Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke plagen zijn er?    Gamma uil

Hoe kun je gamma uil bestrijden?

Gamma uil
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 08-09-2020

De gamma uil Autographa gamma is een trekvlinder die in Nederland voorkomt van april/mei tot oktober. Richting de winter trekt de vlinder richting het zuiden om de koude winter te ontlopen. Het soort is vooral te vinden op plekken met veel nectarrijke bloemen, een gunstig klimaat voor de uilvlinder om veel brandstof voor de zuidwaartse tocht te verzamelen. Echter, een enkele gamma uil kan tegenwoordig ook overwinteren tijdens zachtere winters in de verwarmde Nederlandse kassen. Vatbare gewassen voor de uilvlinder zijn de aardbei, aubergine, kool, paprika, tomaat en de chrysant. De vraatzuchtige rupsen kunnen bij gunstige omstandigheden snel in populatieomvang groeien en veel economische schade aanrichten in het gewas. De rupsen kunnen met natuurlijke vijanden en biologische- en chemische gewasbeschermingsmiddelen worden bestreden, echter is bestrijding tegenwoordig lastiger door de afname in beschikbare chemie tegen rupsen.


Gamma uil signaleren

De vlinders zijn gemakkelijk te signaleren, deze zijn beiden overdag als ’s nachts actief. Echter zijn de rupsen voornamelijk ’s nachts actief. Karakteristiek voor de gamma uil is de lichtbruin/grijze gamma tekening op de voorvleugels. Tijdens rust staan de vleugels dakvormig omhoog. De vlinder is 40-55mm lang, heeft een opvallende kuif op het borststuk en een harig lichaam. Een vrouwtjes vrouwtje legt haar eitjes veelal individueel (maar soms in kleine groepjes) af op/onder een blad. In haar volwassen leven kan het vrouwtje zo’n 2.000 eitjes afzetten. De eitjes zijn witachtig van kleur met duidelijke ribbels erin.

Na 3-4 dagen komen de rupsen uit. De rups kan variëren in kleur, van geelgroen tot blauwgroen of grijzig, afhankelijk van de waardplant. Kenmerkend is het rondslingerende bovenlijf van de rups. De uitgekomen rupsen voeden zich met veel bladmateriaal maar tevens bladstelen en groeipunten. Dit kan leiden tot bladskeletten, voornamelijk ongunstig in de sierteelt. Tevens laten de rupsen grote hoeveelheden uitwerpselen achter. Als de rups volgroeid is verpopt deze zich tussen de bladeren door deze in te spinnen. De uitgekomen mot heeft een spanwijdte van 30-45mm. Uitgekomen vrouwtjes kunnen binnen enkele dagen alweer beginnen aan voortplanting en gemiddeld leeft de uilvlinder nog 3-19 dagen na ontpopping.

Voor het tijdig signaleren van de gamma uil kun je gebruik maken van deltavallen met feromonen


Schadebeeld

De schade van de rupsen is goed zichtbaar bij de bladeren, stelen en groeipunten. Tevens trekken de uitwerpselen van de rups schimmels en bacteriën aan die eveneens rotting kunnen veroorzaken. Voornamelijk tijdens warmere periodes kan de gamma uil snel een plaagorganisme worden in de glastuinbouw.


Gamma uil bestrijden

Met de sterk teruglopende beschikbaarheid aan bestrijdingsmiddelen kan bestrijding van de gamma uil nog wel eens lastig zijn. Hierom wordt ook geadviseerd om in eerste instantie te investeren in voorkomen van het binnenlaten van de vlinder. Dit kun je doen door insectengaas aan te brengen in de luchtramen. Heb je de gamma uil toch in de kas gekregen zijn er een aantal producten beschikbaar (biologisch en chemisch) om deze mee te bestrijden. Momenteel worden als natuurlijke vijanden aangeraden: de sluipwesp Trichogramma archaeae en het parasitaire aaltje Steinernema carpocapsae. Daarnaast is het biologische bestrijdingsmiddel Turex (op basis van Bacillus thuringiensis) effectief tegen rupsen.

Voor een overzicht van alle toegelaten producten voor jouw teelt kun je gebruik maken van de Spuitadvieswijzer

Benodigdheden
Meer informatie over het bestrijden van gamma uil

Heb je vragen over het bestrijden van gamma uil, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze gewasbeschermingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vindt hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”

Bron foto: Wikimedia Commons
Do not delete this link