Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank   Gewasbescherming   Welke natuurlijke vijanden zijn er?   Cucumeris

Cucumeris als natuurlijke vijand tegen trips  

Natuurlijke vijand Cucumuris
Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 15-07-2020

De roofmijt cucumeris, ook wel bekend als Amblyseius cucumeris, is de biologische bestrijder van verschillende tripssoorten in groente- en sierteelt. Doordat de roofmijt zich ook voedt met pollen en stuifmeel wordt hij vaak preventief ingezet.  
  

Wat is cucumeris?  

Cucumeris is een roofmijt uit de Phytoseiidae A cucumeris familie en staat bekend als een effectieve bestrijder tegen trips. De roofmijt is actief en erg vraatzuchtig. Hij doorzoekt de gehele plant naar zijn prooi. Op het menu staat voornamelijk het eerste larvenstadium van trips. Desondanks voeden ze zichzelf ook met spint. Naast de bovenstaande plagen, voedt de roofmijt zichzelf met pollen en stuifmeel. Dit heeft als voordeel dat de cucumeris redelijk kan overleven zonder prooi. Dat is ook de reden waarom deze roofmijt vaak preventief wordt ingezet.   
 

Hoe herken de roofmijt cucumeris 

Je kunt de cucumeris herkennen aan de lichtroze tot roodbruine en soms gele kleur. Met een grootte van 0,5 mm is de roofmijt met het blote oog moeilijk te zien. De roofmijt kent een korte levenscyclus. Dit heeft als voordeel dat ze zich snel vermeerderen tot een grote populatie.  

Video's over het inzetten van CucumerisWelke plagen kun je bestrijden met cucumeris?  

Je kunt cucumeris inzetten tegen de volgende plagen: 
Trips, voornamelijk de eerste larvenstadia 
Spintmijten 
Weekhuidmijten
  

De beste omstandigheden voor cucumeris 

De roofmijt is al vanaf 15°C actief, bij temperaturen rond 25°C is deze roofmijt het beste in zijn element. Boven de 33°C zal de roofmijt het niet overleven. Hij zal dieper in het gewas in plantoksels een koele, vochtige omgeving zoeken om te overleven. 
  

Opslag van cucumeris 

Het beste is de roofmijt direct na binnenkomst in het gewas te verdelen of uit te strooien. In een koele, donkere omgeving kunnen de roofmijten voor korte tijd worden opgeslagen. Zet de dozen uit elkaar zodat de ventilatie openingen in de doos vrij zijn.
  

Hoe zet je cucumeris in?  

Cucumeris is in twee vormen verkrijgbaar: 
  • In kokers of zakken die je verstrooit
    In zowel de kokers als zakken zitten tien tot honderdduizenden roofmijten vermengd met een draagstof. Hierdoor kan het materiaal eenvoudig over het gewas gestrooid worden. Een ander alternatief is het materiaal verblazen over het gewas. Hierbij is het belangrijk om de zak of koker goed rond te draaien zodat de inhoud goed gemengd wordt. Ook tijdens de inzet is het verstandig om het materiaal te blijven mixen. Schud vervolgens het materiaal geleidelijk over het gewas heen. Indien er haarden aanwezig zijn, kun je hier uiteraard meer materiaal strooien. Herhaal dit iedere twee tot vier weken, uiteraard afhankelijk van de plaagdruk.  
  • In kweekzakjes die je tussen het gewas hangt
    De kweekzakjes bevatten 1.000 roofmijten per zakje. Deze kweekzakjes kun je ophangen aan een haakje in het gewas. Het beste is om het zakje tussen het blad te hangen. Als de zon erop schijnt kan de kwaliteit namelijk versneld terug lopen. 
  


Meer informatie over cucumeris als natuurlijke vijand  

Wil je meer informatie over de inzet van cucumeris als biologische bestrijder, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Luc Kurris via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.  

Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”


Do not delete this link