Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke natuurlijke vijanden zijn er?    Trichogramma achaeae als natuurlijke vijand

Trichogramma achaeae als natuurlijke vijand 

Trichogramma

Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 07-05-2021


Voor de bestrijding van rupsen kiezen telers steeds vaker voor natuurlijke vijanden, zoals de sluipwesp Trichogramma achaeae. Met name in de biologische en geïntegreerde teelt is dit het geval, omdat chemische middelen daar niet meer gewenst zijn. 


Wat is Trichogramma achaeae

De Trichogramma achaeae is een kleine sluipwesp van gemiddeld 0,5 millimeter. Met het blote oog is de sluipwesp dan ook lastig te zien in het gewas. De natuurlijke bestrijder komt wereldwijd voor en is een bekende bestrijder tegen rupsen in Europa. Vooral in groente- en sierteeltgewassen wordt de Trichogramma veel ingezet.


Levenscyclus van de Trichogramma achaeae

De sluipwesp Trichogramma achaeae doorloopt verschillende stadia van ei, drie larvenstadia en twee popstadia voordat het in de volwassenstadia bevindt. Deze hele cyclus doorloopt het beestje in acht tot tien dagen bij een optimaal klimaat van gemiddeld 23 graden en een Relatieve Luchtvochtigheid van tussen de 65- 85%. De Trichogramma achaeae leeft gemiddeld veertien dagen. 


Welke plagen kun je bestrijden met Trichogramma achaeae

De Trichogramma achaeae parasiteert/voedt zich met een grote diversiteit aan rupsen(eieren), maar heeft een voorkeur voor de eitjes van de Turkse mot en de Tuta absoluta. Naast deze twee rupsen/motten bestrijdt het de volgende plagen:
Duponchelia 
Anjerbladroller
Gamma uil
Groente uil
Kooluil
Fruitmot
Turkse motHoe bestrijdt Trichogramma achaeae rupsen en motten?

Een volwassen Trichogramma achaeae legt een of meerdere eitjes in het eitje van een mot. Hoe groter het eitje van de mot, hoe meer eitjes ze erin legt. Na parasitering verkleurt het eitje van de mot zwart. Na ongeveer 10 dagen zullen er een of meerder nieuwe sluipwespen uitkomen op zoek naar de volgende prooi.


Hoe zet je Trichogramma achaeae in? 

Zet het product uit in de ochtend of avond en dus niet op het warmste moment van de dag. Bescherm de sluipwesp poppen zo goed als mogelijk tegen direct zonlicht door de verpakking op een beschutte plek te plaatsen. Een preventieve uitzetstrategie bestaat uit het wekelijks introduceren van 10 - 15 sluipwespen/m2 voorafgaand aan een periode waar verwacht wordt dat rupsen een plaag worden.

Een curatieve uitzetstrategie bestaat uit het wekelijks of 2-wekelijks introduceren van 25-30 sluipwespen/m2. De uitzetstrategie kan worden aangepast afhankelijk van de aanwezigheid van andere natuurlijke vijanden, met name de roofwants Macrolophus pygmaeus. Hoewel deze roofwantsen ook geparasiteerde eieren van rupsen eten, hebben zij een voorkeur voor niet geparasiteerde eieren. De poppen van de Trichogramma zijn verkrijgbaar in verschillende verpakkingen en worden geleverd onder de naam TRICHOcontrol:


- TRICHOcontrol in dispensers
Een verpakking bevat 50 dispensers met elk 2500 poppen. Verdeel deze gelijkmatig in het gewas en hang deze op halve planthoogte. 

- TRICHOcontrol los materiaal 
Verstrooi het materiaal gelijkmatig over het gewas of maak gebruik van een introbox die je tussen het gewas hangt. Daarnaast kun je ook de bioverblazer of handverblazer gebruiken.

- TRICHOcontrol balletjes
In elk balletje bevinden zich 2.200 sluipwespen. Het balletje beschermt de sluipwesp tegen verschillende omgevingsinvloeden. De sluipwespen verlaten het balletje middels een klein gaatje. Verdeel de balletjes gelijkmatig over het gewas.

Gerelateerde producten

Opslag van Trichogramma achaeae

Controleer het product bij ontvangst op afwijkingen en meld eventuele klachten of opmerkingen binnen 24 uur. Het is belangrijk dat je de sluipwesp zo snel mogelijk uitzet na ontvangst, omdat je ze niet lang kunt bewaren. Indien je er toch voor kiest om het product te bewaren, zorg dan voor een temperatuur tussen de 12-18°C en bewaar het maximaal 24 uur.

Wanneer het product langer en/of onder andere omstandigheden wordt opgeslagen bestaat de kans op kwaliteitsverlies.

Bekijk in de video hieronder de Trichogramma achaeae tegen rupsen. 
Meer informatie over de Trichogramma achaeae als natuurlijke vijand?

Wil je meer informatie over de inzet van Trichogramma achaeae als biologische bestrijder, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Kevin van Kester via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming, is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”

Do not delete this link