Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler

Shop Kennisbank Gewasbescherming & desinfectie Welke natuurlijke vijanden zijn er?  Chilocorus nigritus als natuurlijke vijand


Chilocorus nigritus als natuurlijke vijand


max-width: 1170px; width: 100%; height: auto;Chilocorus nigritus
Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 12-02-2021


De roofkever Chilocorus nigritus is de natuurlijke vijand van verschillende soorten schildluis. De larven en de volwassen Chilocorus kun je inzetten voor het bestrijden van schildluizen. Dit doen zij door het schild van de schildluis op de tillen en zich te voeden met het lichaam onder het schild. 


Wat is Chilocorus nigritus?

De Chilocorus nigritus, ook wel het Maleisische lieveheersbeestje genoemd, is een soort lieveheersbeestje in de familie Coccinellidae. Deze roofkever is afkomstig uit Zuidoost-Azië. Het is een bolronde, glanzend zwarte kever van ongeveer vier millimeter. De kop heeft een oranjekleur die niet goed te zien is. De larven van deze kever zijn geelbruin en zien er stekelig uit. 

Welke plagen kun je bestrijden met Chilocorus nigritus?

Dit lieveheersbeestje eet verschillende soorten schildluizen in kleine en grote stadia. Het gaat vooral om de schildluizen in tropische gewassen. 


Schildluizen bestrijden met Chilocorus nigritus

  • Volwassen kevers zijn in staat hun prooien te ruiken op een lange afstand;
  • Larven vinden hun prooi door te voelen;
  • Een volwassen kever eet ongeveer 60 tot 80 schildluizen per dag;
  • Een larve consumeert ongeveer 30 tot 40 schildluizen per dag.

Lees hier hoe je de schildluis kunt bestrijden.Hoe zet je de Chilocorus nigritus in?

Het uitzetten van de Chilocorus nigritus moet zeer voorzichtig gebeuren. Deze beestjes kunnen namelijk gemakkelijk wegvliegen tijdens het uitzetten. Dit kun je voorkomen door de beestjes zoveel mogelijk in de buurt van de schildluizen te plaatsen. Zorg er daarnaast voor dat de blisters niet direct in de zon hangen.


Wat zijn de beste omstandigheden voor Chilocorus nigritus?

Het direct gebruiken van de Chilocorus nigritus heeft de voorkeur boven het eerst opslaan ervan. Gebruik ze in ieder geval binnen achttien uur na ontvangst. Deze kever vindt een temperatuur tussen de 22 – 30 °C het prettigst, in een ruimte met een luchtvochtigheid van 60% of meer. Van het jongste larvestadium is bekend dat deze zich niet ontwikkelt bij een temperatuur van 18 °C. 

Meer informatie over Chilocorus nigritus
Heb je vragen over het gebruik van Chilocorus nigritus, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met Kevin van Kester via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming, is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”

Do not delete this link