Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop      Kennisbank      Gewasbescherming & desinfectie     Welke plagen zijn er?      Koolbladroller

Hoe kun je koolbladroller bestrijden?

koolbladroller
Geschreven door Kees Kouwenhoven | Laatste update 08-09-2020

De koolbladroller (Clepsis Spectrana) zorgt voor economische schade in verschillende teelten, waaronder paprika, aardbei, framboos en braam, maar voornamelijk sierteeltgewassen worden door deze plaag aangetast. De rupsen vreten aan de bladeren en bloem(knoppen) van de alstroemeria, azalea, chrysant, cyclaam, kalanchoë, gerbera en roos. Het groeiende verbod op breed werkende gewasbeschermingsmiddelen heeft de vestiging van de nachtvlinder positief beïnvloed, maar gelukkig kan de koolbladroller nog wel met een aantal (meer specifieke) biologische en chemische gewasbeschermingsmiddelen worden bestreden. 


Koolbladroller signaleren

Signalering van de motten en rupsen van de koolbladroller wordt vermoeilijkt omdat ze zich overdag voornamelijk schuil houden en ’s avonds pas tevoorschijn komen. De koolbladroller is een kleine (12mm lang), donkergele nachtvlinder. Op het uiteinde van elke vleugel zitten twee kenmerkende bruine vlekken. Een vrouwtje legt haar eitjes in een zogenoemde eispiegel (10-90 eitjes) op meer verscholen plekjes van blad. De eitjes worden daarna afgedekt met een slijmachtig laagje (denk aan eigeel) ter bescherming.

De rupsen die uit de eitjes komen, zijn bruin tot lichtbruin van kleur, zo’n 30mm lang, met een donkergroen tot zwart kopje (afhankelijk van het gewas). De rups verbergt zich door spinsels te maken aan bladeren, waardoor de bladeren krullen. Dit is ook waar de naam koolbladroller vandaan komt. De spinsels dienen als schuilplaats, maar ook als verpoppingsplek. 

De uitgekomen mot heeft een spanwijdte van 16-22 mm en behoort daarmee tot een wat kleinere soort vlinder. Waar de mot de winter niet kan overleven, kan de rups in een spinsel op de boom wel overwinteren. Eitjes van de mot kunnen tevens overwinteren in de Nederlandse kassen.

Het tijdig signaleren van koolbladroller kan met behulp van deltavallen met feromonen


Schadebeeld

De schade van de rupsen is goed zichtbaar aan de met zijde opgerolde bladeren en de vraatschade aan bloem(knoppen), vruchten en bladeren. Vooral jonge blaadjes vallen prooi aan de koolbladroller rupsen. Hiernaast kan de rups zich de plant in vreten en zo de plant veel schade toedoen. 


Koolbladroller bestrijden

Koolbladroller bestrijden kan via een biologische en chemische manier. Momenteel wordt als natuurlijke vijand het parasitaire aaltje Steinernema carpocapsae aangeraden. Hiernaast is het biologische bestrijdingsmiddel Turex (op basis van Bacillus thuringiensis) effectief tegen de rupsen. Let wel op, omdat de rups zich helemaal in het blad oprolt, is deze moeilijk te raken met de bestrijdingsmiddelen. Voor een overzicht van alle toegelaten producten voor jouw teelt kun je gebruik maken van de Spuitadvieswijzer.

Tevens kan de aanwezigheid van de koolbladroller voor een groot deel worden voorkomen met behulp van insectengaas tussen de luchtramen.

BenodigdhedenMeer informatie koolbladroller bestrijden

Heb je vragen over het bestrijden van koolbladroller, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze specialist Kees Kouwenhoven via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Kees KouwenhovenOver Kees Kouwenhoven

Kees Kouwenhoven, productspecialist gewasbescherming, is sinds 2003 werkzaam bij Royal Brinkman. Als voormalig teler van rozen, weet hij als geen ander wat er allemaal bij komt kijken. “Omdat ik mijn eigen kwekerij heb gehad begrijp ik wat een teler wil, nodig heeft of tegenaan loopt. Ik vind het dan ook erg leuk om nu aan de adviserende kant van de sector te werken en mijn kennis te delen met de klanten.”

Bron foto: Wikimedia Commons
Do not delete this link