Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank     Gewasbescherming & desinfectie    Hoe vervoer je gewasbeschermingsmiddelen?

Hoe vervoer je gewasbeschermingsmiddelen?

Gewasbescherming vervoeren
Geschreven door Kees Kouwenhoven | Laatste update: 07-11-2019

Het vervoeren van chemische gewasbeschermingsmiddelen– welke gevaarlijke stoffen bevatten – is onderhevig aan wetgeving (ADR). Bij het afhalen van gewasbeschermingsmiddelen en andere gevaarlijke producten in bijvoorbeeld een winkel of distributiecentrum, kan het zijn dat je tijdens het vervoer aan bepaalde verplichtingen van de ADR-wetgeving moet voldoen. Dit ligt in de verantwoordelijkheid van de bestuurder. Aan welke onderdelen van de ADR-wetgeving je moet voldoen, is afhankelijk van de hoeveelheid gevaarlijke stoffen die je vervoert. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden? Onze specialisten leggen het uit.


Beperkte vrijstelling van ADR

Haal je producten op in één van onze winkels, dan vervoer je in de meeste gevallen gevaarlijke stoffen in stukgoed*. In dit geval kan je gebruik maken van de zogenaamde beperkte vrijstelling van ADR** en de bijbehorende 1000-punten regeling. Vervoer onder deze regeling sluit een aantal eisen van het ADR uit.

* Stukgoed = flessen, cans, grote verpakkingen en IBC’s
** Deze vrijstelling geldt niet voor bulkvervoer (tank- en los gestort vervoer).Veilige werkwijze gewasbeschermingsmiddelen vervoeren

Het vervoeren van chemische gewasbeschermingsmiddelen vraagt om een veilige werkwijze. Wij adviseren daarom om rekening te houden met de volgende punten:
  • Zorg dat je op de hoogte bent van de verplichtingen met betrekking tot het vervoer van gevaarlijke stoffen (ADR). Hiervoor ben je als vervoerder zelf verantwoordelijk.
  • Open geen verpakkingen tijdens het vervoer om de kans op lekken (en daarmee op gevaarlijke situaties) te voorkomen.
  • Het gebruik van een lekbak in de kofferbak wordt aangeraden. Reinig deze lekbak na ieder vervoer, zodat eventueel gelekte vloeistoffen niet aanwezig blijven in het vervoersmiddel.
  • Vuur, open vlam en roken tijdens het vervoer worden sterk afgeraden, omdat dit tot ontploffingsgevaar kan leiden.
  • Laat gevaarlijke goederen nooit onbeheerd in de auto achter. Sla goederen direct op in de daarvoor bestemde opslag op het bedrijf.
  • Bij het vervoer van brandgevaarlijke stoffen is de aanwezigheid van een brandblusser (2kg) in het voertuig verplicht, zodat je direct maatregelen kan nemen wanneer er brand ontstaat in het voertuig. Houd hierbij altijd in gedachten dat je veiligheid en de veiligheid van omstanders op nummer één staat: neem dus geen onnodig risico en wacht indien nodig (en mogelijk) op de brandweer.
  • Zorg voor een veilige situatie door al het personeel (o.a. administratief en laad- en lospersoneel) dat betrokken is bij het vervoer van gevaarlijke stoffen met enige regelmaat te laten scholen.

Gerelateerde producten


Vragen over gewasbeschermingsmiddelen vervoeren

Heb je vragen over het vervoeren van gewasbeschermingsmiddelen, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze gewasbeschermingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Kees KouwenhovenOver Kees Kouwenhoven

Kees Kouwenhoven, productspecialist gewasbescherming, is sinds 2003 werkzaam bij Royal Brinkman. Als voormalig teler van rozen, weet hij als geen ander wat er allemaal bij komt kijken. “Omdat ik mijn eigen kwekerij heb gehad begrijp ik wat een teler wil, nodig heeft of tegenaan loopt. Ik vind het dan ook erg leuk om nu aan de adviserende kant van de sector te werken en mijn kennis te delen met de klanten.”


Do not delete this link