Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank   Gewasbescherming   Welke natuurlijke vijanden zijn er?  Amblyseius californicus als natuurlijke vijand


Amblyseius californicus als natuurlijke vijand

Amblyseius californicus

Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 13-04-2021


Amblyseius californicus
is een roofmijt die van nature voorkomt in Californië en het Middellandse Zeegebied. Het beestje wordt ook wel Neoseiulus californicus genoemd. Deze roofmijt kan worden ingezet voor een effectieve bestrijding van alle stadia van verschillende soorten spintmijten. Naast de spintmijten kan deze roofmijt ook leven op stuifmeel en andere mijten. Wat is Amblyseius californicus?

De Amblyseius californicus is een roofmijt die ingezet wordt tegen verschillende stadia van spintmijten. De roofmijt kan ook preventief ingezet worden tegen diverse prooien en is in verschillende gewassen inzetbaar. Een volwassen roofmijt kan dagelijks tot wel 5 spintmijten verorberen. Het beestje leeft gemiddeld 20 dagen, waarvan de vrouwtjes 2-3 eieren per dag legt. De Amblyseius californicus heeft vijf stadia: ei, larve, protonimf, deutonimf en adult. 


Wat zijn de uiterlijke kenmerken van Amblyseius californicus?

Amblyseius californicus is ongeveer 0,5 mm groot. Het lichaam is ovaalvormig en het heeft een geelachtige tot bruine kleur. De vrouwtjes zijn iets groter dan de mannetjes en ze zijn iets lichter van kleur. De jonge larven zijn bijna niet te zien door hun kleur. Ze zijn bijna doorzichtig. 


Bekijk hieronder de Amblyseius californicus als natuurlijke vijand:


Welke plagen kun je bestrijden met Amblyseius californicus?

De californicus bestrijdt naast alle verschillende stadia van diverse spint ook de: 
-Aardbei/cyclamenmijt (Tarsonemus pallidus);
-Begoniamijt (Polyphagotarsonemus latus);
-Tweekleurige mijt (Tetranychus urticae);
-Karmijnmijt (Tetranychus cinnabarinus);
-Trips.

Als er geen prooien aanwezig zijn dan kan de Amblyseius ook leven op stuifmeel van de planten. 


Hoe zet je de Amblyseius californicus in?

Amblyseius wordt geleverd als AMBLYCAcontrol. Roofmijten worden geleverd in een koker met 25.000 of in een zak met 125.000 stuks. Houd het product koel totdat je het gaat gebruiken. Zorg dat het product vóór gebruik rustig op (kas) temperatuur kan komen. Voor en tijdens gebruik mix je het product goed. Dit kan worden gedaan door de zak of koker rustig rond te draaien. Ook kun je de inhoud van de zak in een emmer (>5 liter) strooien het materiaal hierin mixen. Schud het materiaal in kleine hoeveelheden uit over het gewas of gebruik indien gewenst een uitstrooisysteem. De mate van inzet is altijd afhankelijk van de plaagdruk in het gewas. Informeer bij de productspecialist voor de juiste dosering.

Zet de Amblyseius californicus preventief in of zo snel mogelijk na de eerste verschijning van spintmijten. Het beestje is inzetbaar in zowel bedekte teelten als openluchtteelten. Het product wordt naast in kokers of een zak ook geleverd per 250 kweekzakjes. Gedurende een aantal weken komen er gedoseerd roofmijten vrij uit de gaatjes in de zakjes. De zakjes zijn voorzien van een ophanghaakje, waardoor het introduceren van de roofmijten in het gewas gemakkelijk wordt.

 

Producten

De beste omstandigheden van de Amblyseius californicus

De roofmijt heeft een optimale temperatuur tussen de 20 en 27 graden. Bij deze temperatuur zal de roofmijt zich het beste kunnen vestigen en goed kunnen voortplanten. Het beestje is beter bestand tegen hogere temperaturen en een lagere luchtvochtigheid dan zijn concurrent Phytoseiulus persmilis. Californicus kan zich nog steeds ontwikkelen boven de 38°C. Echter, boven de 40°C zet ook californicus geen eitjes meer af en stopt de ontwikkeling. Een Relatieve Luchtvochtigheid (RV) onder de 70% heeft een negatief effect op de ontwikkeling:, hoe lager de RV hoe eerder de eitjes sterven. Echter, de negatieve effecten van een lage RV op de ontwikkeling van californicus zijn minder ernstig dan bij Phytoseiulus persmilis. De Amblyseius californicus is dus het meest geschikt in de bestrijding van plagen bij droge en warme omstandigheden. 


Opslag van Amblyseius californicus

Controleer het product bij ontvangst op afwijkingen en meld eventuele klachten of opmerkingen binnen 24 uur. Natuurlijke vijanden zijn levende dieren en moeten daarom zo snel mogelijk ingezet worden. Het opslaan van deze biologische bestrijder kan nadelige gevolgen hebben voor het product. Indien opslag nodig is dient het product donker bewaard te worden in een geventileerde ruimte bij een temperatuur van 15-18°C gedurende maximaal 24 uur. Wanneer het product langer en/of onder andere omstandigheden wordt opgeslagen kan er kwaliteitsverlies ontstaan.Meer informatie over de Amblyseius californicus als natuurlijke vijand 

Wil je meer informatie over de inzet van Amblyseius californicus als biologische bestrijder, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming, via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 


Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”


Do not delete this link