Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop Kennisbank Gewasbescherming & desinfectie Welke plagen zijn er?   Cyclamenmijt bestrijden

Hoe kun je cyclamenmijt bestrijden?

cyclamenmijt
Geschreven door Kees Kouwenhoven | Laatste update: 03-12-2020

De cyclamenmijt, ook wel Phytonemus pallidus genoemd, veroorzaakt veel schade aan siergewassen. Vooral in cyclaam, gerbera, fuchsia, begonia en chrysant is de mijt veel te vinden, maar ook op de aardbei komt het insect voor. De mijt behoort tot de familie van de weekhuidmijten. 


Cyclamenmijt signaleren

Het signaleren van de cyclamenmijt is lastig met het blote oog. Met een lengte van 0,25mm is de mijt vrijwel alleen te zien met gebruik van een vergrootglas. Het lichaam van het insect is doorzichtig en bruin van kleur. Het grootste deel van de tijd verschuilen de mijten zich in de bloemknoppen, op groeipunten en in bladeren die opgerold zijn. Ze vermijden het liefst direct zonlicht en hebben de kans om snel uit te drogen. 


Levenscyclus

De cyclamenmijt heeft een snelle levenscyclus van 9 tot 12 dagen. In die dagen heeft het insect zich ontwikkeld van larve tot volwassen insect. Opvallend is dat de eieren aanzienlijk groter zijn dan een volwassen mijt zelf, namelijk een halve keer groter en twee keer breder. Daarnaast hebben de eieren een ovale vorm en zijn ze doorzichtig van kleur. Wanneer de eieren uitkomen, hebben de larven een witte kleur en maar drie poten. 


Schadebeeld 

Wanneer de cyclamenmijt het plantweefsel doorprikt om bij de plantensappen te komen, ontstaat er schade. Deze schade is vooral zichtbaar op de plekken waar hij zich voornamelijk bevindt: op groeipunten, in bloemknoppen en tussen omgekrulde bladeren. De schade uit zich met name in misvorming, groeiachterstand en broosheid. Op het moment dat er sprake is van ernstige aantasting, dan is de kans op afsterven groot. 


Cyclamenmijt bestrijden/voorkomen

Om cyclamenmijt te voorkomen zijn hygiënemaatregelen in de kas belangrijk. Daarom is het aan te raden om een hygiënescan uit te voeren. Is de mijt al gesignaleerd in het gewas, dan is bestrijding noodzakelijk. Dit kan door het gebruik van natuurlijke vijanden, waaronder de roofmijten Amblyseius cucumeris (AMBLYcontrol), Transeius montdorensis (MONcontrol) en Amblyseius swirskii (SWIRScontrol).


Benodigdheden
Meer informatie over de cyclamenmijt?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het signaleren en bestrijden van de cyclamenmijt (Phytonemus pallidus), of wil je advies op maat? Neem dan contact op met onze gewasbeschermingsspecialist Kees Kouwenhoven via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Kees KouwenhovenOver Kees Kouwenhoven

Kees Kouwenhoven, productspecialist gewasbescherming, is sinds 2003 werkzaam bij Royal Brinkman. Als voormalig teler van rozen, weet hij als geen ander wat er allemaal bij komt kijken. “Omdat ik mijn eigen kwekerij heb gehad begrijp ik wat een teler wil, nodig heeft of tegenaan loopt. Ik vind het dan ook erg leuk om nu aan de adviserende kant van de sector te werken en mijn kennis te delen met de klanten.”


Do not delete this link