Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke natuurlijke vijanden zijn er?    sluipwesp algemeen  

Sluipwesp als natuurlijke vijand tegen bladluis, witte vlieg en rupsen 

Sluipwesp
Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 10-05-2021

Sluipwespen staan bekend om hun vermogen eieren in of op andere insecten te leggen. Dit doen ze door met hun legboor het insect binnen te dringen. Sommige sluipwespen spuiten tegelijkertijd verlammend of dodelijk gif in het insect. De sluipwesp kent vele soorten met ieder een andere natuurlijke vijand, waaronder bladluis, mineervlieg, witte vlieg en rupsen.


Hoe ziet een sluipwesp eruit?

Sluipwespen zijn, afhankelijk van de soort, 0,5 tot 30 millimeter groot. Een vrouwelijke sluipwesp heeft een (opvallende) legboor, waarmee ze eieren legt in het prooidier. Verder herken je sluipwespen aan hun slanke taille en twee paar heldere vleugels.


Sluipwesp tegen​ mineervlieg

 • Dacnusa sibirica: wordt ingezet ter bestrijding van de mineervlieg. De sluipwesp legt haar eitje in de larve van de mineervlieg, waarna zich in de mineervlieglarve een nieuwe sluipwesp ontwikkelt. Deze parasitering wordt zichtbaar wanneer de larve uitkomt.
 • Diglyphus isaea: wordt ingezet ter bestrijding van de mineervlieg. Deze sluipwesp voedt zich door de mineervlieglarven van het eerste en tweede stadium leeg te zuigen. Tevens prikt de Diglyphus isaea larven van het late tweede en derde stadium aan om deze te verdoven, waarna ze haar eieren naast de larven legt.


Sluipwesp tegen witte vlieg

 • Eretmocerus eremicus: wordt ingezet ter bestrijding van witte vlieg (tabakswittevlieg, kaswittevlieg en koolwittevlieg). Deze sluipwespen parasiteren de larven van de witte vlieg door er een eitje onder te leggen. Zodra het ei uitkomt, kruipt de sluipwesplarve de gastheer in. De witte vlieg larve sterft dan na ongeveer twee weken.
 • Encarsia formosa: wordt ingezet ter bestrijding van witte vlieg. Deze sluipwesp parasiteert op de larve van de witte vlieg, waardoor deze sterft. Na enkele weken komt uit de inmiddels zwarte verkleurde pop een nieuwe sluipwesp.


Sluipwesp tegen rupsen, vlinders en motten

 • Trichogramma achaeae: wordt ingezet ter bestrijding van rupsen. Deze sluipwesp parasiteert eieren van diverse vlinders en motten – waaronder ook de eieren van Turkse mot, duponchelia en Tuta absoluta – en kan ingezet worden in sier- en groenteteelt. Lees hier en hier over de positieve ervaringen van klanten met Trichogramma achaeae.

(Artikel gaat verder onder de video)

Video's 

In de vier video's hieronder zijn de microscoopbeelden van de sluipwespen tegen witte vlieg, bladluis en mineervlieg. 
Sluipwesp tegen bladluis

 • Aphidius colemani: wordt ingezet ter bestrijding van bladluis. De volwassen sluipwespen komen uit en parasiteren bladluizen door er een ei in te leggen. De sluipwespen vinden bladluis in het gewas nog voordat de luizen gezien kunnen worden, daarom zijn deze sluipwespen zeer geschikt om preventief in te zetten. Opmerking bij deze sluipwespen is dat er lege mummies achterblijven op het gewas. Dit kan in sommige gewassen ten koste gaan van de sierwaarde. In groentegewassen speelt dit niet.
 • Aphidius ervi: wordt ingezet ter bestrijding van bladluis. De sluipwesp parasiteert op de bladluis door een gaatje in de bladluis te boren en daarna een eitje in de bladluis te leggen. Het gelegde eitje groeit in de bladluis waardoor deze mummificeert en hier uiteindelijk weer een nieuwe sluipwesp uit komt.
 • Aphelinus abdominalis: wordt ingezet ter bestrijding van aardappeltopluis (Macrosiphum euphorbiae) en de boterbloemluis (Aulacorthum solani). Het vrouwtje injecteert het eitje met haar legboor in de luis.
 • Aphidius matricariae: wordt ingezet ter bestrijding van perzikluis (Myzus persicae), tabaksperzikluis (Myzus persicae var. Nicotianae) en perzik aardappelluis (Myzus persicae var. Persicae). Ook draagt deze sluipwesp bij aan het verstoren van bladluizenpopulaties als boterbloemluis (Aulacorthum solani). Het vrouwtje injecteert het eitje met haar legboor in de luis.


Sluipwesp tegen schildluis

 • Encarsia citrina: deze sluipwesp parasiteert verschillende soorten schildluis, zoals Abgralaspis cyanophylli, Pinnaspis aspidistrae, Pseudalacaspis cockerelli, en Aspidiotus-, Chrysomphalus-, Disapis-, en Hemiberlesia-soorten.


Sluipwesp tegen​ wolluis

 • Leptomastix dactylopii: wordt ingezet tegen - vooral de wat oudere stadia (3e larvenstadium en jonge adulten) van - de wolluis en met name de citruswolluis.
 • Leptomastidae abnormis: deze sluipwesp heeft een voorkeur voor wolluis - met name citruswolluis - van het tweede larve stadium.
 • Allotropa musae: parasiteert de 1e en 2e stadia van verschillende soorten wolluis, zoals Dysmicoccus, Phenacoccus, Planacoccus en Pseudococcus. Door de geringe grote van de volwassen sluipwesp en hun cocons (geparasiteerde wolluis), zijn ze moeilijk terug te vinden.


Sluipwesp tegen​ dopluis

 • Coccophagus rusti: kan worden ingezet tegen dopluis.
 • Microterys flavus: is vooral actief tegen de platte dopluis (Coccus hesperidum). Andere dopluissoorten worden in mindere mate geparasiteerd. Ze parasiteren alle stadia dopluizen.

Sluipwesp tegen luizen


Meer informatie over sluipwesp

Heb je vragen over het gebruik van sluipwesp als natuurlijke vijand, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met Kevin van Kester via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming, is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”


Do not delete this link