Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke plagen zijn er?   Aardbeibladaaltjes

Hoe kun je aardbeibladaaltje bestrijden?

Aardbeibladaaltje

Geschreven door Kees Kouwenhoven | Laatste update: 19-06-2020


Het aardbeibladaaltje (Aphelenchoides fragariae) heeft veel verschillende waardplanten, maar aardbei en siergewassen zijn het meest gewild. Het aaltje kan flinke schade achterlaten aan het gewas met groeiremming als gevolg. In dit artikel vertellen we je meer over het schadebeeld en het signaleren, voorkomen en bestrijden van het aardbeibladaaltje. 


Aardbeibladaaltje signaleren

Aardbeibladaaltjes kun je zowel boven de grond als onder de grond vinden. Onder de grond kunnen ze slechts enkele weken overleven, boven de grond vele malen langer. Boven de grond leven ze voornamelijk op en in de plant zelf. 

De levenscyclus van het aardbeibladaaltje bestaat uit zes stadia: een eistadium, vier larvenstadia en vervolgens het volwassen insect. Het hele proces van ei tot volwassen insect duurt ongeveer 10 tot 12 dagen. Temperatuur kan dit proces echter vertragen. Temperatuur en vochtigheid zijn sowieso twee belangrijke factoren bij de ontwikkeling van het bladaaltje. Bij te hoge temperaturen is de kans groot dat veel aaltjes het niet overleven en bij droogte of lage temperaturen bewegen de beestjes amper. Bij voldoende vocht en de optimale temperatuur zijn ze juist erg actief. 

In totaal legt een aardbeibladaaltje zo’n 25 eitjes. Dit kan zowel op als in het blad. Wanneer deze op het blad worden gelegd en de eieren uitkomen, is water essentieel voor de jonge larven. Zonder water kunnen zij zich namelijk niet verplaatsen. 


Schadebeeld

Je kunt de schade van het aardbeibladaaltje als volgt herkennen. Aardbeibladaaltjes prikken door de plantcellen heen om deze vervolgens leeg te zuigen. Zij laten – tijdens het leegzuigen van de plantcellen – een stof achter in de plant die ervoor zorgt dat bladeren en knoppen misvormen. Het zorgt er in veel gevallen zelfs voor dat de plantgroei verstoord wordt. Aangetaste plantdelen kunnen verkleuren in een herkenbare V-vorm. 


Aardbeibladaaltje voorkomen

Om aardbeibladaaltjes te voorkomen, is een goede bedrijfshygiëne de eerste stap. Denk hierbij aan persoonlijke hygiëne, het ontsmetten van materialen en desinfectie van schoeisel en transportmiddelen. 


Aardbeibladaaltje bestrijden

Indien het aardbeibladaaltje de kas al is binnengetreden, is het belangrijk om aangetaste planten zo snel mogelijk te verwijderen om verspreiding te voorkomen. Bladaaltjes verspreiden zich onder andere via wind, bladresten, opspattend water en tijdens werkzaamheden in het gewas. 

Het bestrijden van bladaaltjes is lastig, omdat chemische middelen een beperkte effectiviteit hebben en er geen natuurlijke vijanden beschikbaar zijn. Wel zijn er een aantal andere maatregelen die je kunt nemen:
  • Geef onderdoor water. Dit heeft een remmende werking op de verspreiding van de bladaaltjes, doordat de planten zelf minder snel vochtig worden.
  • In sommige teelten kan een warmwaterbehandeling toegepast worden bij aangetaste planten. Hierbij wordt de plant of bol in warm water gedompeld. De benodigde temperatuur en duur van de behandeling is afhankelijk van het gewas.

Gerelateerde productenMeer informatie over het bestrijden van het aardbeibladaaltje

Heb je vragen over het signaleren en bestrijden van aardbeibladbladaaltjes, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze gewasbeschermingsspecialisten via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie- op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Kees KouwenhovenOver Kees Kouwenhoven

Kees Kouwenhoven, productspecialist gewasbescherming, is sinds 2003 werkzaam bij Royal Brinkman. Als voormalig teler van rozen, weet hij als geen ander wat er allemaal bij komt kijken. “Omdat ik mijn eigen kwekerij heb gehad begrijp ik wat een teler wil, nodig heeft of tegenaan loopt. Ik vind het dan ook erg leuk om nu aan de adviserende kant van de sector te werken en mijn kennis te delen met de klanten.”


Do not delete this link