Wat is de inwerktijd van desinfectiemiddelen bij virussen en bacteriën?

Een desinfectiemiddel heeft een bepaalde inwerktijd nodig om goed zijn werk te kunnen doen. Bij het ene middel is de inwerktijd langer dan bij het andere middel. Maar de inwerktijd verschilt niet alleen per desinfectiemiddel, dit verschilt ook per organisme dat je uit wil schakelen. Met name bij het afdoden van virussen hebben desinfectiemiddelen een langere inwerktijd nodig.

Eiwitmantel

Een virus heeft een omhulsel. Dit wordt de eiwitmantel genoemd. Binnenin de eiwitmantel zit het genetisch materiaal van het virus opgesloten. Wanneer dit genetisch materiaal de eiwitmantel verlaat, kunnen er andere cellen besmet worden met het virus. De eiwitmantel vormt dus de beschermlaag van het daadwerkelijke virus. Voordat een desinfectiemiddel het virus uit kan schakelen, zal het dus door dit omhulsel heen moeten dringen.


Inwerktijd van desinfectiemiddelen bij virussen

Afdoden

Een bacterie beschikt niet over een eiwitmantel. Daardoor hoeft een desinfectiemiddel alleen maar door de celwand heen te dringen om de bacterie uit te schakelen. Dit gaat veel eenvoudiger en daardoor sneller dan het doordringen van een eiwitmantel. Daarom heeft een desinfectiemiddel een langere inwerktijd nodig voor het afdoden van virussen dan voor het afdoden van bacteriën. Dit maakt ook dat bijvoorbeeld een alcoholoplossing op de handen vaak goed in staat is om snel bacteriën kapot te maken, maar dat het te snel is uitgewerkt om virussen effectief te doden. Veel middelen die maar kort en agressief werken (denk aan waterstofperoxide of chloor) verliezen te snel hun kracht om het virus effectief uit te schakelen. Juist dan zijn middelen nodig die goed ‘inweken’ en lang hun kracht vasthouden, denk aan Menno florades.

Jan-Willem en Jasper
Vragen over de inwerktijd

Heb je vragen over de inwerktijd van een desinfectiemiddel, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze desinfectiespecialisten, of stel jevraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Gerelateerde artikelen

- Handenontsmetting in de tuinbouw
- Hoe voer je een desinfectiescan uit?
- Voordelen van desinfectie met schuim
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten