Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke natuurlijke vijanden zijn er?   Steinernema kraussei als natuurlijke vijand

Steinernema kraussei als natuurlijke vijand tegen de taxuskever 

Steinernema kraussei

Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 28-05-2021


Nematoden, ook wel aaltjes genoemd, komen voor in verschillende soorten. Sommige kunnen worden ingezet als plaagbestrijder. Een van die soorten is Steinernema kraussei. Dit is de natuurlijke vijand van de larven van een taxuskever en andere snuitkeversoorten. In dit artikel vertellen we er meer over. 


Wat is Steinernema kraussei?

Steinernema kraussei is een insect-parasitair, wormvormig aaltje die met het blote oog nauwelijks zichtbaar is. Het aaltje draagt een bacterie bij zich dat dodelijk is voor verschillende plagen. In tegenstelling tot veel andere biologische bestrijders, leeft de Steinernema kraussei in de bodem. De biologische bestrijder is veilig voor de mens, het milieu, het gewas en nuttige insecten.
 


Welke plagen kun je bestrijden met Steinernema kraussei

Hoewel de natuurlijke vijand voornamelijk achter de larven van de taxuskever aan gaat, is hij ook effectief tegen larven van andere snuitkeversoorten, zoals:
 • Otiorhynchus armadillo
 • Otiorchynchus sallicicola

Hoe bestrijdt de Steinernema kraussei de snuitkevers?

Steinernema kraussei gaat in de bodem actief op zoek naar de larven van de snuitkever. Deze dringt hij binnen via de natuurlijke openingen, waarna hij de dodelijke bacteriën afscheidt. Deze bacterie heeft slechts 24 tot 48 uur nodig om de prooi te doden. Vervolgens legt het aaltje eitjes in het lichaam van de dode prooi. Na enige dagen verlaten de net geboren aaltjes het lichaam om op zoek te gaan naar voedsel.


Video

Bekijk in de onderstaande video de Steinernema kraussei tegen de larven van een taxuskever. 

asdfasdf
Hoe pas je Steinernema kraussei toe?

Steinernema kraussei wordt geleverd onder de naam Nemasys L. De aaltjes lossen goed op in water en worden na het toedienen door middel van aangieten, druppelen of bespuiten over de potgrond of bodem verspreid. Dat gaat als volgt:
 • Doe de inhoud van de volledige tray in een emmer met tien liter water en roer deze oplossing goed door zodat de aaltjes goed gemengd worden;
 • Maak het spuitvat of -tank gereed door deze voor driekwart te vullen met water. Voeg vervolgens de inhoud van de emmer toe aan het vat of de tank;
 • Indien het spuitvat of -tank na het toevoegen van de oplossing nog niet vol zit, vul deze dan aan met de benodigde hoeveelheid water; 
 • De oplossing is nu gereed en kan direct toegepast worden. 

Producten

Aanbevolen dosering Steinernema kraussei

In de onderstaande tabel vind je de aanbevolen dosering van de Steinernema kraussei.

 Taxuskever ( larven) in pot- en containerteelt  Snuitkeversoorten (larven) in vollegrond 
Toepassing ContainerteeltVollegrond 
Hoeveelheid water 4 liter/m2 4 liter/m2 
Type toepassing Curatief Curatief 
Dosering 500.000/m2 50m2  
Tray 50 miljoen 100m2 50m2 
Tray 250 miljoen 500m2 250m2 
Frequentie  1x1x Belangrijk bij de inzet van Steinernema kraussei:

Zodra de spuitvloeistof met Nemasys L. is klaargemaakt, dient het direct en in één keer toegepast te worden. De aaltjes overleven namelijk niet lang in deze oplossing, waardoor bewaren niet mogelijk is. Voor een optimale bespuiting neem je de volgende factoren mee: 
Zorg voor een vochtige bodem voor én na het toepassen van de oplossing;
 • Pas de spuitvloeistof toe op een niet zonnige dag;
 • Pas je de spuitvloeistof toe over het blad? Broes het blad dan naderhand na zodat de aaltjes van het blad wordt gespoeld en op de bodem terecht komt;
 • Zorg voor een bodemtemperatuur van 5 tot 30°C;
 • De grootte van de filters (niet kleiner dan 0,3 millimeter);
 • Een maximale pompdruk van 20 bar/2000 kPA; 
 • Het continu roeren van de spuitvloeistof tijdens het toepassen om bezinking van de aaltjes te voorkomen;
 • Gebruik een spuitdop van 0,5 mm of groter.Opslag en transport

Controleer het product bij ontvangst op afwijkingen en meld eventuele klachten of opmerkingen binnen 24 uur. Gebruik het product bij voorkeur direct. Indien opslag nodig is, dient het product donker bewaard te worden bij een temperatuur van 2-5°C. Verwijder de (overdoos) verpakking en zorg voor een goede luchtcirculatie rond de trays. Zie verpakking voor de uiterste gebruiksdatum. Wanneer het product langer en/of onder andere omstandigheden wordt opgeslagen bestaat de kans op kwaliteitsverlies.Meer informatie over de Steinerma kraussei  als natuurlijke vijand?

Wil je meer informatie over de inzet van Steinerma kraussei (Nemasys L.) als biologische bestrijder, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Luc Kurris via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming, is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”
Do not delete this link