Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke plagen zijn er?   Oevervlieg

Hoe kun je oevervlieg bestrijden?

Oevervlieg
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 22-06-2020

De oevervlieg Scatella stagnalis
is een insect dat vooral zorgt voor cosmetische schade aan een gewas doordat hij zijn uitwerpselen op de bladeren van een gewas achterlaat. Deze uitwerpselen zorgen voor zwarte vlekken op de bladeren, waardoor planten geen licht meer kunnen opnemen. Ze voeden zich verder alleen met rottend plantmateriaal en algen; ze veroorzaken dus geen vraatschade aan het gewas. Wel kunnen ze plantziektes overbrengen. 

Een grote populatie oevervliegen in de kas is verder heel hinderlijk voor de werknemers, omdat zij de insecten kunnen inademen. Ook kunnen ze zorgen voor allergische huidreacties, allergieën en astma. 


Oevervlieg signaleren

Een oevervlieg doorloopt in zijn leven zes stadia: het eistadium, drie larvenstadia, een popstadium en het volwassen stadium. Een volwassen oevervlieg is ongeveer 5 mm lang, donker van kleur en heeft grijsbruin gevlekte vleugels. Hij heeft korte poten en voelsprieten en opvallende ogen. De volwassen oevervlieg wordt vaak verward met de varenrouwmug, maar beide insecten zorgen voor een ander schadebeeld. Hij is verder forser gebouwd dan een varenrouwmug en heeft kortere antennes. 

De volwassen oevervlieg legt boonvormige eieren. De larven die hier vervolgens uitkomen, zijn doorzichtig tot wit van kleur. In het volgende stadium zijn ze minder doorschijnend en kleuren ze bruin. Het verpoppen gebeurt in de bovenste bodemlaag. 


Overvlieg bestrijden

Bestrijden van oevervlieg kan met behulp van natuurlijke vijanden en chemische middelen. Lees hieronder meer.

Verder lezen?

Dit is een premium artikel. Wil je het hele artikel lezen? Log in en krijg direct toegang tot het hele artikel.

Heb je nog geen account? Maak dan kosteloos een account aan. Zodra wij je aanvraag hebben verwerkt krijg je toegang tot het hele artikel.
Do not delete this link