Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Hoe bereken je de benodigde hoeveelheid spuitvloeistof?

Hoe bereken je de benodigde hoeveelheid spuitvloeistof?

Spuitvloeistof
Geschreven door Leonie van Rooijen | Laatste update 02-09-2020


Om de hoeveelheid restvloeistof bij bespuitingen zo veel mogelijk te beperken, is het belangrijk dat je de benodigde hoeveelheid spuitvloeistof zo nauwkeurig mogelijk berekent. Het beperken van restvloeistof is niet alleen beter voor het milieu, maar het scheelt op jaarbasis ook geld doordat je minder gewasbeschermingsmiddel verspilt. Wij leggen uit hoe je de benodigde hoeveelheid spuitvloeistof zo nauwkeurig mogelijk kunt berekenen. 


Dosering

Een gewasbeschermingsmiddel dient op een bepaalde manier gedoseerd te worden. De dosering is de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddel die per eenheid (vierkante meter of hectare) aan het gewas toegediend moet worden voor de beste werking. Dit kan aangegeven worden in liters of in kilo's. De dosering staat op het etiket van het middel. Deze kan worden uitgedrukt per plant, per pot of per hectare. 


Concentratie

Bij sommige toepassingen is het niet mogelijk om de benodigde hoeveelheid van het middel per hectare aan te geven, bijvoorbeeld doordat de omvang van het gewas sterk verandert tijdens de teelt, of omdat het middel bedoeld is voor pleksgewijze bespuiting. In deze gevallen staat de concentratie (ook wel mengverhouding genoemd) van de spuitvloeistof op het etiket. Hiermee kan je uitrekenen hoeveel spuitvloeistof je aan dient te maken per oppervlakte-eenheid. 


Hoeveelheid spuitvloeistof berekenen

Om de benodigde hoeveelheid spuitvloeistof te berekenen, dien je drie stappen te doorlopen:

  • Oppervlakte berekenen: eerst dien je te berekenen hoe groot de oppervlakte is die je wilt bespuiten. Hiervoor geldt: oppervlakte = lengte x breedte.
  • Hoeveelheid water berekenen: de hoeveelheid water die je nodig hebt, is afhankelijk van de spuitdop die je gebruikt. De benodigde hoeveelheid water per hectare bij het gebruik van een bepaalde spuitdop kan aflezen in een doppentabel.
  • Hoeveelheid gewasbeschermingsmiddel berekenen: dit kan je berekenen wanneer je weet hoeveel water je wilt gebruiken (stap 2) en wat de concentratie van het te gebruiken gewasbeschermingsmiddel is. Deel de hoeveelheid water uit stap 2 door 100. Nu weet je wat 1% van de benodigde hoeveelheid water is. Dit vermenigvuldig je met het percentage gewasbeschermingsmiddel dat je moet toevoegen aan het water. De uitkomst is de benodigde hoeveelheid gewasbeschermingsmiddel in liters.


Rekenvoorbeeld

  • De kas heeft een oppervlakte van 320 m x 112 m = 35.840 m².
  • De spuitdop die je wilt gebruiken, verspuit 627 liter per Ha.
  • De concentratie van het te gebruiken gewasbeschermingsmiddel is 0,025%, oftewel 25 milliliter per 100 liter water. 1% van de benodigde hoeveelheid water is 627 : 100 = 6,27. De benodigde hoeveelheid gewasbeschermingsmiddel in liters is dan 0,025 x 6,27 = 0,157 liter.Meer informatie over het berekenen van hoeveelheid spuitvloeistof

Heb je vragen over de hoeveelheden spuitvloeistof, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Jan Krouwer via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie, op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Leonie van RooijenOver Leonie van Rooijen

Leonie van Rooijen is productspecialist gewasbescherming. Met 30 jaar ervaring in de tuinbouwsector adviseert zij over geïntegreerde gewasbescherming en over de mogelijkheden van het inzetten van biologische gewasbeschermingsmiddelen. Met haar brede kennis en ervaring is zij in staat om persoonlijk advies te geven. Je krijgt van Leonie een eerlijk advies, praktisch en met aandacht voor de bijzonderheden van jouw onderneming. Advies op maat waar je mee aan de slag kunt.

Do not delete this link