Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie   Hoe kun je de eikenprocessierups bestrijden?

Hoe kun je de eikenprocessierups bestrijden?

Eikenprocessierups

Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update 22-12-2020


De eikenprocessierups Thaumetopoea processionea is een grijsbruine nachtvlinder. Deze eikenprocessievlinder komt van origine uit Zuid- en Midden-Europa. Met name de rupsen van deze nachtvlinder richten schade aan. Tegenwoordig is de eikenprocessierups gevestigd in Nederland. De eikenprocessierups is een behaarde rups. Hij dankt zijn naam aan de manier waarop ze in een lange rij achter elkaar aan lopen (processie) op zoek naar eten.


Hoe kun je de eikenprocessierups herkennen?

De jonge eikenprocessierups is oranje als hij uit het ei komt. Tijdens de vervellingen verandert hij naar een grijsgrauwe kleur. De rups heeft lange witte haren over zijn lichaam. Vanaf het derde vervellingstadium (half mei-juni) ontwikkelen zich zwarte borstels op zijn lijf met kleine brandharen die voor veel irritatie kunnen zorgen bij mens en dier. Een volwassen rups is ongeveer 3,5 cm lang en zijn lijf zit vol witte haren. In eikenbomen kun je grote pakketten met
rupsen zien. 


Ontwikkeling van de eikenprocessievlinder

Het vrouwtje legt haar eipakketjes van circa 250-300 stuks in augustus en september in de toppen van eikenbomen. De eitjes overwinteren en komen in april of mei uit. De eikenprocessierupsen voeden zich met jonge blaadjes en knoppen van de boom. De rupsen vervellen vijf tot zes keer. De rupsen blijven dicht bij elkaar. Hun nest is een dicht spinsel wat aan de stam of in oksels van de boom zit. In de nazomer verpoppen de rupsen zich. Oude nesten blijven in de bomen achter zolang ze niet worden weggehaald. Deze nesten zitten nog vol met vervellingshuidjes, huidjes van poppen en brandharen. 


Grondnesten

Sinds kort is bekend dat de rupsen ook in de grond kunnen verpoppen of de rupsen gaan in winterrust. Ze graven zich dan in aan de voet van de de stam van de boom. Hier kunnen ze verpoppen of in winterrust gaan.

Producten

Eikenprocessierups bestrijden

De eikenprocessierups kun je op twee manieren bestrijden:
 • De eikenprocessierups biologisch bestrijden
 • De eikenprocessierups bestrijden met bacteriepreparaten


Eikenprocessierups biologisch bestrijden

Je kunt de eikenprocessierups biologisch bestrijden met nematoden (aaltjes) Steinernema feltiae als natuurlijke vijand. Dit type aaltje is beter bestand tegen lagere temperaturen in het voorjaar. Aaltjes toepassen kan een hele uitdaging zijn aangezien jonge rupsen vaak hoog in de boom zitten en de aaltjes bij de plaag gebracht moeten worden. De rupsen moeten in contact worden gebracht met de aaltjes. Het beste tijdstip om dit te doen is als de eitjes net uitkomen in de maand april. 


Werkwijze 

 • Bij het toepassen van de aaltjes moet voldoende water worden gebruikt
 • Gebruik 1 miljoen nematoden per liter water
 • Gebruik bij hoge bomen ( > 20 meter) 20 liter water per boom
 • Spuit door de boomtoppen heen
 • Pas de bespuiting twee keer toe met een interval van een week
 • Spuit niet in de regen, in de zon of bij harde wind.
 • Lees voor toepassen de gebruiksaanwijzing van dit product Grondnesten biologisch bestrijden

De grondnesten van de eikenprocessierups kun je bestrijden door het aangieten van aaltjes rondom de boom. Dit doe je gelijktijdig met de behandeling van de jonge rupsen in april. 

Maak extra vloeistof klaar en giet dit rondom de stam van de boom. Giet de vloeistof vooral in holen/gaten rondom de stam. Hierdoor kunnen nesten van honderden rupsen worden uitgeroeid. Een enkele geïnfecteerde rups kan vele andere rupsen aantasten. 

 

De eikenprocessierups bestrijden met bacteriepreparaat

De eikenprocessierups kun je bestrijden met een bacteriepreparaat. Een professionele toepasser mag het in Nederland toegelaten biologisch bestrijdingsmiddel Xentari gebruiken. Ook dit middel moet bij de jonge rupsen hoog in de boom worden gebracht. Als de rups dit middel opeet, gaat hij dood.


Werkwijze 

 • Pas twee keer toe met een interval van een week (let goed op bladontwikkeling) rond begin mei 
 • Middel moet in de bovenste kroonhelft worden gespoten
 • Bladbedekking moet goed zijn op boven- en onderkant van het blad
 • Bladeren moeten 40-50% bladontplooiing hebben
 • Bladerdek mag niet te dik zijn, anders kun je er niet meer doorheen spuiten
 • Bij toepassen mag er niet te veel wind staan (<3m/sec)
 • Het middel blijft gemiddeld zeven dagen effectief
 • Raadpleeg altijd het etiket voor dosering en toepassingsmogelijkheden
Meer informatie over eikenprocessierups
Heb je vragen over de bestrijding van de eikenprocessierups, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met Kevin van Kester via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vindt hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link