Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Natuurlijke vijanden    Delphastus catalinae als natuurlijke vijand

Delphastus catalinae als natuurlijke vijand

Delphastus catalinae

Geschreven door: Kevin van Kester | Laatste update: 11-01-2021Delphastus catalinae is een roofkever die wordt ingezet als natuurlijke vijand van de witte vlieg. De roofkever heeft een voorkeur voor de larven en eieren van de tabakswittevlieg en de kaswittevlieg. Delphastus catalinae staat bekend als 'grote schoonmaker'. Hij is het meest actief als er voldoende voedsel beschikbaar is in het gewas.


Wat zijn de kenmerken van Delphastus catalinae? 

Delphastus catalinae is een zwarte roofkever. De vrouwtjes hebben vaak een bruine kop. De larven van de roofkever zijn grauwwit. Een adult wordt maximaal 2mm groot. De vrouwtjes krijgen gemiddeld tussen de 50 en 75 eieren. Deze hebben een levenscyclus van ongeveer 8 weken, waarvan ze 4 weken adults zijn.


De beste omstandigheden voor Delphastus catalinae 

Delphastus catalinae kan zich het beste ontwikkelen bij een temperatuur tussen de 18 °C en 30 °C. Onder de 18 °C loopt de reproductie een achterstand op. Al met al is de kever goed in staat op de koudere tijden te overleven, doordat hij zijn kop en poten kan intrekken. De Delphastus catalinae heeft genoeg voedsel uit het gewas nodig om te kunnen overleven.


Producten

Welke plagen kun je bestrijden met Delphastus catalinae?

Delphastus roofkevers kun je inzetten tegen:
  • De kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum); 
  • De tabakswittevlieg (Bemisia tabaci) 
De kevers bestrijden alle witte vlieg stadia, maar hebben een voorkeur voor de eieren en larven. Delphastus catalinae veroorzaakt geen schade aan het gewas of bloemen en heeft een nevenwerking op spintmijten en bladluizen.

Bekijk de onderstaande video van de Delphastus catalinae.


Hoe zet je de Delphastus catalinae in?

Bij de inzet van Delphastus catalinae is het belangrijk om:
  • Het product te introduceren door middel van een intro-box of door het in hoopjes over het blad te strooien;
  • De kevers bij voorkeur in de ochtend of tegen de avond in te zetten;
  • Het product liggend in een koele, donkere ruimte met een temperatuur van 8 °C – 10 °C en een goede ventilatie te bewaren;
  • De roofkevers niet langer dan 24 uur op te slaan.
Let op! Zorg dat er zo min mogelijk kevers achterblijven in de fles. Deze kunnen door condensvorming vast blijven plakken en hieraan doodgaan.  
Meer informatie over Delphastus catalinae

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het gebruik van Delphastus catalinae als natuurlijke vijand, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op Kevin van Kester via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming, is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”

Do not delete this link