Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke natuurlijke vijanden zijn er?    Gaasvlieg

Gaasvlieg als natuurlijke vijand

Natuurlijke vijand gaasvlieg
Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 08-03-2019 

De gaasvlieg Chrysoperla carnea is een natuurlijke vijand van verschillende plaagdieren, maar wordt voornamelijk ingezet tegen bladluis en wolluis. 


Werking

Met name in het larvenstadium is de gaasvlieg insect een zeer effectieve natuurlijke vijand. De larven zijn zeer agressief en gaan na het inzetten in het gewas direct op zoek naar hun prooi. Deze doorboren ze vervolgens met hun kaken, waarna ze een verlammend sap in de prooi spuiten. Dit sap zorgt ervoor dat de luis vanbinnen vloeibaar wordt, zodat de gaasvlieg de inhoud kan opzuigen. In het gewas blijven dan ook lege, verschrompelde lichamen van de luis achter. 


Uiterlijk

De larven van de gaasvlieg zijn 2 - 10 mm groot en hebben een grijsbruin, onregelmatig lichaam met grote kaken die eruitzien als tangen. Ze kunnen in dit stadium nog niet vliegen en moeten daarom dichtbij hun prooi uitgezet worden. De gaasvlieg kent drie larvenstadia. Het derde stadium is het belangrijkst, want in dit stadium eet de larve de meeste luizen - tot wel 50 per dag. Ook andere insecten zoals trips, spint, kleine rupsen, witte vlieg en wolluis kunnen prooi zijn.

De larven zijn het meest actief bij een temperatuur tussen de 12 en 25°C, maar zijn in principe nauwelijks afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid. Hierdoor kan deze natuurlijke vijand breed ingezet worden.

Een volwassen gaasvlieg is te herkennen aan zijn slanke, groene lichaam van ongeveer 12 mm met grote, fijn geaderde vleugels. In het volwassen stadium eet de gaasvlieg geen luis meer; hij leeft dan van honingdauw, pollen en nectar. In de meeste gevallen verlaten volwassen gaasvliegen de kas. 

Natuurlijke bestrijder

Combineren met gewasbeschermingsmiddelen

Wanneer je gaasvlieg inzet in het gewas, is het belangrijk dat je vervolgens zo min mogelijk gebruik maakt van breedwerkende gewasbeschermingsmiddelen. Deze middelen kunnen namelijk (een deel van) de larven afdoden. 


Video

In de video hieronder zijn microscoopbeelden van de gaasvlieg tegen bladluis te vinden. (Ook wel de Chrysoperla carnea genoemd) 


Meer informatie over gaasvliegen

Heb je vragen over gaasvliegen of andere natuurlijke vijanden, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Kevin van Kester via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”


Do not delete this link