Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie   Ziektes & plagen  Welke plagen zijn er ?  Overig  Wat is honingdauw?

Wat is honingdauw?

honingdauw
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 02-09-2020

Honingdauw is een heldere, plakkende vloeistof die veel soorten bladluis, dopluiswitte vlieg en rups achterlaten op planten. In principe is honingdauw niet schadelijk voor een plant, maar het heeft wel negatieve effecten. Zo belemmert het de fotosynthese, wat kan zorgen voor groeiremming. Maar het grootste probleem met honingdauw is dat het een goede voedingsbodem vormt voor schimmels, met name de schimmel roetdauw. In dit artikel lees je meer over honingdauw. 


Hoe ontstaat honingdauw?

Insecten voeden zich met plantsappen die ze opzuigen uit het blad. Over het algemeen bevatten plantsappen veel suikers, maar weinig eiwitten. Omdat eiwitten de belangrijkste voedingsstoffen zijn voor insecten, moeten ze een grote hoeveelheid plantsappen opzuigen om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Ze krijgen dan tegelijkertijd een grote hoeveelheid suikers binnen. Deze suikers verbruiken ze niet allemaal. Als gevolg scheiden ze het teveel aan suikers uit als honingdauw via een klier.


Honingdauw en roetdauw

Zoals hierboven genoemd, is honingdauw een goede voedingsbodem voor de schimmel roetdauw. Deze schimmel vormt een zwarte laag op de bladeren die lijkt op een laagje roet (vandaar ook de naam roetdauw). Samen vormt dit een plakkerige laag op het blad die, bij ernstige aantasting, de plant kan verstikken. Hierdoor krijgt de plant minder licht en kan er dus minder fotosynthese plaatsvinden.


Mieren

Naast roetdauwschimmel trekt honingdauw ook verschillende insecten aan, waaronder mieren. Mieren gebruiken de honingdauw namelijk als voedselbron.

Gerelateerde producten

Honingdauw bestrijden

Honingdauw bestrijden doe je door de insecten te bestrijden die honingdauw in het gewas veroorzaken. Het bestrijden van plagen kan met behulp van natuurlijke vijanden, biologische gewasbeschermingsmiddelen en/of chemische gewasbeschermingsmiddelen. Op onze plagenpagina vind je per plaag uitleg over de juiste manier van bestrijden. Voor een overzicht van alle toegelaten producten voor jouw teelt kan ook je gebruik maken van de Spuitadvieswijzer.Vragen over honingdauw
Heb je vragen over honingdauw, of wil je graag een advies op maat over de bestrijding ervan? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Jan Krouwer via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vind hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”

Bron foto: Wikimedia Commons
Do not delete this link