Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Gewasbescherming & desinfectie  Welke plagen zijn er?  Bloementrips

Hoe kun je bloementrips bestrijden?

Bloementrips
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 05-11-2019

De bloementrips Frankliniella intonsa is, zoals de naam al doet vermoeden, vooral te vinden in bloementeelten. Deze tripssoort heeft een brede waardplantenreeks en komt voor in verschillende sierteeltgewassen. Ondanks dat de bloementrips voornamelijk voorkomt in bermen, is het insect wel al eens gezien in aardbei. In dit artikel geven onze specialisten hun tips en adviezen voor het bestrijden van bloementrips.


Bloementrips herkennen

De kleur van bloementrips is geel tot donkerbruin. Het uiterlijk wordt vaak vergeleken met de Californische trips. Het grootste verschil tussen de twee is dat de bloementrips geen lange haren heeft boven de samengestelde ogen (wat de Californische trips dus wel heeft). In totaal heeft de trips 8 antenneleden en lange haren op de bovenste rij van de pronotum, ook wel halsschild genoemd. Ook op de vleugels zijn er haarrijen zichtbaar. De kam op het achterlijf is bedekt met korte haren.
  

Schadebeeld

Welke schade de bloementrips achterlaat op verschillende waardplanten is onduidelijk. Wel is duidelijk dat bloementrips vruchtschade aanricht aan aardbeigewassen. Goed om te weten is dat bloementrips een aantal virussen over kan dragen, namelijk het Tomato spotted wilt virus (TSWV), Tomato chlorotic spot virus (TCSV) en Groundnut rinspot virus (GRSV).


Bloementrips voorkomen en bestrijden

Trips voorkomen kan door insectengaas te plaatsen voor de luchtramen. Voor het signaleren van trips kan je signaalrollen- of platen ophangen. Door deze wekelijks te controleren, kun je achterhalen of er een toename is van het aantal trips of andere insecten.  

Voor het bestrijden van bloementrips kan je verschillende natuurlijke vijanden inzetten, zoals de roofmijt Transeius montdorensis. De biologische insecticide Requiem Prime werkt ook goed tegen trips en is geschikt voor zowel sierteelt als aardbeienteelt. 

Benodigdheden
Meer informatie over het bestrijden van bloementrips 
Heb je vragen over het signaleren en bestrijden van bloementrips, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze gewasbeschermingsspecialisten via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie – op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vind hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link