Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke natuurlijke vijanden zijn er?    Amblyseius degenerans als natuurlijke vijand tegen

Amblyseius degenerans als natuurlijke vijand tegen trips

Amblyseius degenerans

Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 25-06-2021


Amblyseius degenerans is een bekende roofmijt die een goede ontwikkeling heeft in de wintermaanden. Deze roofmijt wordt ingezet als biologische bestrijder tegen trips. De Amblyseius degenerans is donkerkleurige roofmijt eet voornamelijk jonge tripslarven, maar eet ook stuifmeel. Het beestje wordt met name in de groenteteelt, zoals aubergine en paprika, preventief ingezet. 


Kenmerken van Amblyseius degenerans 

De volwassen Amblyseius degenerans is donkerbruin tot zwart van kleur en wordt ongeveer twee tot drie mm groot. De larven zijn net als de volwassen roofmijten donkerbruin en hebben een x-vormige tekening op hun rug. De levenscyclus van het beestje duurt ongeveer vijftig dagen bij een temperatuur van ongeveer 25°C. De Amblyseius degenerans eet vier tot vijf tripslarven per dag. Een vrouwtje legt tijdens de vijftig dagen dat ze leeft ongeveer vijftig tot zeventig eieren. Degenerans is erg mobiel en is altijd actief op zoek naar zijn prooien. Dit beestje kan goed worden ingezet samen met roofmijten Amblyseius swirskii of Amblyseius cucumeris en de roofwants Orius laevigatus.  


Welke plagen kun je bestrijden met Amblyseius degenerans?

Deze roofmijt is een bestrijder van trips. De degenerans eet voornamelijk jonge tripslarven, maar voedt zich ook met spintmijtsoorten. Daarnaast overleeft het beestje ook op stuifmeel, waardoor het vaak ingezet wordt in de paprika en aubergine. 


De beste omstandigheden voor Amblyseius degenerans

De Amblyseius degenerans leeft optimaal bij een temperatuur van 25°C. Het beestje is goed bestand tegen een lage luchtvochtigheid en houdt geen winterslaap. Hierdoor is deze roofmijt ook inzetbaar in een vroeg seizoen. Let op met het gebruik van bestrijdingsmiddelen tijdens het bestrijden van andere plagen. Degenerans is zeer gevoelig voor bepaalde bestrijdingsmiddelen. Neem contact op met een specialist voor meer informatie of persoonlijk advies. 

Producten

Hoe zet je de Amblyseius degenerans in?

Degenerans wordt geleverd in kokers met 500 exemplaren per eenheid. Bewaar het product in een koele ruimte tot gebruik. Zorg vervolgens dat het product eerst op temperatuur kan komen. Hierdoor voorkom je een temperatuur shock voor de roofmijten. Dit heeft negatieve gevolgen voor de werking van het product. Let op dat het product horizontaal ligt en buiten het bereik van direct zonlicht. Wanneer het product ingezet gaat worden, mixt je het product eerst goed. Vervolgens kun je het product in kleine hoeveelheden over het gewas uitschudden. De mate van inzet is altijd afhankelijk van de plaagdruk in het gewas, informeer daarom bij de productspecialist voor de juiste dosering.


Opslag van Amblyseius degenerans

Controleer het product bij ontvangst op afwijkingen en meld eventuele klachten op opmerkingen binnen 24 uur. Gebruik het product zo snel mogelijk na ontvangst. Indien opslag nodig is, dient het product horizontaal en donker bewaard te worden in een geventileerde ruimte bij een temperatuur van 15-18°C en een luchtvochtigheid van 70-80% gedurende maximaal 24 uur. Wanneer het product langer en/of onder andere omstandigheden wordt opgeslagen bestaat de kans op kwaliteitsverlies.
Meer informatie over Amblyseius degenerans

Heb je vragen over het gebruik van Amblyseius degenerans, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met Kevin van Kester via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming, is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”

Do not delete this link