Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke plagen zijn er?   Chrysantenbladaaltje bestrijden

Hoe kun je chrysantenbladaaltje bestrijden?

Chrysanten

Geschreven door Kees Kouwenhoven | Laatste update: 19-06-2020

Het chrysantenbladaaltje (Aphelenchoides ritzemabosii) komt in diverse gewassen voor. Samen met het aardbeibladaaltje zijn dit de meest voorkomende soorten bladaaltjes in de glastuinbouw. In dit artikel gaan we dieper in op het herkennen, voorkomen en bestrijden van het chrysantenbladaaltje. Ook wordt het schadebeeld in dit artikel beschreven.  


Chrysantenbladaaltje signaleren

Het signaleren van het chrysantenbladaaltje is niet zo eenvoudig en dat heeft meerdere redenen. Allereerst is het beestje klein, het heeft namelijk een lengte van slechts 0,5 tot 1 mm. Een andere reden dat bladaaltjes lastig te signaleren zijn, is omdat ze zich veelal bevinden in de cellen van planten. Door de giftige stof die ze achterlaten ontstaan er holten en dat is waar ze voornamelijk leven en zich voortplanten. Ook kan het chrysantenbladaaltje in de grond aanwezig zijn, waar het enkele weten kan overleven. 

In totaal legt chrysantenbladaaltje zo’n 25 eitjes. De levenscyclus bestaat uit een eistadium, vier larvenstadia en het volwassenstadium. De ontwikkeling van ei naar volwassen insect duurt gemiddeld tussen de 10 en 12 dagen. 

Bladaaltjes zijn niet actief bij droge omstandigheden, maar ontwikkelen zich juist sterk in een vochtige omgeving. Doordat er vaak veel chrysantenbladaaltjes bij elkaar te vinden zijn, zijn ze ook gemakkelijk te verspreiden door werkzaamheden in het gewas, de wind of door waterdruppels die op het blad terechtkomen en zo de bladaaltjes verspreiden. 


Schadebeeld

Voeding haalt het chrysantenbladaaltje met name uit plantcellen door deze leeg te zuigen. Tijdens het leegzuigen van die cellen laat het bladaaltje een giftige stof achter, waardoor schade ontstaat. Het zorgt ervoor dat bladeren en bloemknoppen misvormen en dat de groei van onder andere hoofdstengels wordt afgeremd. Bij aangetaste bladeren kan tevens verkleuring voorkomen, die bij ernstige aantasting zorgt voor een herkenbare V-vorm. 

Goed om te weten is dat het chrysantenbladaaltje ook schade kan aanbrengen enkel en alleen door de voorplanting. Dit gebeurt namelijk in de plant. 


Chrysantenbladaaltje voorkomen

Een goede hygiëne binnen het bedrijf is belangrijk om chrysantenbladaaltjes te voorkomen. Dit houdt in: handen en schoenzolen ontsmetten, het ontsmetten van materialen die tijdens de werkzaamheden in het gewas gebruikt worden en het desinfecteren van transportmiddelen die in de kas worden gebruikt. Chrysantenbladaaltje bestrijden

Wanneer het chrysantenbladaaltje al is gesignaleerd en schade heeft toegebracht aan het gewas, is het verwijderen van het aangetaste gewas de beste oplossing. Het bestrijden van bladaaltjes is namelijk lastig, omdat chemische middelen een beperkte effectiviteit hebben en er geen natuurlijke vijanden beschikbaar zijn. Wel zijn er een aantal andere maatregelen die je kunt nemen:
  • Geef onderdoor water. Dit heeft een remmende werking op de verspreiding van de bladaaltjes, doordat de planten zelf minder snel vochtig worden.
  • In sommige teelten kan een warmwaterbehandeling toegepast worden bij aangetaste planten. Hierbij wordt de plant of bol in warm water gedompeld. De benodigde temperatuur en duur van de behandeling is afhankelijk van het gewas.

Gerelateerde producten
Meer informatie over het bestrijden van het chrysantenbladaaltje

Heb je vragen over het signaleren en bestrijden van chrysantenbladaaltjes, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met onze specialist Kees Kouwenhoven via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Kees KouwenhovenOver Kees Kouwenhoven

Kees Kouwenhoven, productspecialist gewasbescherming, is sinds 2003 werkzaam bij Royal Brinkman. Als voormalig teler van rozen, weet hij als geen ander wat er allemaal bij komt kijken. “Omdat ik mijn eigen kwekerij heb gehad begrijp ik wat een teler wil, nodig heeft of tegenaan loopt. Ik vind het dan ook erg leuk om nu aan de adviserende kant van de sector te werken en mijn kennis te delen met de klanten.”


Do not delete this link