Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke natuurlijke vijanden zijn er?    Amblyseius swirskii als natuurlijke vijand


Amblyseius swirskii als natuurlijke vijand

Amblyseius swirskii

Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 09-04-2021


Amblyseius swirskii is een vraatzuchtige roofmijt uit het oostelijke Middellandse Zeegebied. Deze natuurlijke vijand wordt ingezet tegen onder andere de wittevlieg en jonge larven van verschillende soorten trips. De Amblyseius swirskii is effectief in de groenteteelt zoals komkommer of aubergine en in een aantal sierteeltgewassen. Deze roofmijt overleeft ook op stuifmeel.


Kenmerken van Amblyseius swirskii

De Amblyseius swirskii is een roofmijt met een witte, bijna doorzichtige kleur. De kleuren kunnen variëren van wit naar lichtgeel of rood. Dit ligt aan de prooi die ze gegeten hebben. Het zijn echte roofdieren en consumeren gemakkelijk plaagdieren en pollen van planten. Ze verorberen ongeveer vijf tot tien prooien per dag. Deze roofmijt behoort tot de Phytoseiidae familie. Kenmerkend aan deze natuurlijke vijand is dat ze lange poten hebben en relatief weinig haren op de rug. Amblyseius swirskii kent vijf levensfasen: ei, larve, protonimf, deutonimf en volwassen.
  • Eieren: de eieren van de Amblyseius swirskii zijn ovaalvorming, witgekleurd en worden ongeveer 0,15 mm lang;
  • Larven: de larven zien er transparant uit en hebben maar drie paar poten;
  • Protonimf & deutonimf: De kleur van een protonimf & deutonimf zijn lichtelijk transparant, maar wel donkerder dan de larven;
  • Volwassenen: volwassenen mannetjes zijn iets kleiner dan vrouwtjes. De volwassen roofmijten zien er peervorming uit en worden 0,5 mm lang; Amblyseius swirskii legt eieren aan de onderkant van bladeren van planten, voornamelijk op de kruising van hoofd- en zijribben.


Welke plagen kun je bestrijden met Amblyseius swirskii?

De Amblyseius swirskii kan ingezet worden tegen:
  • Larven van trips;
  • Wittevlieg;
  • Tabakswittevlieg;
  • Weekhuidmijten;
  • Kasspint.


Producten

De beste omstandigheden voor Amblyseius swirskii

De Amblyseius swirskii kan een groot deel van het jaar worden ingezet, omdat deze roofmijt niet gevoelig is voor diapauze. De optimale ontwikkelingstemperatuur ligt tussen de 25°C en 28°C en de roofmijt blijft zelfs actief tot temperaturen van 40°C. Onder de 15°C gaat zijn reproductie sterk achteruit. Voor een snelle populatiegroei heeft het beestje voldoende voedselaanbod nodig. Zet deze vijand niet voor te veel plagen tegelijk in. Het effect van de Amblyseius swirskii als biologische bestrijder kan namelijk worden verminderd als er te veel soorten plagen aanwezig zijn.
 


Hoe zet je de Amblyseius swirskii in?

Amblyseius swirskii is verkrijgbaar in verpakkingen van 25.000, 50.000 en  125.000 roofmijten. Laat het product op kastemperatuur komen en draai de verpakking rustig rond. Hierdoor worden de roofmijten goed verdeeld over het gewas. Het is aan te raden om de inhoud van de verpakking te blijven mengen tijdens het uitzetten van de natuurlijke vijanden. De mijten komen direct vrij in het gewas en verspreiden zich vanzelf. De dosering en de keren dat je deze roofmijt moet inzetten verschilt per gewas. Laat je hiervoor informeren door een productspecialist, zodat je het gewenste doel kunt behalen. Het product wordt naast de kokers of een zak ook geleverd per 250 kweekzakjes. Gedurende een aantal weken komen er gedoseerd roofmijten vrij uit de gaatjes in de zakjes. De zakjes zijn voorzien van een ophanghaakje, waardoor het introduceren van de roofmijten in het gewas gemakkelijk wordt.


Opslag van Amblyseius swirskii

Controleer het product bij ontvangst op afwijkingen en meld eventuele klachten of opmerkingen binnen 24 uur na aankoop. Het is aan te raden het product direct te gebruiken. Als opslag noodzakelijk is, bewaar het product dan horizontaal in een donkere, geventileerde ruimte bij een temperatuur van 15-18°C. Doe dit niet langer dan 24 uur. Als er niet aan de criteria voldaan wordt, kan er kwaliteitsverlies optreden. Meer informatie over Amblyseius swirskii

Heb je vragen over het gebruik van Amblyseius swirskii, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met Kevin van Kester via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming, is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”


Do not delete this link