Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie     Desinfectie    De risico's van magere melk als desinfectiemiddel

De risico's van magere melk als desinfectiemiddel

Desinfecteren met magere melk
Geschreven door Jasper Verhoeven | Laatste update: 30-04-2019

Van oudsher zijn sommige telers gewend om magere melk te gebruiken voor het ontsmetten van handen en gereedschap. Het doel: het voorkomen van verspreiding van virussen in het gewas. Melk kapselt namelijk schadelijke organismen, zoals virussen, in. Maar is het gebruik van magere melk als desinfectiemiddel wel geheel risicoloos? In dit artikel vertelt onze specialist er meer over.


De nadelen en risico’s van het inzetten van magere melk

De risico’s van het gebruik van magere melk als desinfectiemiddel zijn voor de gebruikers niet te controleren en in te schatten. Het feit blijft namelijk dat melk - in welke vorm dan ook – beperkt houdbaar is en kan gaan schimmelen. Het gebruik van beschimmelde melk kan een negatief effect hebben op het gewas. Het is echter lastig te controleren of medewerkers bij het ontsmetten van de handen of van messen en scharen melk gebruiken die niet bedorven is. Dit brengt dus een risico met zich mee voor het gewas. 

Daarnaast is het effect van bedorven en/of beschimmelde melk op de huid niet bekend. Een bijkomend nadeel, dat niet te verwaarlozen valt, is dat opgedroogde melk op vochtige handen of gereedschappen in een hete kas resulteert in een behoorlijke stank.


Magere melk als bestrijdingsmiddel

Er wordt gezegd dat magere melk naast desinfectiemiddel ook ingezet kan worden als bestrijdingsmiddel. Dit is echter nooit onderzocht en daarom is magere melk dan ook niet erkend als bestrijdingsmiddel. Magere melk kapselt schadelijke organismen wel in, maar er is nooit aangetoond dat het deze organismen ook bestrijdt.  


Alternatieve desinfectiemiddelen

Omdat de risico’s van het gebruik van magere melk als desinfectiemiddel niet in te schatten zijn, is ons advies om gebruik te maken van alternatieve desinfectiemiddelen of werkwijzen. Er zijn verschillende middelen beschikbaar waarvan bewezen is dat ze veiliger zijn als het gaat om het desinfectie. 


Handdesinfectie

Voor het ontsmetten handen raden wij de volgende desinfectiemiddelen aan:

Zowel Enno Rapid als Menno H zijn milieuvriendelijke middelen die geen schadelijke bijwerkingen hebben voor het gewas en voor de huid. De middelen bestaan uit organische zuren en zijn speciaal ontwikkeld en getest voor de tuinbouw. 

Desinfectie van messen en scharen

Voor het desinfecteren van messen en scharen kan je het product Menno florades gebruiken. Dit is een desinfectiemiddel met een effectieve werking tegen bacteriën, schimmels, virussen en viroïden. Houd een dosering van 2 – 4% aan om gereedschappen tussen de werkzaamheden door in een dompelbad te ontsmetten.

Desinfectiemiddelen

Bekijk alle
Meer informatie over het gebruik van magere melk als desinfectiemiddel 

Heb je vragen over het gebruik van desinfectiemiddelen, of wil je graag een advies? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Jasper Verhoeven , of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Jasper VerhoevenOver Jasper Verhoeven

Jasper Verhoeven, productspecialist desinfectie, is hét aanspreekpunt voor telers op het gebied van hygiëne. “Met de toenemende vraag naar hygiënemaatregelen in de tuinbouw en de uitdagingen die daarbij komen kijken, wordt een advies op maat steeds belangrijk. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om een teler te helpen om de beste situatie op zijn bedrijf te creëren.”


Do not delete this link