Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Natuurlijke vijanden   Atheta coriaria als natuurlijke vijand

Atheta coriaria als natuurlijke vijand

Atheta coriaria

Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 14-06-2021


De Atheta coriaria is een zeer mobiele kortschildkever. De roofkever wordt vaak ingezet als biologische bestrijder tegen onder andere larven van de varenrouwmug en poppen van  trips. De Atheta coriaria kan worden ingezet in verschillende teeltsituaties zoals; potten, volle grond, stek- en zaai trays.  


Wat is Atheta coriaria?

De Atheta coriaria is een kortschildkever die leeft in de bovenste laag van de grond of het substraat. De levenscyclus van de roofkever bestaat uit: ei,  drie larvale stadia, pop en adult en duurt zo ongeveer, afhankelijk van de temperatuur, drie tot vier weken, in de kas. De volwassen kevers zijn donkerbruin tot zwart gekleurd en worden ongeveer drie tot vier mm groot. Ze leven ongeveer 3-4 weken en leggen daarbij tot wel meer dan 100 eitjes. De larven hebben geen vleugels en zijn blank van kleur. Wanneer de larven volwassen worden, krijgen ze vleugels, waardoor ze zich vliegend door de kas kunnen verplaatsen. Deze roofkever is zeer beweeglijk en actief. Een voordeel van deze roofkever is dat het beestje geen schade aanricht aan het gewas en daardoor in alle vochtige teelten gebruikt kan worden. 


Welke plagen kun je bestrijden met Atheta coriaria?

Atheta coriaria is een effectieve bestrijder van:
-Larven van de oevervlieg;
-Larven van de varenrouwmug (Bradsyia paupera);
-Larven van de springstaartjes;
-Eieren en larven van motmuggen;
-Poppen van trips;
-Eitjes en rupsen van de mot Duponchelia fovealis.


Video

Beste omstandigheden van de Atheta coriaria

Een volwassen Atheta is door haar vleugels zeer mobiel en geschikt om uit te zetten in verschillende soorten teeltsituaties zoals; volle grond, potten, zaai- en stektray ’s. De Atheta zal zich bevinden in de bovenste laag van het substraat en is daar ook makkelijk waar te nemen wanneer je een paar centimeter weg schraapt. 
Deze natuurlijke vijand is actief vanaf 12 °C tot 35 °C. De grootte van de populatie Atheta’s in de kas is onder andere sterk afhankelijk van de hoeveelheid prooi aanwezig. Ook in wintertijd onder kunstlichtomstandigheden zijn deze roofkevers actief. 

Producten

Hoe zet je de Atheta coriaria in?

Atheta wordt geleverd in een verpakking met 500 of 3.000 Atheta coriaria exemplaren. Ook is Atheta verkrijgbaar in een handige kweekemmer waarbij u zelf de roofkevers kunt kweken, interessant voor teelten van korte duur waarbij het niet mogelijk is om een populatie in de kas in stand te houden. De atheta’s verlaten dan gedurende 8-10 weken de emmer door kleine gaatjes en verdelen zich in de kas De instructies voor het preparen van de kweekbox en voedingsschema worden bij het product geleverd of zijn te vinden op de webshop. Zet de emmer altijd op een beschutte plek in de kas om te voorkomen dat het te warm wordt. 


Opslag van Atheta coriaria

Controleer het product bij ontvangst op afwijkingen en meld eventuele klachten of opmerkingen binnen 24 uur. Het is aan te raden het product direct te gebruiken. Als dit niet mogelijk is en opslag nodig is, dan dient het product in een donkere, koele ruimte op een horizontale manier bewaard te worden. Bewaar het product bij een temperatuur van 10-15°C en een Relatieve Luchtvochtigheid van 70-80% gedurende maximaal 24 uur. Meer informatie over Atheta coriaria?

Heb je vragen over het gebruik van Atheta coriaria, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met Kevin van Kester via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming, is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”

Do not delete this link