Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank   Gewasbescherming   Welke natuurlijke vijanden zijn er? Amblyseius andersoni als natuurlijke vijand

Amblyseius andersoni als natuurlijke vijand 

Andersoni

Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 13-04-2021


Amblyseius andersoni
is een breed inzetbare roofmijt. Deze roofmijt kan in veel verschillende gewassen als biologische bestrijder ingezet worden tegen spint-, roest- en galmijt. De andersoni komt voor in sier- en fruitteelt en in boomsoorten. Het beestje is actief bij zowel lage als hoge temperaturen, waardoor hij het hele jaar door inzetbaar is. 

Wat is Amblyseius andersoni?

Amblyseius staat bekend onder verschillende namen: Typhlodromus (Amblyseius), potentillae of Amblyseius (Euseius) andersoni. De roofmijt andersoni bestrijdt veel mijtsoorten en is preventief inzetbaar. Het beestje is actief tussen de 6°C en 40°C graden. De volwassen roofmijten hebben een beige kleur en zijn tussen de 0,5 en 1 mm groot. De levenscyclus heeft 4 stadia: ei, larve, nimf en adult. De gemiddelde levenscyclus van de Amblyseius duurt bij de meest gunstige omstandigheden 8 tot 12 dagen. Per levenscyclus legt een vrouwtje gemiddeld 30 tot 35 eitjes vlakbij de nerven van de bladeren. 


Welke plagen kun je bestrijden met de Amblyseius andersoni?

De Amblyseius andersoni is een roofmijt die breed inzetbaar is tegen gal-, spint- en roestmijt. De bekendste zijn:
-Fruitspintmijt (Panonychus ulmi);
-Bonenspintmijt (Tetranychus urticae);
-Kasspint (Tetranychus urticae).
Als er geen prooien aanwezig zijn, voedt hij zich ook met stuifmeel, schimmels en honingdauw. 


Bekijk in de onderstaande video de Amblyseius andersoni als natuurlijke vijand.
 

Hoe zet je de Amblyseius andersoni in?

Deze roofmijt wordt geleverd als ANDERcontrol. De roofmijt is als los strooimateriaal verkrijgbaar in een zak van 5 liter of een koker van 1 liter. Houd het product koel tot gebruik. Laat het product bij gebruik eerst rustig op (kas) temperatuur komen. Houd het product hierbij horizontaal en buiten bereik van direct zonlicht. Voor en tijdens gebruik mix je het product goed. Dit kan worden gedaan door de zak of koker rustig rond te draaien. Of: strooi de inhoud van de zak in een emmer (>5 liter) en mix in deze emmer het materiaal.

Schud het materiaal in kleine hoeveelheden uit over het gewas of gebruik indien gewenst een uitstrooisysteem. De mate van inzet is altijd afhankelijk van de plaagdruk in het gewas, informeer bij de productspecialist voor de juiste dosering.

Het product wordt naast de kokers of een zak ook geleverd per 250 kweekzakjes. Gedurende een aantal weken komen er gedoseerd roofmijten vrij uit de gaatjes in de zakjes. De zakjes zijn voorzien van een ophanghaakje, waardoor het introduceren van de roofmijten in het gewas gemakkelijk wordt.


Producten

De beste omstandigheden voor de Amblyseius andersoni

Amblyseius andersoni is zeer effectief bij temperaturen hoger dan 14° C. De optimale temperaturen liggen tussen 20 en 28° C. Het beestje is gevoelig voor een vochtigheid lager dan 65%. 


Hoe kun je de Amblyseius andersoni opslaan?

Controleer het product bij ontvangst op afwijkingen en meld eventuele klachten of opmerkingen binnen 24 uur. Wanneer het product langer en/of onder andere omstandigheden wordt opgeslagen bestaat de kans op kwaliteitsverlies.

Natuurlijke vijanden hebben een zeer korte levensduur en moeten zo snel mogelijk na ontvangst in het gewas worden geïntroduceerd. Probeer opslag te vermijden. Dit kan nadelige gevolgen hebben op de kwaliteit van het de roofmijt. Indien opslag nodig is dient het product horizontaal en donker bewaard te worden in een geventileerde ruimte bij een temperatuur van 15-18°C en een luchtvochtigheid van 70-80% gedurende maximaal 24 uur.Meer informatie over de Amblyseius andersoni als natuurlijke vijand 

Wil je meer informatie over de inzet van Amblyseius andersoni als biologische bestrijder, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming, via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 


Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”


Do not delete this link