Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Gewasbescherming & desinfectie  Welke plagen zijn er?  Ficusbladgaltrips

Hoe kun je ficusbladgaltrips bestrijden?

Treurvijg

Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 22-06-2020


De ficusbladgaltrips Gynaikothrips uzeli veroorzaakt schade aan de Ficus benjamina, oftewel de treurvijg, een bekende potplant. 


Ficusbladgaltrips herkennen

Het herkennen van de ficusbladgaltrips is in vergelijking met andere tripssoorten gemakkelijker door de grootte van het insect. De ficusbladgaltrips is namelijk relatief groot met een lengte van 2,6 en 3,6 millimeter. Het lichaam is donker, geelbruin tot zwart van kleur. Een adult heeft een langwerpige kop en opvallend rode ogen. In totaal heeft de ficusgalbladtrips acht antenneleden en het achterlijf is buisvormig.

Nadat een volwassen trips een eitje legt in het blad ontstaat er een bladgal. De gehele levenscyclus – van ei naar adult – vindt plaats in deze gallen. De larve is hier veilig en kan dus niet opgegeten kan worden door andere insecten. In totaal duurt de levenscyclus 30 dagen. Zodra ze volwassen zijn, gaan ze op zoek naar nieuwe bladeren, waar ze weer nieuwe gallen maken. Wanneer de ficusbladgaltripsen worden verstoord, bewegen ze snel. 


Schadebeeld

De ficusbladgaltrips kan flinke schade achterlaten aan voornamelijk de bladeren van het gewas. Het schadebeeld is goed te herkennen door de bobbels op het blad, ook wel bladgallen genoemd. Volwassen tripsen leggen hun eitjes namelijk in het blad en spuiten daar een vloeistof bij, waardoor het blad anders groeit. Rondom de eieren ontstaat vervolgens een bladgal. Bladgallen zijn vervormingen van het blad, waar je niks tegen kunt doen zodra ze verschijnen. 
Naast bladgallen veroorzaken de tripsen ook paarsrode vlekken op het blad. Het blad kan oprollen of omvouwen langs de hoofdnerf. 


Ficusbladgaltrips bestrijden

Omdat de ficusbladgaltrips zich het grootste deel van zijn leven bevindt in bladgallen is het niet makkelijk deze te bestrijden. De meest effectieve manier om de trips te bestrijden is het verwijderen en afvoeren van de aangetaste bladeren. Wil je een biologische insecticide gebruiken? Gebruik dan Requiem Prime voor de vrijlopende volwassen focusbladgaltrips. Dit is een breed werkend middel wat onder andere werkt tegen trips, maar ook tegen witte vlieg, wolluis en spint.


Gerelateerde productenMeer informatie over ficusbladgaltrips bestrijden

Heb je vragen over het signaleren en bestrijden van ficusbladgaltrips, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze specialist Jan Krouwer, of stel je vraag via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vindt hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link