Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler

Shop  Kennisbank  Gewasbescherming & desinfectie  Welke plagen zijn er?   Aardbeimijt bestrijden


Hoe kun je aardbeimijt (Phytonemus pallidus) bestrijden? 

aardbeimijt

Geschreven door Luc Kurris | Laatste update: 11-02-2021


De aardbeimijt (Phytonemus pallidus) is een kleine mijt die voornamelijk in de aardbeienteelt te vinden is. In dit artikel zullen onze specialisten hun adviezen en tips voor het bestrijden van aardbeimijt op een rij zetten.


Aardbeimijt herkennen

Een volwassen aardbeimijt is met een grootte van 0,25 millimeter heel klein en niet te zien met het blote oog. De mijten zijn daarbij moeilijk te vinden omdat ze leven in de dichtgevouwen hartbladeren. Vooral bij kleine aantallen worden ze niet snel opgemerkt. 

Het lichaam van de aardbeimijt is ovaal, afgeplat en lichtbruin van kleur. Zowel de eieren als de larven zijn langwerpig en doorschijnend wit. Aardbeimijt komt in de aardbeienteelt vooral voor in de zomer.Schadebeeld

De aardbeimijt prikt in de dichtgevouwen hartbladeren de plantencellen aan en zuigt deze leeg. De mijt scheidt daarbij giftig speeksel af, wat misvormingen veroorzaakt aan het blad. Hierdoor krult de bladrand op sommige plekken naar beneden en de hartblaadjes blijven klein, zijn stug en verkleuren naar een geel-bronzige kleur. Ook groeien de hartblaadjes niet verder, wat zorgt voor dwerggroei en resulteert in weinig bloemen.


Aardbeimijt voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Begin daarom een teelt met gecertificeerd plantmateriaal en scheid de jonge en oude planten ruim, zodat de kans op besmetting van de nieuwe planten wordt verkleind. Doorteelt is een risico, zorg daarom dat er regelmatig gecontroleerd wordt op besmetting als er wordt doorgegaan met de teelt. Ook is een goede bedrijfshygiëne van belang, want de aardbeimijt kan verspreid worden via mensen. Stel daarom een hygiëneprotocol op voor bezoekers en neem maatregelen voor eigen werknemers.

Kom je toch een besmette plant tegen, voer deze dan direct af in een dichte plastic zak. Zo verklein je de mogelijkheid op verspreiding. Werk vervolgens niet vanuit dit punt, maar naar dit punt toe. Mochten planten in de omgeving ook besmet zijn, dan verklein je de kans op verspreiding op deze manier zo veel mogelijk. 

Gerelateerde producten

Aardbeimijt bestrijden 

De aardbeimijt is lastig chemisch te bestrijden doordat deze zich verschuilt in de bladeren van de plant. Maak voor een overzicht van de toegelaten middelen voor de aardbeienteelt gebruik van de Spuitadvieskaarten.

Omdat chemisch bestrijden lastig is, kan er ook gekozen worden voor biologische bestrijding. De meest effectieve natuurlijke vijand van de aardbeimijt is de roofmijt Amblyseius cucumeris (AMBLYcontrol). Amblyseius cucumeris is wat beter bestand tegen de koude nachttemperaturen die in de aardbeienteelt voorkomen.Meer informatie over aardbeimijt bestrijden

Heb je vragen over het signaleren en bestrijden van aardbeimijt, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Luc Kurris via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Luc KurrisOver Luc Kurris

Luc Kurris, operational productmanager bij Royal brinkman, brengt met ruim 30 jarig ervaring veel kennis met zich mee over geïntegreerde gewasbescherming. Hij ondersteunt de productspecialisten die bij de telers adviezen uitbrengen. “Het leuke aan mijn werk vind ik dat ik met mijn achtergrond en ervaring mijn collega’s kan sturen en bijstaan zodat zij samen met de kweker het beste resultaat kunnen behalen.”


Do not delete this link