Home ​​​​>​​​​ Kennisbank​​​​

Welke typen hygiënesluizen zijn er binnen de tuinbouw?

Met een hygiënesluis maak je de kans zo klein mogelijk dat ziektes en virussen je kas betreden en je gewas aantasten. Er bestaan verschillende hygiënesluizen, van een model voor alleen handdesinfectie tot aan een complete hygiënesluis voor handen en schoeisel.  Ontdek welke hygiënesluis het beste past binnen jouw bedrijf.
Dirk Timmers
Productspecialist Hygiëne & Desinfectie  | 28 november 2023 | 7 min. lezen
Hygienesluizen
Onderwerpen in dit artikel

Waarom een hygiënesluis?

Een hygiënesluis is een onmisbaar apparaat voor bedrijven waarbij strenge hygiënenormen van kracht zijn. Zo’n sluis vormt een scheiding tussen twee ruimtes. Mensen die vanuit de ene ruimte de andere willen betreden, moeten eerst een grondige reiniging en desinfectie ondergaan. Hiermee bescherm je het productieproces en daarmee het gewas tegen ziekteverwekkers die personen bij zich kunnen dragen op handen en schoeisel. 

Wat is een hygiënesluis?

Een hygiënesluis is een machine die de persoonlijke hygiëne van medewerkers en bezoekers verzekert. De hygiënesluis staat vaak direct bij de entree van een bedrijf. Ook zie je hem regelmatig staan bij de overgang tussen twee ruimtes. Hygiënesluizen zijn er in allerlei soorten en maten. Van compacte, simpele handreinigers tot complete sluizen voor een gecontroleerd en automatisch handenwasprotocol inclusief toegangsautorisatie.

Hieronder vind je een overzicht van verschillende soorten hygiënesluizen. Zo heb je opbouw- en inbouw modellen, hygiënesluizen voor alleen handdesinfectie en sluizen voor hand- en schoeiseldesinfectie. 

Opbouw hygiënesluis

De opbouw hygiënesluis komt het meest voor. Dit opbouwmodel wordt op de vloer bevestigd en is relatief makkelijk te verplaatsen. Dus makkelijk wanneer de inrichting in de kas wijzigt. De opbouw hygiënesluis staat met pootjes op de grond en heeft een opstap. Hierdoor kan er makkelijk vuil onder de unit komen. Daarom is het belangrijk dat je de hygiëne rondom de sluis goed in de gaten houdt. 

Inbouw hygiënesluis

De inbouw hygiënesluis is een alternatief voor het opbouwmodel. Deze hygiënesluis is verzonken in de vloer. Bij bestaande bouw is het praktisch vaak niet mogelijk om een inbouwmodel te plaatsen. Het is namelijk prijzig om de hygiënesluis in een bestaande vloer te installeren vanwege hak- en breekwerk voor het gat en de leidingen ernaartoe. Bij nieuwbouw kun je het gat in de vloer met de benodigde leidingen gemakkelijk integreren en blijven extra kosten beperkt. In geval van bestaande bouw is het dus vaak makkelijker om de hygiënesluis op de bestaande vloer te plaatsen. De inbouw hygiënesluis kun je wel minder makkelijk verplaatsen dan de opbouw hygiënesluis. Kortom: Denk bij de plannen voor nieuwbouw ook gelijk na over het installeren van hygiëne-apparatuur.

Bekijk in de video hieronder waar je op moet letten als je hygiënisch de kas wilt betreden.

Een hygiënesluis met borstels voor schoenzolen

Een hygiënesluis met borstels reinigt schoenzolen. Hier zitten vaak resten vuil aan, waarin pathogenen kunnen zitten. Deze wil je niet verspreiden binnen je kas. De schoenzolen worden gereinigd en gedesinfecteerd met borstels, die via sensoren worden geactiveerd. Deze borstels worden bevochtigd met water. Hierin zit een kleine concentratie desinfectiemiddel, zoals Menno Florades. De hygiënesluis met borstels is vaak het meest geschikt. De essentie van goede desinfectie is namelijk dat oppervlakten eerst goed schoon moeten zijn voordat ze ontsmet kunnen worden. Met de borstels wordt het schoeisel gereinigd en tegelijkertijd gedesinfecteerd. 

In steriele ruimtes waar de schoenzolen schoon zijn kan een desinfectiebad eventueel ook volstaan.

Hygiënesluis CleanGate Total

De CleanGate Total is een multifunctionele (opbouw) hygiënesluis met borstels die zowel handen als schoenen (voetzolen) desinfecteert. Begin 2024 wordt ook het inbouwmodel geïntroduceerd. Het grote voordeel in vergelijking met veel soortgelijke hygiënesluizen is dat je dit model zowel links als rechts kunt plaatsen en zowel in- als uitgaand de handen kan desinfecteren. Daarbij is hij vrij compact. Hierdoor is hij op meerdere plekken inzetbaar. Extra handig: De CleanGate Total dwingt je personeel er doorheen te gaan. Hoe dit zit? Specialist Rob vertelt het je in onderstaande video. 

Hygiënesluis URK

De URK is, net als de CleanGate Total, een complete hygiënesluis voor desinfectie van handen en schoenen. Vier grote verschillen met de CleanGate: 
1.    De URK is alleen geschikt voor ingaande handdesinfectie is;
2.    Het reinigingsmiddel zit ín de machine zit in plaats van ernaast; 
3.    Aan de URK kunnen alarmen zoals licht en geluid worden toegevoegd;
4.    Tag/registratie systemen kunnen worden aangesloten op de URK;
5.    De URK vraagt een hogere investering.

Een hygiënesluis met desinfectiebad

Een hygiënesluis met desinfectiebad zorgt ervoor dat je met de volledige schoenzool in een laagje desinfectiemiddel staat. Deze sluis wordt vaak gebruikt voor de toegang tot steriele ruimtes. Denk hierbij aan verpakkingsruimtes of laboratoria. De toegangspoort gaat pas open na desinfectie. Belangrijk is wel dat de vloeistof in het desinfectiebad tijdig ververst wordt. De vloeistof loopt namelijk gedurende de tijd terug in concentratie en daarmee effectiviteit. Bij gebruik van borstels is dit niet het geval, omdat hier continue een verse oplossing aangemaakt wordt via een venturisysteem in de unit. 

De hygiënesluizen met desinfectiebad worden voornamelijk gebruikt als extra hygiënemaatregel na het reinigen met de borstels. 

Een hygiënesluis voor handontsmetting

Naast hygiënesluizen voor de ontsmetting van handen en schoeisel zijn er ook modellen verkrijgbaar voor alleen de handen. Veelal ingezet wanneer schoeisel een minder groot risico vormt, maar waar handen wel een bedreiging vormen. Of wanneer er eerder al een ontsmetting van handen en voeten heeft plaatsgevonden. Voor het ontsmetten van de handen zijn er twee typen units beschikbaar: de HDK DF en HDK XL.

Naast handontsmetting kun je er ook voor kiezen om de units uit te laten voeren als zeepunit. Hierbij worden dan niet de handen ontsmet, maar in gesprayd met zeep. Zo worden personen verplicht de handen te wassen met zeep. 

Hygiënesluis CleanGate Hands

De CleanGate Hands is een handdesinfectiemodel. En tevens inzetbaar als zeepstation. Het is een vrij compacte hygiënesluis die je zowel op de vloer als aan de muur kunt monteren. De CleanGate Hands is vooral geschikt om te gebruiken op de locatie tussen productie/kas en toilet of kantine. Dit dwingt medewerkers na een toiletbezoek om hun handen te reinigen en desinfecteren voordat zij (opnieuw) de kas betreden. 

Handen wassen

Handhygiëne is een belangrijk onderdeel van de bedrijfshygiëne. Handen komen namelijk veel in aanraking met het gewas, waardoor pathogenen hier makkelijk verzameld worden. Zo vormen de handen een groot risico op het infecteren van het gewas. Handdesinfectie bij het betreden van de kas is daarom heel belangrijk. Voordat je de handen kan desinfecteren is het belangrijk dat je ze eerst goed schoonmaakt. 
Er zijn verschillende mogelijkheden om de handen te reinigen en desinfecteren: 

1.    Een enkele wasbak met sensorbediening;
2.    Een wasgoot met kraan of knie sensorbediening. Geschikt als meerdere personen tegelijk de handen moeten wassen;
3.    Een hygiënestation voor handontsmetting. Zoals de CleanGate Hands; 
4.    Een hygiënesluis waar je hele handwasprotocol moet doorlopen voordat je doorgelaten wordt.

Bij het wassen van de handen in de wasbak of wasgoot is het belangrijk om het protocol handen wassen te hanteren.  

Zeep -en desinfectievarianten

Er zijn verschillende mogelijkheden om je handen te desinfecteren. Zo bestaat er desinfectiemiddel voor natte handen (Menno H), maar ook voor droge handen (Enno Rapid). In tegenstelling tot alle andere handontsmettingsmiddelen bevat Enno Rapid naast alcohol (tegen bacteriën) ook het bestandsdeel benzöezuur dat werkt tegen schimmels en virussen. Lees meer over de handdesinfectie mogelijkheden binnen de tuinbouw.

Ontdek welke hygiëneoplossingen het beste passen bij jouw bedrijf 

Onze hygiënepecialisten hebben hun kennis en expertise gebundeld tot één concept: HortiHygienz. Hiermee kunnen ze jou nog beter helpen met hygiënevraagstukken. Ontdek welke hygiëneoplossingen passen bij jouw wensen en teelt via de HortiHygienz scan. Vul de vragen in en krijg binnen 24 uur reactie van de specialist 
Start de scan.

HortiHygienz

De totaaloplossing voor vraagstukken rond hygiëne in de tuinbouw

Wij geloven erin dat telers wereldwijd met een optimale bedrijfshygiëne een zo hoog mogelijk rendement kunnen halen uit hun gewas. HortiHygienz is wereldwijd inzetbaar als totaaloplossing voor bedrijfshygiëne. Wat de vraag of uitdaging op het gebied van bedrijfshygiëne ook is, HortiHygienz heeft dé oplossing voor jou!
Ab van Marrwijk
Ab van Marrewijk - Tomatoworld, Honselersdijk ervaart:

"Een sluitende toegangshygiëne is voor ons een vereiste"

Contactformulier
Staat je antwoord er niet bij? Vul het contactformulier in en Dirk Timmers neemt contact met je op. Op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Ook interessant voor jou

Welke typen hygiënesluizen zijn er binnen de tuinbouw?

Met een hygiënesluis maak je de kans zo klein mogelijk dat ziektes en virussen je kas betreden en je gewas aantasten. Er bestaan verschillende hygiënesluizen, van een model voor alleen handdesinfectie tot aan een complete hygiënesluis voor handen en schoeisel.  Ontdek welke hygiënesluis het beste past binnen jouw bedrijf.
Zoek in de Kennisbank
​​​​Vind antwoord op je vraag in onze kennisbank. 600+ artikelen, geschreven door onze specialisten.​​​​
Categorieën:
Dirk Timmers
Dirk Timmers
Productspecialist Hygiëne & Desinfectie  | 28 november 2023 | 7 min. lezen
Deel dit artikel
Hygienesluizen
Onderwerpen in dit artikel

Waarom een hygiënesluis?

Een hygiënesluis is een onmisbaar apparaat voor bedrijven waarbij strenge hygiënenormen van kracht zijn. Zo’n sluis vormt een scheiding tussen twee ruimtes. Mensen die vanuit de ene ruimte de andere willen betreden, moeten eerst een grondige reiniging en desinfectie ondergaan. Hiermee bescherm je het productieproces en daarmee het gewas tegen ziekteverwekkers die personen bij zich kunnen dragen op handen en schoeisel. 

Wat is een hygiënesluis?

Een hygiënesluis is een machine die de persoonlijke hygiëne van medewerkers en bezoekers verzekert. De hygiënesluis staat vaak direct bij de entree van een bedrijf. Ook zie je hem regelmatig staan bij de overgang tussen twee ruimtes. Hygiënesluizen zijn er in allerlei soorten en maten. Van compacte, simpele handreinigers tot complete sluizen voor een gecontroleerd en automatisch handenwasprotocol inclusief toegangsautorisatie.

Hieronder vind je een overzicht van verschillende soorten hygiënesluizen. Zo heb je opbouw- en inbouw modellen, hygiënesluizen voor alleen handdesinfectie en sluizen voor hand- en schoeiseldesinfectie. 

Opbouw hygiënesluis

De opbouw hygiënesluis komt het meest voor. Dit opbouwmodel wordt op de vloer bevestigd en is relatief makkelijk te verplaatsen. Dus makkelijk wanneer de inrichting in de kas wijzigt. De opbouw hygiënesluis staat met pootjes op de grond en heeft een opstap. Hierdoor kan er makkelijk vuil onder de unit komen. Daarom is het belangrijk dat je de hygiëne rondom de sluis goed in de gaten houdt. 

Inbouw hygiënesluis

De inbouw hygiënesluis is een alternatief voor het opbouwmodel. Deze hygiënesluis is verzonken in de vloer. Bij bestaande bouw is het praktisch vaak niet mogelijk om een inbouwmodel te plaatsen. Het is namelijk prijzig om de hygiënesluis in een bestaande vloer te installeren vanwege hak- en breekwerk voor het gat en de leidingen ernaartoe. Bij nieuwbouw kun je het gat in de vloer met de benodigde leidingen gemakkelijk integreren en blijven extra kosten beperkt. In geval van bestaande bouw is het dus vaak makkelijker om de hygiënesluis op de bestaande vloer te plaatsen. De inbouw hygiënesluis kun je wel minder makkelijk verplaatsen dan de opbouw hygiënesluis. Kortom: Denk bij de plannen voor nieuwbouw ook gelijk na over het installeren van hygiëne-apparatuur.

Bekijk in de video hieronder waar je op moet letten als je hygiënisch de kas wilt betreden.

Een hygiënesluis met borstels voor schoenzolen

Een hygiënesluis met borstels reinigt schoenzolen. Hier zitten vaak resten vuil aan, waarin pathogenen kunnen zitten. Deze wil je niet verspreiden binnen je kas. De schoenzolen worden gereinigd en gedesinfecteerd met borstels, die via sensoren worden geactiveerd. Deze borstels worden bevochtigd met water. Hierin zit een kleine concentratie desinfectiemiddel, zoals Menno Florades. De hygiënesluis met borstels is vaak het meest geschikt. De essentie van goede desinfectie is namelijk dat oppervlakten eerst goed schoon moeten zijn voordat ze ontsmet kunnen worden. Met de borstels wordt het schoeisel gereinigd en tegelijkertijd gedesinfecteerd. 

In steriele ruimtes waar de schoenzolen schoon zijn kan een desinfectiebad eventueel ook volstaan.

Hygiënesluis CleanGate Total

De CleanGate Total is een multifunctionele (opbouw) hygiënesluis met borstels die zowel handen als schoenen (voetzolen) desinfecteert. Begin 2024 wordt ook het inbouwmodel geïntroduceerd. Het grote voordeel in vergelijking met veel soortgelijke hygiënesluizen is dat je dit model zowel links als rechts kunt plaatsen en zowel in- als uitgaand de handen kan desinfecteren. Daarbij is hij vrij compact. Hierdoor is hij op meerdere plekken inzetbaar. Extra handig: De CleanGate Total dwingt je personeel er doorheen te gaan. Hoe dit zit? Specialist Rob vertelt het je in onderstaande video. 

Hygiënesluis URK

De URK is, net als de CleanGate Total, een complete hygiënesluis voor desinfectie van handen en schoenen. Vier grote verschillen met de CleanGate: 
1.    De URK is alleen geschikt voor ingaande handdesinfectie is;
2.    Het reinigingsmiddel zit ín de machine zit in plaats van ernaast; 
3.    Aan de URK kunnen alarmen zoals licht en geluid worden toegevoegd;
4.    Tag/registratie systemen kunnen worden aangesloten op de URK;
5.    De URK vraagt een hogere investering.

Een hygiënesluis met desinfectiebad

Een hygiënesluis met desinfectiebad zorgt ervoor dat je met de volledige schoenzool in een laagje desinfectiemiddel staat. Deze sluis wordt vaak gebruikt voor de toegang tot steriele ruimtes. Denk hierbij aan verpakkingsruimtes of laboratoria. De toegangspoort gaat pas open na desinfectie. Belangrijk is wel dat de vloeistof in het desinfectiebad tijdig ververst wordt. De vloeistof loopt namelijk gedurende de tijd terug in concentratie en daarmee effectiviteit. Bij gebruik van borstels is dit niet het geval, omdat hier continue een verse oplossing aangemaakt wordt via een venturisysteem in de unit. 

De hygiënesluizen met desinfectiebad worden voornamelijk gebruikt als extra hygiënemaatregel na het reinigen met de borstels. 

Een hygiënesluis voor handontsmetting

Naast hygiënesluizen voor de ontsmetting van handen en schoeisel zijn er ook modellen verkrijgbaar voor alleen de handen. Veelal ingezet wanneer schoeisel een minder groot risico vormt, maar waar handen wel een bedreiging vormen. Of wanneer er eerder al een ontsmetting van handen en voeten heeft plaatsgevonden. Voor het ontsmetten van de handen zijn er twee typen units beschikbaar: de HDK DF en HDK XL.

Naast handontsmetting kun je er ook voor kiezen om de units uit te laten voeren als zeepunit. Hierbij worden dan niet de handen ontsmet, maar in gesprayd met zeep. Zo worden personen verplicht de handen te wassen met zeep. 

Hygiënesluis CleanGate Hands

De CleanGate Hands is een handdesinfectiemodel. En tevens inzetbaar als zeepstation. Het is een vrij compacte hygiënesluis die je zowel op de vloer als aan de muur kunt monteren. De CleanGate Hands is vooral geschikt om te gebruiken op de locatie tussen productie/kas en toilet of kantine. Dit dwingt medewerkers na een toiletbezoek om hun handen te reinigen en desinfecteren voordat zij (opnieuw) de kas betreden. 

Handen wassen

Handhygiëne is een belangrijk onderdeel van de bedrijfshygiëne. Handen komen namelijk veel in aanraking met het gewas, waardoor pathogenen hier makkelijk verzameld worden. Zo vormen de handen een groot risico op het infecteren van het gewas. Handdesinfectie bij het betreden van de kas is daarom heel belangrijk. Voordat je de handen kan desinfecteren is het belangrijk dat je ze eerst goed schoonmaakt. 
Er zijn verschillende mogelijkheden om de handen te reinigen en desinfecteren: 

1.    Een enkele wasbak met sensorbediening;
2.    Een wasgoot met kraan of knie sensorbediening. Geschikt als meerdere personen tegelijk de handen moeten wassen;
3.    Een hygiënestation voor handontsmetting. Zoals de CleanGate Hands; 
4.    Een hygiënesluis waar je hele handwasprotocol moet doorlopen voordat je doorgelaten wordt.

Bij het wassen van de handen in de wasbak of wasgoot is het belangrijk om het protocol handen wassen te hanteren.  

Zeep -en desinfectievarianten

Er zijn verschillende mogelijkheden om je handen te desinfecteren. Zo bestaat er desinfectiemiddel voor natte handen (Menno H), maar ook voor droge handen (Enno Rapid). In tegenstelling tot alle andere handontsmettingsmiddelen bevat Enno Rapid naast alcohol (tegen bacteriën) ook het bestandsdeel benzöezuur dat werkt tegen schimmels en virussen. Lees meer over de handdesinfectie mogelijkheden binnen de tuinbouw.

Ontdek welke hygiëneoplossingen het beste passen bij jouw bedrijf 

Onze hygiënepecialisten hebben hun kennis en expertise gebundeld tot één concept: HortiHygienz. Hiermee kunnen ze jou nog beter helpen met hygiënevraagstukken. Ontdek welke hygiëneoplossingen passen bij jouw wensen en teelt via de HortiHygienz scan. Vul de vragen in en krijg binnen 24 uur reactie van de specialist 
Start de scan.

HortiHygienz

De totaaloplossing voor vraagstukken rond hygiëne in de tuinbouw

Wij geloven erin dat telers wereldwijd met een optimale bedrijfshygiëne een zo hoog mogelijk rendement kunnen halen uit hun gewas. HortiHygienz is wereldwijd inzetbaar als totaaloplossing voor bedrijfshygiëne. Wat de vraag of uitdaging op het gebied van bedrijfshygiëne ook is, HortiHygienz heeft dé oplossing voor jou!
Ab van Marrwijk
Ab van Marrewijk - Tomatoworld, Honselersdijk ervaart:

"Een sluitende toegangshygiëne is voor ons een vereiste"

Contactformulier
Staat je antwoord er niet bij? Vul het contactformulier in en Dirk Timmers neemt contact met je op. Op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Dirk Timmers
Ook interessant voor jou
Whitepaper 'Hygiënemaatregelen in de glastuinbouw'
Een plantenziekte kan op verschillende manieren je kas binnenkomen. Je kunt dit voorkomen met de juiste hygiëne maatregelen. Met de tips uit dit gratis whitepaper weet je precies hoe je besmetting buiten de kas houdt en hoe je een hygiëneplan opstelt.
Hoe maak je een hygiënesluis schoon?
Een hygiënesluis zorgt ervoor dat handen en voeten gereinigd en gedesinfecteerd worden. Voor een optimale hygiëne is het echter belangrijk om de hygiënesluis zelf ook regelmatig schoon te maken.


Waarom is hygiënisch werken van belang?
Persoonlijk hygiëne van medewerkers vereist extra aandacht. Hiermee verklein je namelijk de kans dat ziektes en plagen binnendringen of zich verspreiden via mensen.