Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie   Welke typen hygiënesluizen zijn er in de tuinbouw

Welke typen hygiënesluizen zijn er binnen de tuinbouw?

Hygienesluizen

Geschreven door Dirk Timmers | Laatste update: 02-03-2021
Hygiëne is van groot belang in de tuinbouw. Bacteriën, schimmels en virussen verspreiden zich gemakkelijk en besmetting van je gewas wil je voorkomen. Een hygiënesluis voorziet in het borgen van de hygiëne voor je de kas betreedt. Er bestaan veel verschillende hygiënesluizen, bijvoorbeeld voor enkel je handen of juist een combinatie van het reinigen van handen en schoeisel.


Waarom een hygiënesluis?

Een hygiënesluis is een onmisbaar apparaat voor bedrijven waarbij strenge hygiënenormen van kracht zijn. Een hygiënesluis heeft als doel om het productieproces en daarmee het product te beschermen tegen ziekteverwekkers die personen bij zich kunnen dragen aan handen of schoeisel. Zo een sluis biedt een gecontroleerde scheiding tussen twee ruimtes, zodat mensen zich niet zonder een grondige reiniging en desinfectie kunnen verplaatsen van de ene naar de andere ruimte. 
 

Wat is een hygiënesluis?

Hygiënesluizen zijn er in allerlei soorten en maten. Van compacte, simpele handreinigers tot complete sluizen met toegangsautorisatie, koortsscreening en omkleedmogelijkheden. Hieronder vind je een overzicht van verschillende soorten hygiënesluizen. 


Opbouw hygiënesluis 

De meest voorkomende hygiënesluis is de opbouw variant. Deze wordt op de vloer bevestigd en is relatief makkelijk te verplaatsen. Mocht er bijvoorbeeld een verandering plaatsvinden in de kas, waardoor de hygiënesluis verplaatst moet worden, dan is dit met de opbouw variant gemakkelijk te realiseren. Deze hygiënesluis heeft een opstap en het is belangrijk de hygiëne rondom de sluis zelf ook goed in de gaten te houden. Hij staat met pootjes op de grond, waardoor er makkelijk vuil onder de unit terecht kan komen. 

Voordelen opbouw 
 • Bij bestaande bouw de goedkopere optie;
 • Verplaatsbaar bij aanpassingen in de kas.

Nadelen opbouw 
 • Kans op vuil onder de hygiënesluis;
 • Opstap voor de hygiënesluis.Inbouw hygiënesluis

Een alternatief voor de opbouw variant is de inbouw variant. Deze hygiënesluis is verzonken in de vloer. Bij bestaande bouw is dit minder interessant dan bij nieuwbouw. Het is namelijk prijzig om de hygiënesluis in een bestaande vloer te installeren vanwege hak- en breekwerk voor het gat en de leidingen ernaartoe. Echter, bij nieuwbouw blijven extra kosten beperkt. Daarnaast is het bij nieuwbouw een stuk makkelijker om de hygiënesluis in de vloer te verzinken. De inbouw variant kan niet gemakkelijk verplaatst worden als deze eenmaal is geïnstalleerd, tenzij men elders een nieuw gat met de benodigde leidingen voorzien heeft. 

Voordelen inbouw 
 • Hygiënische afwerking door kitlaag rondom;
 • Ergonomisch: geen opstap.

Nadelen inbouw 
 • Niet gemakkelijk verplaatsbaar;
 • Vrijwel niet mogelijk in bestaande bouw. 

Bekijk in de video hieronder waar je op moet letten als je hygiënisch de kas wilt betreden. Een hygiënesluis met borstels

Een hygiënesluis wordt ook gebruikt om schoenzolen te reinigen. Hier zitten vaak resten vuil aan, waarin pathogenen kunnen zitten. Deze wil je uiteraard niet verspreiden binnen jouw kas. De schoenzolen worden gereinigd en gedesinfecteerd met borstels, die via sensoren worden geactiveerd. Deze borstels worden bevochtigd met water. Hierin zit een kleine concentratie desinfectiemiddel. De hygiënesluizen met borstels is in de meeste gevallen het meest geschikt. De essentie van goede desinfectie is namelijk dat oppervlakten eerst goed schoon moeten zijn alvorens ze ontsmet kunnen worden. Door middel van de borstels worden de schoenen gereinigd en wordt er tegelijk een laag desinfectiemiddel aangebracht op de schoenzool. In steriele ruimtes waar de schoenzolen schoon zijn kan een desinfectiebad eventueel ook volstaan. 


Een hygiënesluis met desinfectiebad 

Een hygiënesluis met desinfectiebad zorgt ervoor dat men met de volledige schoenzool in een laagje desinfectiemiddel staat. Deze sluis wordt vaak gebruikt voor de toegang tot steriele ruimtes. Denk hierbij aan verpakkingsruimtes of laboratoria. De toegangspoort gaat pas open nadat desinfectie heeft plaatsgevonden. Belangrijk is wel dat de vloeistof in het desinfectiebad tijdig ververst wordt. De vloeistof zal namelijk gedurende de tijd en het gebruik teruglopen in concentratie. Bij gebruik van borstels is dit niet het geval, omdat hier continue een verse oplossing aangemaakt wordt via een venturisysteem in de unit. De hygiënesluizen met desinfectiebad worden voornamelijk gebruikt als extra hygiënemaatregel na het reinigen met de borstels. 

Een hygiënesluis voor handontsmetting

Naast hygiënesluizen voor de ontsmetting van handen en schoeisel zijn er ook units verkrijgbaar voor alleen de handen. Deze worden ingezet in situaties waar schoeisel een minder groot risico vormt, maar waar handen wel een bedreiging vormen. Een andere situatie waarin hygiënesluizen voor enkel de handen worden ingezet is wanneer er eerder al een ontsmetting van handen en voeten heeft plaatsgevonden. Voor het ontsmetten van de handen zijn er twee typen units beschikbaar. Naast het ontsmetten van de handen kan er ook gekozen worden om de units uit te laten voeren als zeepunit. Hierbij worden dan niet de handen ontsmet, maar ingesprayd met zeep. Op deze manier worden personen verplicht de handen te wassen met zeep. 

Bekijk hieronder de aflevering van Boons Fis over hygiëne
maatregelen. 

Handen wassen

Goede handhygiëne is een belangrijk onderdeel van de bedrijfshygiëne. Handen komen namelijk veel in aanraking met het gewas, waardoor pathogenen hier makkelijk verzameld worden. Hierdoor vormen de handen een groot risico op het infecteren van het gewas. Het is dus belangrijk je handen goed te desinfecteren voor je de kas betreedt. Voordat je de handen kan desinfecteren is het belangrijk dat je ze eerst goed schoonmaakt. Er zijn verschillende mogelijkheden om de handen te reinigen en desinfecteren.
 1. Een enkele wasbak met sensorbediening;
 2. Een wasgoot met sensorbediening. Geschikt als meerdere personen tegelijk de handen moeten wassen;
 3. Handen desinfecteren middels een hygiënesluis. Hier zijn verschillende varianten voor beschikbaar, waaronder een combinatie met borstels voor de schoenzolen. 

Bij het wassen van de handen in de wasbak of wasgoot is het belangrijk om het protocol handen wassen in acht te nemen.  


Zeep- en desinfectievarianten

Er zijn verschillende mogelijkheden om je handen te desinfecteren. Zo bestaat er desinfectiemiddel voor natte handen (Menno H), maar ook voor droge handen (Enno Rapid). In tegenstelling tot alle andere handontsmettingsmiddelen bevat Enno Rapid naast alcohol (tegen bacteriën) ook het bestandsdeel benzöezuur dat werkt tegen schimmels en virussen. Lees meer over de handdesinfectie mogelijkheden binnen de tuinbouw.


HortiHygienz

De specialisten van HortiHygienz denken graag mee over de hygiëneoplossingen binnen jouw bedrijf. Ze hebben een configurator ontwikkeld, die middels een aantal vragen een goed beeld geeft van de huidige hygiënemaatregelen binnen jouw bedrijf. Bekijk de HortiHygienz configurator. 
Vragen over hygiënesluizen in de tuinbouw

Heb je vragen over het hygiënesluizen in de tuinbouw, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met hygiënespecialist Dirk Timmers via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Specialist HortiHygienz Dirk TimmersOver Dirk Timmers

Dirk Timmers is productspecialist HortiHygienz bij Royal Brinkman. Door de toenemende vraag naar hygiëne maatregelen in de tuinbouw heeft geen dag dezelfde invulling. ‘Het leuke aan mijn baan vind ik de diversiteit. De ene dag ben je in de kas, de andere dag zit je met elkaar op kantoor om een oplossing voor de klant te ontwikkelen. Door deze afwisseling blijft de functie uitdagend. Ik ga dan ook met plezier naar mijn werk!
 

___

HortiHygienz
De totaaloplossing voor vraagstukken rond hygiëne in de tuinbouw

Wij geloven erin dat telers wereldwijd met een optimale bedrijfshygiëne een zo hoog mogelijk rendement kunnen halen uit hun gewas. HortiHygienz is wereldwijd inzetbaar als totaaloplossing voor bedrijfshygiëne. Wat de vraag of uitdaging op het gebied van bedrijfshygiëne ook is, HortiHygienz heeft dé oplossing voor jou!

Do not delete this link