Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke natuurlijke vijanden zijn er?    Aphelinus abdominalis als natuurlijke vijand


Aphelinus abdominalis als natuurlijke vijand

aphelinus

Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 09-06-2021


Aphelinus abdominalis is een sluipwesp die als natuurlijke vijand ingezet kan worden tegen verschillende soorten bladluizen waaronder Aulacorthum, Macrosiphum en Myzus soorten met aardappeltopluis (Macrosiphum euphorbiae) als grootste voorkeur. Sluipwespen staan bekend om hun vermogen eieren te leggen in andere insecten. De voordelen van de Aphelinus abdominalis in vergelijking met andere bladluisbestrijders is dat ze langduriger actief zijn en beter bestand zijn tegen zomerse temperaturen.


Wat is Aphelinus abdominalis?

Aphelinus abdominalis is een vliesvleugelig insect uit de familie Aphelinidae. Deze sluipwesp is een goede bestrijder van grote bladluissoorten en Myzussoorten. Het beestje is zeer actief in de groenteteelt zoals paprika, tomaat en snijbonen en in de sierteelt zoals roos en chrysanten. Het volwassen vrouwtje parasiteert de volwassen bladluis, maar ook de nimfen. Daarnaast doet zij aan gastheervoeding op vooral de kleinere nimfen, deze worden compleet leeggezogen. De bladluizen veranderen in zwarte mummies na de parasitering. Binnen haar lange levensduur parasiteert Aphelinus abdominalis tot wel 250 bladluizen.


Bekijk hieronder de Aphelinus abdominalis als natuurlijke vijand:


Uiterlijke kenmerken van de Aphelinus abdominalis

De volwassen Aphelinus abdominalis worden ongeveer twee tot drie mm groot. De beestjes hebben een geel achterlijf, een bruin tot zwart borststuk en korte poten en voelsprieten. De vrouwtjes worden over het algemeen groter dan de mannetjes. 


Welke plagen kun je bestrijden met Aphelinus adbominalis?

De Aphelinus wordt ingezet als biologische bestrijder van verschillende soorten bladluizen zoals:
- Aardappeltopluis (Macrosiphum euphorbiae
- Boterbloemluis (Aulacorthum solani)
- Nevenwerking op Perzikluis (Myzus persicae)


Gerelateerde producten

Hoe zet je de Aphelinus abdominalis in?

De Aphelinus abdominalis wordt geleverd als APHELIcontrol in flessen met boekweit als dragermateriaal. Het beestje is niet erg mobiel, waardoor het aan te raden is om het materiaal uit te zetten bij de aangetaste planten. Zet de sluipwespen uit in de schemering. Zorg dat je de beestjes in een droge en beschutte plek legt. Strooi ze uit op een steenwolmat en/of een doseerdoosje. 


Opslag van Aphelinus abdominalis

Controleer het product bij ontvangst op afwijkingen en meld eventuele klachten of opmerkingen binnen 24 uur. Biologische bestrijders zijn diertjes die een korte levensduur hebben. Hierdoor is het aan te raden het product zo snel mogelijk in te zetten in het gewas. Gebruik het product bij voorkeur direct. Indien opslag nodig is, dient het product horizontaal en donker bewaard te worden bij een temperatuur van 8-10°C gedurende maximaal 24 uur. Meer informatie over de Aphelinus abdominalis als natuurlijke vijand? 

Wil je meer informatie over de inzet van Aphelinus abdominalis als biologische bestrijder, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met Kevin van Kester via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming, is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”
Do not delete this link