Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke natuurlijke vijanden zijn er?    Adalia bipunctata als natuurlijke vijand

Adalia bipunctata als natuurlijke vijand

Adalia bipunctata

Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 09-04-2021


De Adalia bipunctata is een roofkever – ook wel lieveheersbeestje genoemd. In de tuinbouw wordt een aantal verschillende soorten roofkevers ingezet als natuurlijke vijand. De Adalia bipunctata is een veel voorkomende soort. Zowel de larve als de adult worden ingezet als een biologische bestrijder van verschillen ziektes en plaagdieren zoals bladluis, spint en schildluis. Het tweestippelige lieveheersbeestje is een van de kleinere soorten roofkevers. Ze worden namelijk niet langer dan 6 millimeter. 


Hoe herken je de Adalia bipunctata?

De larven van de Adalia bipunctata zijn grijszwart met gele tot rode stippen of strepen op de rug. Ze hebben vrij lange poten en zien er zeer vraatzuchtig uit. Ze bereiken een lengte tussen 3,5 en 6 millimeter. Na het vierde larve stadium verpopt de larve zich over het algemeen aan de onderkant van het blad en ondergaat een volledige gedaanteverwisseling. De verpopping duurt zo een 8 dagen (bij 20°C). Zodra de pop uitkomt is het lieveheersbeestje nog bleek van kleur. Binnen enkele uren nadat de pop uit is gekomen begint zich het vlekkenpatroon en de kleur zich te ontwikkelen. Volwassen roofkevers herken je aan de vleugels die worden bedekt door dekschilden die hen een karakteristieke bolle vorm geeft. De Adalia bipunctata heeft een herkenbare rode kleur dekschilden. Op ieder dekschild zie je een zwarte stip. Deze rode soort roofkever is het bekendste. Andere minder bekende soorten hebben rode stippen en een zwart dekschild of een geel dakschild met zwarte stippen. De pootjes en de kop zijn vaak zwart en op de kop zie je soms witte stipjes. 


De beste omstandigheden voor een Adalia bipunctata

De larven van de Adalia bipunctata kan zich het beste ontwikkelen bij een temperatuur tussen de 18 °C en 22 °C. Voor de larven zal bij deze temperatuur de levensduur het langste zijn, namelijk 20 dagen. Na 20 dagen zullen de larven van de Adalia bipunctata verpoppen. Na ongeveer een week zullen ze in volwassen kevers veranderen.Bekijk hieronder de video van Adalia bipunctata:Welke plagen kun je bestrijden met de Adalia bipunctata?

Adalia roofkevers kun je inzetten tegen: 
De larven van de roofkevers eten meer bladluis en schildluis dan de volwassen lieveheersbeestjes omdat ze nog moeten groeien. Adalia bipunctata is zeer gulzig, maar veroorzaakt geen schade aan het gewas of bloemen. 

Producten

Hoe zet je de Adalia bipunctata in?

Deze roofkevers worden geleverd onder de naam ADALIAcontrol en zijn verpakt met een inhoud van 50 adulten. Deze zet je midden in bladluishaarden uit, hierbij kan gebruik gemaakt worden van een intro-box. Een volwassen Adalia bipunctata legt ongeveer 20 tot 50 eieren per dag. Als de larve uit het ei komt, gaat hij gelijk op zoek naar bladluizen of andere plaagdieren. Zowel de adult als de larve eten gemiddeld 100 bladluizen per dag. 


Opslag van Adalia bipunctata

Controleer het product bij ontvangst op afwijkingen en meld eventuele klachten of opmerkingen binnen 24 uur. Gebruik het product bij voorkeur direct. Indien opslag nodig is dient het product horizontaal en donker bewaard te worden bij een temperatuur van 8-10°C en een Relatieve Luchtvochtigheid van 70-80% gedurende maximaal 24 uur in een geventileerde ruimte. Als er niet aan de criteria voldaan wordt, kan er kwaliteitsverlies optreden. Meer informatie over Adalia bipunctata

Heb je vragen over het gebruik van Adalia bipunctata, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met Kevin van Kester via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming, is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”


Do not delete this link