Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank   Gewasbescherming   Chemische gewasbescherming  Lepinox Plus bestrijdt rupsen, vlinders en motten

Lepinox Plus bestrijdt rupsen, vlinders en motten

Lepinox Plus
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 14-05-2020

Ze vliegen of kruipen door het gewas en vrijwel iedere teler wil er vanaf… Vlinders, motten en rupsen zijn een bekende en zeer ongewenste plaag. Lepinox Plus is een biologische bestrijder van deze insecten. Het middel past in een geïntegreerde teelt en is voordelig op veel vlakken. In dit artikel vertellen we meer over de werking, voordelen en toepassing van Lepinox Plus. 


Wat is Lepinox Plus?

Lepinox Plus is een biologisch gewasbeschermingsmiddel voor het bestrijden van rupsen, motten en vlinders (Lepidoptera). Het middel is een biologisch product wat hem geschikt maakt voor geïntegreerde gewasbescherming. Het middel staat namelijk op de Skal inputlijst, is niet schadelijk voor natuurlijke vijanden en bestuivers. Daarnaast heeft Lepinox Plus geen MRL en is het toegelaten in de Nederlandse biologische tuinbouw. Lepinox Plus mag gebruikt worden in verschillende groente en- fruitteelten zoals tomaat, paprika, aubergine, meloen en courgette en druif. 


Werking Lepinox Plus

Deze biologische bestrijder is effectief tegen de larven (rupsen) van vlinders en motten met als resultaat dat rupsen geen kans krijgen om zichzelf te verpoppen tot vlinder of mot. De plaag wordt op deze manier dus uitgeroeid. Lepinox Plus is op basis van het middel een levendige bacteriestam (Bacillus thuringiensis var. kurstaki.) Deze stam maakt een hoge dosering toxine (complexe organische verbinding) aan, wat in de maag van de rups schade achterlaat. Dit zorgt voor snellere afsterving van de rups en hierdoor een effectiever effect. Door de aantasting van de maag stopt de rups met eten, waardoor het langzaam verhongerd en sterft. Tijdens dit proces zie je dat de rupsen zich steeds langzamer bewegen, verschrompelen en uiteindelijk zwart kleuren voordat ze sterven.  


Voordelen Lepinox Plus

✔ Past in een geïntegreerde gewasbescherming 
✔ Snel en zichtbaar resultaat 
✔ Geen MRL
✔ Niet schadelijk voor natuurlijke vijanden en bestuivers
✔ Goed middel om met andere beschermingsmiddelen mee af te wisselen 
✔ Toegelaten in vele groenteteelten 

Gerelateerde producten

Dosering Lepinox Plus

Voor het toepassen van Lepinox Plus is een dosering vastgesteld van 1,0 kg/ ha. Om resistentie te voorkomen moet er tussen de toepassingen een interval zitten van zeven dagen en mag het middel per teelt drie keer toegediend worden.  


Toepassen Lepinox Plus

Lepinox Plus wordt als spuitpoeder geleverd en moet voor het toepassen met water gemengd worden. Zorg ervoor dat je voldoende water gebruikt voor een goede dekking van het gewas. Let er ook op dat er geen water met een pH-waarde >8 wordt gebruikt, dit zorgt namelijk voor een minder goede werking.
Om het beste effect te bereiken is het aan te raden het middel toe te passen nadat de larven zijn uitgekomen. Vervolgens is het belangrijk om tussen de zeven tot tien dagen te wachten voordat de volgende bespuiting wordt uitgevoerd. Meer informatie over Lepinox Plus

Heb je vragen over het bestrijden van rupsen, de werking van Lepinox Plus of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Jan Krouwer via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie, op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vindt hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link