Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop Kennisbank Gewasbescherming Hoe zorg je voor een optimale werking van natuurlijke vijanden?

Hoe zorg je voor een optimale werking van natuurlijke vijanden?

Hoe zorg je voor een optimale werking van natuurlijke vijanden
Geschreven door: Kevin van Kester | Laatste update: 23-06-2021

Steeds vaker maken telers gebruik van natuurlijke vijanden om schadelijke insecten in hun gewas te bestrijden. Maar hoe zorg je voor een optimale werking van natuurlijke vijanden in het gewas? In dit artikel geeft onze specialist tips.


Goed materiaal

Het eerste geheim is goed materiaal. Door producten te gebruiken van een erkende producent of distributeur, ben je er zeker van dat je beschikt over kwaliteitsproducten die tijdig geleverd worden. Royal Brinkman levert de natuurlijke vijanden van diverse producenten. Levertijden en transportschema’s naar Nederland zijn goed op elkaar afgestemd waardoor er - ook in het geval van spoedbestellingen - tijdig vers materiaal geleverd kan worden.


Kwaliteitscontrole en praktijkonderzoek

Het tweede geheim is kwaliteitscontrole en praktijkonderzoek. Natuurlijke vijanden zijn levende organismen en zijn daardoor zeer kwetsbare producten. Daarom zijn controle op kwaliteit na het transport en controle op effectiviteit in de praktijk heel belangrijk. Ons kwaliteitsteam houdt zich hier dagelijks mee bezig. Zo kunnen we de kwaliteit van het geleverde product garanderen en telers adviseren in hun inzetstrategie. Dit is super belangrijk voor een succesvolle bestrijding.


Tips voor het gebruik van natuurlijke vijanden

Bij biologische gewasbescherming heb je te maken met een levend product. Het gebruik ervan gaat daardoor anders in zijn werk dan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Daarom geven wij een aantal tips:
 • Maak altijd gebruik van materiaal van een erkende producent of distributeur die garant staat voor de kwaliteit, maar controleer voor het uitzetten ook altijd zelf de kwaliteit van het materiaal. Bij Royal Brinkman zijn hiervoor handige kwaliteitscontroleprotocollen beschikbaar. Wanneer je afwijkingen constateert, meld de klacht dan altijd binnen 24 uur zodat er adequaat gereageerd kan worden.
 • Lees altijd de gebruiksaanwijzing en volg de gebruiksvoorschriften nauwkeurig op. Ook onze productspecialisten kunnen je vanuit hun ervaring over de beste toepassingswijze adviseren om zo het hoogste rendement te behalen.
 • Probeer het biologisch materiaal zo snel mogelijk in te zetten (binnen 18 uur) voor het hoogste rendement. Opslag gaat altijd ten koste van de kwaliteit.
 • Indien opslag noodzakelijk is, let dan op de juiste bewaartemperatuur en uiterste gebruiksdatum (indien aanwezig). Deze staat op de verpakking vermeld.
 • Bespaar kosten voor biologische bestrijders door ze tijdig in te zetten. Hoe eerder je biologische bestrijders inzet na het constateren van een plaag, hoe minder materiaal je nodig hebt.
 • Verbeter de werking van natuurlijke vijanden door in het gewas omstandigheden te creëren waarin zij goed gedijen. Onze productspecialisten kunnen je hierover adviseren.
 • Houd er rekening mee dat er bij het oogsten, snoeien, dieven en bladplukken (onbedoeld) ook natuurlijke vijanden worden verwijderd. Onze productspecialisten kunnen je adviseren over het uitzetten van nieuwe bestrijders na uitvoering van deze activiteiten.


Optimale verdeling

Het derde geheim is een optimale verdeling van de natuurlijke vijanden in het gewas. Hoe uniformer de beestjes worden uitgezet in het gewas, hoe beter de resultaten zijn. Daarnaast is het bij het uitzetten van het product heel belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt, zodat het maximale aantal natuurlijke vijanden behouden blijft en zij gezond en wel hun werk kunnen doen. Voor het verdelen van roofmijten behaal je het beste resultaat met:
 • De Bioverdeler in de chrysantenteelt.
 • De Monorail in combinatie met de Bioverdeler in potplantteelt (door de aanwezigheid van een elektrisch aangedreven wielstel bied dit vooral gemak voor tuinders die geen spuitboom hebben).
 • De Bioslider in komkommerteelt.
 • De UniMite Air voor diverse bloemisterij gewassen waaronder potplanten en roos.

De bioverdeler en de UniMite Air zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de roofmijten over het gewas, tot een kapbreedte van tien meter. De Bioslider in de komkommerteelt maakt daarentegen gebruik van strooibuizen om de natuurlijke vijanden in de kop van de komkommerplant te strooien. Hierbij geeft de combinatie van het Agrobío materiaal in combinatie met de Bioverdeler, Monorail of Bioslider veruit het beste resultaat, omdat het apparaat voor dit materiaal ontwikkeld is.

Bekijk in de video hieronder hoe je het beste uit biologische bestrijders haalt. 

 

___

SK Roses, De Lier
De verbetering van de biologische bestrijding met Montdorensis en Powerfood met de bioverblazer is groot bij SK Roses.

“Vooral trips kregen we vorig jaar onvoldoende onder controle. Sinds eind 2019 werken we met een biologische aanpak; we verstrooien montdorensis roofmijten met Powerfood voermijten. Met de bioverblazer van Royal Brinkman gaat de tripsbestrijding nu goed; we hebben in 2020 tot week 36 niet chemisch tegen trips gecorrigeerd.”Vragen over natuurlijke vijanden

Heb je vragen over het gebruik van natuurlijke vijanden, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met specialist Kevin van Kester via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”


Do not delete this link