Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke plagen zijn er?    Trips   Hoe kan je amaryllistrips bestrijden?
  

Hoe kun je amaryllistrips bestrijden?

Amaryllis

Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update:22-06-2020


Amaryllistrips (Frankliniella fusca) is een tripssoort die – zoals de naam al doet vermoeden – voornamelijk voorkomt in de amaryllisteelt. Het is een vervelende plaag, omdat deze niet alleen lastig te signaleren, maar ook lastig te bestrijden. In dit artikel vertellen we je meer over het schadebeeld, hoe je deze plaag voorkomt en over de mogelijke manieren van bestrijden. 


Amaryllistrips signaleren

Het signaleren van de amaryllistrips is door de grootte (1 tot 2 mm lang) van het insect vrij lastig. Daarnaast worden de eitjes van de trips gelegd in de bol, waardoor deze van buitenaf dus niet zichtbaar zijn. De larven van de trips hebben een gele kleur. Wanneer ze eenmaal volwassen zijn, verkleuren ze naar een bruin tot zwarte kleur. Wil je de amaryllistrips op tijd signaleren, dan is het advies om signaalplaten in de kas te hangen. Door de signaalplaten wekelijks te controleren, kun je een toename aan trips herkennen en een eventuele plaag zo vroegtijdig constateren.


Schadebeeld

De amaryllistrips kan ernstige schade in het gewas veroorzaken. Deze schade is zowel zichtbaar op het blad, de bloemknop als de bloembol zelf. Bij aantasting zijn er veel kleine rode stipjes zichtbaar in de bloembol, grijsgekleurde vlekjes aan de onderkant van het aangetaste blad en witte vlekjes op de bloemen zelf. Ook misvorming van bladeren en bloemknoppen zijn een herkenbaar schadebeeld van de amaryllistrips.   


Amaryllistrips bestrijden

Helaas is amaryllistrips niet zo eenvoudig te bestrijden. Dit heeft te maken met het feit dat de toelating van veel chemische gewasbeschermingsmiddelen is ingetrokken en dat trips resistent raakt tegen verschillende middelen. Het is daarom des te belangrijker om preventieve maatregelen te nemen, zodat een plaag wordt voorkomen. Een goede optie is het plaatsen van insectengaas in de luchtramen.

Indien de amaryllistrips toch is gesignaleerd in het gewas, is de inzet van natuurlijke vijanden een effectieve oplossing. Natuurlijke vijanden die ingezet kunnen worden, is de roofmijt Transeius montdorensis.

Gerelateerde productenMeer informatie over het bestrijden van amaryllistrips

Wil je meer weten over het bestrijden van amaryllistrips, of wil je advies op maat? Vul dan onderstaand formulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 


Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vindt hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link