Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke natuurlijke vijanden zijn er?    Episyrphus balteatus als natuurlijke vijand


Episyrphus balteatus als natuurlijke vijand van de bladluis

Episyrphus balteatus

Geschreven door Kevin van Kester 13-08-2021

Episyrphus balteatus is de meest algemene, Nederlandse zweefvlieg. Deze zweefvlieg komt het gehele jaar voor in grote getalen. De Episyrphus balteatus is een vraatzuchtige vijand van de bladluis. Als er stuifmeel of bloemennectar aanwezig is, kun je Episyrphus balteatus ook preventief inzetten.


Wat is Episyrphus balteatus?

De Episyrphus balteatus is een zweefvlieg van middelgroot formaat. Hij wordt ook wel snorzweefvlieg, dubbelbandzweefvlieg, cocacolazweefvlieg of pyjamazweefvlieg genoemd. De Episyrphus balteatus is relatief smal gebouwd en lijkt op een wesp door de opvallende geel-zwarte print op de rug. Een wesp heeft in tegenstelling tot deze zweefvlieg een smallere taille en ze steken. De larven van de Episyrphus zijn tien tot twintig mm lang, zijn transparant en hebben gelijkenissen met naaktslakken. De volwassen Episyrphus heeft een lengte tussen de zeven en twaalf millimeter. 


Welke plagen kun je bestrijden met Episyrphus balteatus

Episyrphus balteatus kun je inzetten las natuurlijke vijand tegen verschillende soorten bladluizen. Als er stuifmeel en nectar geproduceerd wordt door de planten, kun je de zweefvlieg ook preventief inzetten. De larven van de Episyrphus consumeren 400-700 bladluizen, waardoor ze effectief zijn om grote plaaghaarden aan te pakken. 

Producten

De beste omstandigheden van de Episyrphus balteatus?

Bij de juiste omstandigheden komen de geleverde poppen in ongeveer vijf dagen uit. De eerste eitjes worden na zes tot acht dagen afgezet in de buurt van bladluiskolonies. De larven van de Episyrphus balteatus zijn actief vanaf een temperatuur van acht graden. Bij twintig graden is de duur van het larvenstadium ongeveer twee weken. Bij een Relatieve Luchtvochtigheid boven de zestig procent heeft dit een positief effect op de werking van de larven van deze zweefvlieg. 

Let op: De balteatus zweefvliegen zijn gevoelig en kwetsbaar voor het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Zorg er daarom voor dat je minimaal zes weken vóórdat je zweefvliegen inzet, geen chemische middelen meer gebruikt.


Video

Bekijk de Episyrphus balteaus als natuurlijke vijand in de video hieronder.


Hoe zet je de Episyrphus balteatus in?

De Episyrphus is verkrijgbaar in flesjes van 100 ml met 50 poppen. Na ontvangst moet je de poppen zo snel mogelijk uitzetten. Draai en schud de fles voor gebruik en strooi de biologische bestrijder uit over de bladeren. Wij adviseren om per hectare ongeveer vijftig zweefvliegen uit te zetten. Herhaal dit een aantal weken, zodat er een grote populatie ontstaat. 


Opslag van Episyrphus balteatus

Controleer het product bij ontvangst en meld eventuele klachten of opmerkingen binnen 24 uur. Biologische bestrijders hebben een korte levensduur, aangezien het levende wezens zijn. Introduceer het beestje zo snel mogelijk na ontvangst in het gewas. Is opslag van de Episyrphus balteatus toch nodig? Bewaar hem dan horizontaal en donker bij een temperatuur van acht tot tien graden voor maximaal 24 uur. Meer informatie over Episyrphus balteatus

Heb je vragen over het gebruik van Episyrphus balteatus, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met Kevin van Kester via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming, is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”

Do not delete this link