Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank   Gewasbescherming   Welke natuurlijke vijanden zijn er?   Stethorus als natuurlijke vijand

Stethorus als natuurlijke vijand tegen spintmijten

stethorus
Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 10-08-2020

Stethorus is een lid van de roofkeverfamilie. Deze roofkever komt steeds vaker van nature voor in de Nederlandse kassen. Tot op heden zijn er meer dan 40 soorten Stethorus bekend. Allemaal voeden ze zich met spintmijten.


Wat is Stethorus? 

De meest bekende soort is Stethorus punctillum. Deze komt van nature voor in cultuurteelten, zowel in open veld als in kassen. Het beestje komt voor in Afrika, Europa, Noord-Azië, Zuid-Azië en Noord-Amerika. Door zijn bijzonder kleine formaat wordt hij vaak over het hoofd gezien. Ze kunnen soms in grotere hoeveelheden verspreid op een boom of struik voorkomen.


Stethorus van nature in de kas

Stethorus komt steeds vaker van nature in de Nederlandse kassen voor. Voor veel telers is Stethorus nog onbekend. Daardoor wordt hij regelmatig gezien als plaag, terwijl hij juist een effectieve bestrijder is van spint.


Hoe herken je Stethorus?

Je kunt Stethorus herkennen aan de ovaalvormige zwarte huid en de gele monddelen en antennes, met een gele tot bruingele kleur op de poten. De volwassen roofkevers zijn ongeveer anderhalve millimeter groot. De larven van Stethorus lijken op een miniatuurversie van de gewone lieveheersbeestjeslarven. De volwassen Stethorus lijkt ook op een lieveheersbeestje, aangezien het tot dezelfde familie behoord. Stethorus is wel volledig zwart en kleiner dan het lieveheersbeestje. Vrouwtjes kunnen tot 200 eitjes leggen. Deze cilindervormige eitjes worden tussen spinteieren gelegd.


Welke plagen kun je bestrijden met Stethorus? 

Stethorus is een echte spintbestrijder. Alle spintstadia staan op het menu van Stethorus. Zowel de larven als de volwassenen kunnen tot 40 spinten per dag eten. In sommige landen is Stethorus commercieel beschikbaar als biologische bestrijder. In Nederland is dat momenteel nog niet het geval.

Lees meer over hoe je spint kunt bestrijden.


De beste omstandigheden voor Stethorus

Stethorus kan hoge temperaturen en lage luchtvochtigheid goed verdragen en is daarom een goede aanvulling/alternatief op de Phytoseiulus. Stethorus ontwikkeld goed tussen de 20 en 30°C en bij een RV van 30 tot 90%.


Levenscyclus van Stethorus

Stethorus groeit van ei tot volwassen individu in 18 dagen bij 21°C. Daarna leeft de volwassen Stethorus nog 7 weken. Deze volwassen exemplaren kunnen vliegen en zoeken actief nieuwe spintplekken op.Meer informatie over Stethorus als natuurlijke vijand

Wil je meer informatie over Stethorus als biologische bestrijder, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Kevin van Kester via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”


Bron foto: Wikimedia CommonsDo not delete this link