Sugarbait toe te voegen aan de spuitoplossing voor het beste resultaat. Dit lokmiddel zorgt er namelijk voor dat de trips uit hun schuilplaats komen. Hierdoor kan je ze makkelijker bereiken met het gewasbeschermingsmiddel. De meest effectieve manier om trips te bestrijden met Mainspring is door tijdens het spuiten te richten op de groeipunten van de plant. Oftewel: richt je op het jonge blad en de jonge bloemknoppen, dat is namelijk waar de meeste trips zich bevindt. Belangrijk is om zowel de boven- als onderzijde van het blad mee te nemen, omdat trips niet door het blad heen bijt. Indien je alleen de bovenkant bespuit, zal de trips aan de onderzijde van het blad het middel minder goed binnenkrijgen. 


Mineervlieg bestrijden met Mainspring

In tegenstelling tot het bestrijden van trips, hoef je bij het bestrijden van de mineervlieg niet alleen de focus te leggen op jonge plantdelen. De mineervlieg zit namelijk op zowel jonge als oudere plantdelen. Volwassen vrouwtjes boren niet alleen door de plantcellen heen om voeding te vergaren, maar ook om hun eieren in te leggen. Eitjes worden over het algemeen aan de bovenkant in het blad gelegd. Om de werking van het gewasbeschermingsmiddel Mainspring te verhogen, is het toevoegen van het opnameverbeteraar zoals Hasten Spray Adjuvant.


Rups bestrijden met Mainspring

Mainspring heeft ook een sterke werking op rups. Belangrijk is hierbij dat het middel terechtkomt op de plek waar de rupsen het meeste vreten. Zorg daarom voor een goede, volledige bedekking van het gewas. Om de werking van het gewasbeschermingsmiddel Mainspring te verhogen, is het toevoegen van het bevochtigingsmiddel zoals Hi-Wett aan te raden. Hi-Wett zorgt voor een betere verspreiding van het bestrijdingsmiddel op het blad, ook op plekken die lastig te bereiken zijn. 


Toepassing

Mainspring is goed te combineren met natuurlijke vijanden en past daarom binnen een geïntegreerde gewasbeschermingsstrategie. Het middel mag maximaal twee keer toegepast worden per blokbehandelingsvenster op een afstand van zeven dagen of maximaal vier toepassingen per jaar. Om resistentie te voorkomen moet er tussen de blokbehandelingen minimaal 60 dagen zitten. Vragen over het gewasbeschermingsmiddel Mainspring

Wil je meer weten over het gebruik van Mainspring of wil je advies op maat? Vul dan het onderstaande formulier in. Onze productspecialisten nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs al binnen 24 uur. 


Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vindt hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link