Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop     Kennisbank     Gewasbescherming & desinfectie     Plagen     Rupsen, motten & vlinders     Hoe kun je Afrikaanse fruitmot bestrijden?


Hoe kun je Afrikaanse fruitmot bestrijden?

Afrikaanse fruitmot
Geschreven door Kees Kouwenhoven | Laatste update: 10-09-2020

De Afrikaanse fruitmot (Thaumatotibia leucotreta) is een nachtvlinder uit de familie van bladrollers en komt oorspronkelijk voor in het zuiden van Afrika. De mot heeft verschillende waardplanten, waaronder roos, paprika, pepers en aubergine. Via importrozen uit Afrikaanse landen, met name uit Kenia, is de mot de afgelopen jaren ook Nederland binnengekomen. Hier zorgt hij voor flinke problemen, specifiek in de paprikateelt. In dit artikel lees je hoe je de Afrikaanse fruitmot kunt herkennen en bestrijden. 


Afrikaanse fruitmot herkennen

Een volwassen Afrikaanse fruitmot heeft een spanwijdte van 15 tot 20 millimeter en is grijsbruin van kleur. De voorvleugels zijn gevlekt en hebben iets weg van een Perzisch tapijt. De achtervleugels zijn grijs. Mannetjes hebben op de onderkant van de achtervleugel standaard een witte, ronde vlek; vrouwtjes hebben dit niet. Overdag verschuilen de motten zich tussen de bladeren van het gewas en pas als het donker wordt, worden ze actief. 

De eieren van de Afrikaanse fruitmot zijn plat, zeer klein en doorzichtig. Hierdoor zie je ze bijna niet met het blote oog. De vrouwtjes leggen hun eitjes vaak op gladde oppervlakken; meestal afzonderlijk, maar soms ook in kleine groepjes bij elkaar. Het eistadium duurt vervolgens 2 tot 22 dagen, afhankelijk van de temperatuur. De ontwikkeling gaat het snelst bij 25⁰C en bij een temperatuur lager dan 12⁰C stopt de ontwikkeling. 

Uit de eieren komen vervolgens kleine roze rupsen. Dit stadium van de Afrikaanse fruitmot zorgt voor schade in het gewas, want de rupsen boren zich in de vruchten of bloemknoppen. Hierdoor zijn ze lastig waar te nemen in het gewas en wordt hun aanwezigheid vaak pas opgemerkt wanneer er schade aan het gewas ontstaat. 

De rupsen worden uiteindelijk zo’n 1,5 centimeter groot. Wanneer ze deze lengte bereikt hebben, wat na ongeveer 12 tot 67 dagen het geval is, verlaten ze de vrucht of bloem om zich te verpoppen op een verscholen plek. Dit kan in de grond zijn, maar ook in een afgevallen blad, onder een mat of in een kier. Met andere woorden: de poppen kunnen zich op allerlei verschillende plekken bevinden. Na twee tot 9 weken is de rups verpopt tot een volwassen Afrikaanse fruitmot.Schadebeeld

De rupsen van de Afrikaanse fruitmot zorgen dus voor schade in het gewas. Ze vreten zich naar binnen in de vrucht of bloem, waardoor ze lastig te zien zijn. De schade die ze veroorzaken is daarentegen wel duidelijk te zien. 
  • Schade bij vruchten: ten eerste kun je op vruchten meestal een gaatje zien op de plek waar de rups zich naar binnen heeft gevreten, vaak rondom het kroontje. Ook zie je rondom deze plek soms uitwerpselen liggen. Aangetaste vruchten raken verder misvormd, verdrogen en vallen van de plant. Ook kunnen ze gaan rotten als gevolg van infecties. 
  • Schade bij bloemen: ook bij bloemen zie je soms een gaatje op de plek waar de rups de knop binnen is gedrongen. Doordat ze de knop van binnenuit leegeten, sterft deze af. 

In de praktijk wordt het schadebeeld dat de Afrikaanse fruitmot veroorzaakt nog wel eens verward met het schadebeeld van de koolbladroller, anjerbladroller en/of Duponchelia. Twijfel je hierover, neem dan contact op met een van onze gewasbeschermingsspecialisten. 


Afrikaanse fruitmot signaleren

Met behulp van feromoonvallen kun je de Afrikaanse fruitmot signaleren. Dit is van groot belang, want hoe eerder je de mot gesignaleerd hebt, hoe eerder je kunt starten met de bestrijding. 


Afrikaanse fruitmot bestrijden

Het rupsenstadium zorgt voor schade aan het gewas, maar is heel lastig te bestrijden, omdat de rupsen zich in de vruchten of bloemknoppen bevinden. Daarom moet de bestrijding gericht worden op het eistadium. Hiervoor kun je gebruik maken van de sluipwesp Trichogramma archaeae. Deze sluipwesp is niet kieskeurig en parasiteert de eieren van diverse vlinders en motten, waaronder ook de Afrikaanse fruitmot. 

Verder is het verstandig om te investeren in voorkomen van het binnenlaten van de mot. Dit kun je doen door insectengaas aan te brengen in de luchtramen.


BenodigdhedenVragen over Afrikaanse fruitmot 

Heb je vragen over het bestrijden van Afrikaanse fruitmot, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Kees Kouwenhoven via onderstaand contactformulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie – op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 


Kees KouwenhovenOver Kees Kouwenhoven

Kees Kouwenhoven, productspecialist gewasbescherming, is sinds 2003 werkzaam bij Royal Brinkman. Als voormalig teler van rozen, weet hij als geen ander wat er allemaal bij komt kijken. “Omdat ik mijn eigen kwekerij heb gehad begrijp ik wat een teler wil, nodig heeft of tegenaan loopt. Ik vind het dan ook erg leuk om nu aan de adviserende kant van de sector te werken en mijn kennis te delen met de klanten.”

Bron foto: Wikimedia Commons
Do not delete this link