Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke natuurlijke vijanden zijn er?    Dacnusa sibirica als natuurlijke vijand

Dacnusa sibirica als natuurlijke vijand van de mineervlieg

Dacnusa sibirica

Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 04-05-2021


De Dacnusa sibirica is een soort sluipwesp die ingezet wordt als natuurlijke vijand tegen de mineervlieg. Deze sluipwesp staat bekend om zijn vermogen eieren in de mineervlieg larve te leggen. Dit doen zij door gebruik te maken van hun legboor. Deze donkergekleurde sluipwesp komt van nature voor in Europa en kan gedurende het hele jaar spontaan de kas in komen vliegen.


Wat is Dacnusa sibirica?

Dacnusa sibirica is een sluipwesp die jaagt op een mineervlieg. Het is een uitstekende prooizoeker en de Dacnusa is zeer doeltreffend. Het beestje kan gemakkelijk niet-geparasiteerde van geparasiteerde mineervlieglarven onderscheiden. 
 


Hoe herken je een Dacnusa sibirica?

Deze sluipwespen worden niet groter dan 3 millimeter en hebben een donkerbruine tot zwarte kleur. Verder herken je Dacnusa sibirica aan hun slanke taille en twee paar heldere vleugels. De vleugels zijn net iets langer dan het lichaam en de volwassen sluipwespen hebben lange antennes op hun rug. Daarbij hebben zij een legboor die ze gebruiken om eitjes te plaatsen in andere insecten.  


Welke plagen kun je bestrijden met Dacnusa sibirica?

De Dacnusa sibirica wordt ingezet ter bestrijding van verschillende mineervlieg soorten. Hoewel de sluipwesp iets meer moeite heeft met het parasiteren van de larve van Floridamineervlieg (Liriomyza trifolii) dan met de larve van Tomatenmineervlieg (Liriomyza bryoniae), kan ze in beiden goed ontwikkelen. Dacnusa legt haar eitje in de larve van de mineervlieg, waarna zich in de mineervlieglarve een nieuwe sluipwesp ontwikkelt. Ook wel endoparasitisme genoemd. Deze vorm van parasitering wordt pas zichtbaar wanneer de larve uitkomt.

Video


Hoe zet je de Dacnusa sibirica in?

De beste tijd om de Dacnusa sibirica in te zetten is wanneer je de eerste tekenen van de mineervlieg signaleert. Dacnusa sibirica wordt geleverd als DACNUcontrol, verpakt in flesjes met 500 adulten. Zet het beestje binnen 24 uur na ontvangst in. Open het flesje laag in het gewas, zodat de Dacnusa uit kan vliegen op zoek naar mineervliegen. Wandel met het open flesje door het gewas. Wanneer de meeste sluipwespen uitgevlogen zijn, plaats dan het flesje rechtop tussen het gewas zodat ook de achtergebleven sluipwespen uit kunnen vliegen. De mate van inzet verschilt en is afhankelijk van de plaagdruk in het gewas. De benodigde hoeveelheid kan in overleg met de productspecialist worden afgestemd.


De beste omstandigheden voor Dacnusa sibirica

De Dacnusa is heel efficiënt in het vroege seizoen. Zet het beestje dus in het begin van het seizoen in om de groei van de prooien te vertragen. Bij lage temperaturen (onder de 20°C) blijft de Dacnusa een zeer goede bestrijder. Deze sluipwesp bestrijdt namelijk ook actief tijdens de koudere maanden, waardoor hij inzetbaar is in de herfst, de winter en het vroege voorjaar. Het is aan te raden het beestje in te zetten bij een lage mineervliegaantasting. 


Opslag van Dacnusa sibirica 

Controleer bij ontvangst het product op afwijkingen en meld eventuele opmerkingen of klachten binnen 24 uur. De Dacnusa sibirica is een biologische bestrijder die je zo snel mogelijk uit moet zetten na ontvangst. Als je het product echt moet bewaren, zorg dan dat je hem niet langer dan 24 uur opslaat. Houdt het flesje horizontaal in een donkere ruimte bij een temperatuur van 8-10°C. Wanneer het product langer en/of onder andere omstandigheden wordt opgeslagen bestaat de kans op kwaliteitsverlies.

Meer informatie over Dacnusa sibirica
Heb je vragen over het gebruik van Dacnusa sibirica, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met Kevin van Kester via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”


Do not delete this link