Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke natuurlijke vijanden zijn er?    Aphidius matricariae als natuurlijke vijand

Aphidius matricariae als natuurlijke vijand

Aphidius matricariae

Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 07-06-2021


Aphidius matricariae is een inheemse sluipwesp. Deze sluipwesp wordt vooral als natuurlijke vijand ingezet in kassen bij de biologische en geïntegreerde teelt tegen perzikluissoorten. Vaak wordt de Aphidius matricariae aangetroffen als parasiet op bladluizen in buitenteelten. Aphidius kan het hele jaar door gebruikt worden en het beestje is een uitstekende zoeker, zelfs als de populatie van de prooi laag is. 


Wat is Aphidius matricariae?

Aphidius matricariae is een sluipwesp die efficiënt werkzaam is tegen ongeveer veertig bladluissoorten. Het is een uitstekende bestrijder in de biologische paprikateelt, aardbeienteelt, sierteelt en kruidenteelt. De volwassen Aphidius matricariae is donkergekleurd, en wordt ongeveer twee tot drie mm lang. Het is een lange sluipwesp met bruine poten en opvallende nerven op de vleugels. De sluipwesp legt ongeveer honderd eieren en kan tot ongeveer driehonderd bladluizen doden, doordat deze bladluizen gestoken worden (zonder ei-afzetting) of door een schrikreactie op de grond komen te vallen en daarna sterven. Een groot gedeelte van deze eieren wordt in de eerste vier dagen gelegd. Deze sluipwesp leeft maximaal twee tot drie weken. 


Welke plagen kun je bestrijden met Aphidius matricariae?

De Aphidius parasiteert ongeveer veertig bladluissoorten. Onder andere:
- Groene perzikluis (Myzus persicae var. Persicae)
- De tabaksperzikluis (Myzus persicae var. Nicotianae);
- Neveneffect op katoenluis en boterbloemluis


Bekijk in de video hieronder de Aphidius matricariae tegen de bladluis.


Hoe bestrijdt Aphidius matricariae plagen?

Deze sluipwesp parasiteert zowel volwassen bladluizen als nimfen. Dit gebeurt meestal in de eerste vier dagen. De vrouwelijke Aphidius matricariae leggen ongeveer honderd eieren en bestrijden rond de 300 bladluizen. De vrouwtjes leggen hun eieren in de bladluis, waardoor de bladluizen opzwellen en veranderen in goudbruine mummies. Vanuit de mummies zullen nieuwe sluipwespen komen opzoek naar de volgende prooi. 


Hoe zet je de Aphidius matricariae in?

De Aphidius wordt geleverd als MATRIcontrol. De sluipwespen komen per 500 of 5.000 stuks in een fles. De Aphidius matricariae kun je het beste uitzetten in de schemering, op een droge en voor de zon beschutte plaats. Na het openen van de verpakking, op de plaats van gebruik, verdeel je de Aphidius over de oppervlakte die je wilt behandelen. Zorg dat het materiaal droog blijft en laat het minimaal een paar dagen liggen. 


Beste omstandigheden voor de Aphidius matricariae

Deze sluipwesp heeft een optimale temperatuur tussen de 18 en 25 ºC met een Relatieve Luchtvochtigheid van 60 tot 80 procent. Boven de 28°C en onder de 10°C vermindert de werking van het beestje en wordt het afgeraden het product te gebruiken. 

Gerelateerde producten

Opslag Aphidius matricariae

Bij ontvangst is het aan te raden het product eerst te controleren op afwijkingen. Meld eventuele opmerkingen of klachten binnen 24 uur. De Aphidius matricariae is een biologische bestrijder met een korte levensduur, waardoor het beestje zo snel mogelijk na ontvangst in het gewas moet worden uitgezet. Gebruik het product bij voorkeur direct. Indien opslag nodig is dient het product horizontaal en donker bewaard te worden bij een temperatuur van 8-10°C gedurende maximaal 24 uur.  Meer informatie over de Aphidius matricariae als natuurlijke vijand?

Wil je meer informatie over de inzet van Aphidius matricariae als biologische bestrijder, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming, is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”

Do not delete this link