Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop     Kennisbank     Gewasbescherming & desinfectie     Welke plagen zijn er?    Hoe kun je aardappeltopluis bestrijden?

Hoe kun je aardappeltopluis bestrijden?

Aardappeltopluis
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 03-02-2021

De aardappeltopluis Macrosiphum Euphorbiae komt van origine uit Noord-Amerika en zorgt na zijn introductie in de Nederlandse (glas)tuinbouw voor de nodige economisch schade. De luis kan goed gedijen in veel sierteelt- en groentengewassen waaronder aubergine, paprika, sla, tomaat en roos.


Aardappeltopluis signaleren

De aardappeltopluis is een van zichzelf grote luis. De luis is over het algemeen groen van kleur, heeft lange sifonen (antennes), een donkere  lengtestreep op zijn rug, lange poten en een lange cauda (staart). Afhankelijk van zijn waardplant kan de aardappeltopluis ook in een roze of rode kleur voorkomen.  De ogen zijn rood van kleur. De luizen zijn 2 tot 4 mm groot. De luizen zijn te vinden in de jonge plantendelen, op stengels onderop de bladeren. In tomaat zitten ze vaak onderin de plant. Opvallend aan deze luizensoort is dat ze zich makkelijk laten vallen als ze verstoord worden door natuurlijke vijanden.

Zoals gebruikelijk voor bladluizen, komt de aardappeltopluis zowel gevleugeld als ongevleugeld voor. Tijdens voorjaarsmigratie of wanneer de kolonies te groot worden, zullen er luizen geboren worden met vleugels. Dit maakt het makkelijker om naar andere planten te verplaatsen. Omdat de aardappeltopluis drager kan zijn van meer dan 40 plantvirussen, kan de verspreiding van de luis dan ook extra problematisch worden.

Voor het tijdig signaleren van bladluis kunnen signaleringsproducten worden ingezet.


Levenscyclus van aardappeltopluis

De aardappeltopluis kan zich geslachtelijk en ongeslachtelijk voortplanten. De eitjes kunnen de winter overleven en komen in het voorjaar in grote getale uit. Door de veelal constante temperatuur in de Nederlandse glastuinbouw vindt er voornamelijk ongeslachtelijke voortplanting plaats. De populatie bestaat dan alleen uit vrouwtjes. De vrouwtjes zijn levendbarend. Een vrouwtjes brengt zo’n 30-40 nimfen voort tijdens haar leven. De nimfen beginnen zich na geboorte direct te voeden met plantensappen. De ontwikkelingsduur is kort en duurt ongeveer zes tot zeven dagen. De voortplanting gaat snel. De aardappeltopluis kent vier stadia. Na elke vervelling blijft een vervellingshuidje achter in het gewas.


Aardappeltopluis bestrijden

Aardappeltopluis bestrijden kan zowel biologisch als chemisch.


Biologisch aardappeltopluis bestrijden

Aardappeltopluis bestrijden met behulp van verschillende natuurlijke vijanden:


Chemisch aardappeltopluis bestrijden

Effectieve chemische gewasbeschermingsmiddelen zijn de breed werkende insecticiden zoals Batavia en Closer. Een ander alternatief is het product Requiem Prime, wat zowel in de groente- als de sierteelt ingezet kan worden. Voor een overzicht van alle toegelaten producten tegen aardappeltopluis voor jouw teelt kun je gebruik maken van de Spuitadvieskaarten.

Niet alle middelen zijn te combineren met de natuurlijke vijanden. Kijk voor informatie over neveneffecten op de Agrobío Effecten App.

Benodigdheden


Hiernaast kan de schade van de aardappeltopluis in het gewas worden verminderd of voorkomen door het nemen van extra hygiënemaatregelen, of kan er insectengaas in de luchtramen worden aangebracht.
Meer informatie over aardappeltopluis bestrijden

Heb je vragen over het signaleren en bestrijden van aardappeltopluis, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met onze specialist Jan Krouwer via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vindt hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”

Bron foto: Wikimedia Commons
Do not delete this link